MemoriaMcGaugh (2000) a rezumat patru decenii de cercetare, demonstrând că substanţele chimice din sistemul nervos influenţează memoria. Adrenalina pare a juca un rol în procesul de memorare, dar cantitatea eliberată este importantă.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.6: Memoria) - (Partea a III-a: Perspectivele biologice asupra memoriei) - Modulaţia chimică a memoriei


În particular, cantităţile mici de adrenalină secretate în sistemul nervos la scurt timp după procesul de învăţare (în jur de 30 de secunde) par a încuraja formarea amintirilor. Procesul prin care amintirile se fixează în timp, după o experienţă, este numit consolidare. McGaugh subliniază următorul aspect: creierul nu are nevoie de consolidare, deoarece anumite forme de memorie sunt extrem de rapide. Consolidarea a evoluat probabil pentru că le oferă emoţiilor şansa de a avea un impact asupra formării amintirilor. Consolidarea se asigură că evenimentele mai importante pentru organism pentru o perioadă susţinută de timp sunt reamintite mai bine.

Adrenalina ajută într-adevăr memoria, dar numai în cantităţi mici. Dozele mai mari de adrenalină de fapt dăunează memoriei. Acest aspect este de asemenea relevat de studiile lui McGaugh. Dacă un şoarece primeşte o cantitate mare de adrenalină, performanţa memoriei lui scade.

McGaugh a notat că efectele adrenaline sunt foarte puternice. Sunt răspândite chiar în rândul animalelor. Explicaţia evidentă este că evenimentele care induc animalului o stare de alertă (precum prezenţa unui pericol sau a unei oportunităţi) sunt totodată evenimentele demne de a fi amintite, aşa că acest lucru constituie o cale uşoară pentru creier de a selecta amintirile importante.

Transmiţătorii opiaţi, precum endorfinele, au efect opus adrenalinei. Ei reduc posibilitatea ca animalele să îşi reamintească un eveniment (Cicala, Azorlosa, Estall, & Grant, 1990). Pentru a avea acest efect, trebuie injectate imediat după antrenare. Ar putea oare fi aceasta cauza amneziei anterograde care a afectat jucătorul de fotbal, aşa cum a fost descris în articolul anterior? Cu siguranţă endorfinele sunt eliberate după o mare „lovitură”, întrucât ele sunt de obicei eliberate atunci când o persoană este rănită sau se află sub un nivel ridicat de stres. Acest lucru ar putea să interfereze cu formarea amintirilor în astfel de situaţii, producând amnezia anterogradă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.