MemorieCobaii învăţaţi să alerge printr-un labirint sub influenţa unui drog din categoria depresivelor vor uita ulterior ruta dacă vor fi testaţi, fără a se afla sub influenţa drogului. Cu drogul administrat din nou, ei îşi vor extrage amintirile utile şi vor reuşi să se descurce prin labirint.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.6: Memoria) - (Partea a III-a: Perspectivele biologice asupra memoriei) - Memoria dependentă de stare


Acest aspect poartă numele de memorie dependentă de stare (sau învăţare dependentă de stare). Presupunerile realizate de cercetători se referă la faptul că starea animalului influenţează codificarea amintirilor. Atunci când aceleaşi condiţii sunt reinstituite, extragerea amintirilor este posibilă.

Memoria dependentă de stare aflată în legătură cu alcoolul este vizibilă la oameni. Alcoolicii pot uita ceea ce au făcut în timp ce au băut, dar îşi pot aminti data viitoare când beau. Fenomenul a fost documentat în prezenţa condiţiilor experimentale folosind liste de cuvinte.


Un exemplu mai puţin formal este următorul. În timp ce studiam procesele memoriei, mi-am amintit de o situaţie în care eu şi amicul meu eram la un concert Rush în Omni, Atlanta. Discutam despre un anumit cântec pe care îl cânta trupa. După concert, în următoarea săptămână, l-am întrebat pe acelaşi amic dacă îşi aminteşte ceea ce a spus despre cântec în timpul concertului. El a spus că nu îşi amintea fiindcă era destul de beat în acea seară. I-am oferit destule detalii, însă fără succes.

Ulterior, după ce a băut puţin, m-a întrebat dacă mi-a vorbit de acel cântec. I-am răspuns afirmativ şi i-am pus din nou întrebările. De această dată şi-a amintit că în timpul concertului el mi-a spus ordinea cântecelor pe care le aştepta. Cred că a stocat această informaţie într-o anumită zonă din creier în timp ce era beat pe care nu a putut să o extragă ulterior decât atunci când a băut din nou alcool.” [Arhivele autorului]


Efectele alcoolului asupra memoriei au fost bine stabilite. Intervine acelaşi tip de uitare în cazul cofeinei? Mulţi studenţi beau cafea, ceai sau băuturi uşoare cu cofeină pentru a se menţine treji în timp ce învaţă. (Un consilier din Florida a afirmat că băutura Cola dietetică era cea mai frecventă dependenţă din campus). Dacă într-adevăr cofeina ar cauza învăţarea dependentă de stare, studenţii nu ar trebui descurce bine la un test dacă nu ar lua din nou cofeină înainte să îl dea. Se pare că nu aşa funcţionează însă cofeina!

Blout şi Cox (1982) au testat 80 de studenţi de la Universitatea din Minnesota, căutând la ei dovezi ale efectelor învăţării dependente de stare, cauzate de cofeină. Subiecţii care au consumat băuturi cofeinizate în timpul fazei de învăţare au fost comparaţi cu subiecţii care nu au făcut acest lucru. Jumătate din grup a consumat băuturi cu cofeină înainte de testul de memorie. Nu a existat niciun efect datorat cofeinei. Cercetătorii au concluzionat: „Efectele cofeinei asupra memoriei sunt diferite de cele ale depresivelor”.

 

Scris de: Russell A. Dewey
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.