DroguriRolul alcoolului în reducerea inhibiţiei sexuale este notoriu. În primul rând, alcoolul este sedativ. Acesta afectează cortexul cerebral şi structurile creierului, funcţia cortexului cerebral fiind în mare parte inhibitoare. Mai multe, în continuarea articolului.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea I: Comportamentul sexual) - Efectul drogurilor asupra excitaţiei sexuale

"Sedarea" cu alcool „dezinhibă” comportamente animalice, controlate de sistemul limbic, caracterizate de sexualitate şi agresiune.

Alcoolul duce, de asemenea, la o stare mentală distinctivă - cercetătorul Claude Steele a numit-o miopia alcoolului - care face ca evenimentele viitoare să îşi piardă din importanţă, în timp ce stimulii prezenţi domină atenţia. Acesta este probabil motivul pentru care alcoolul este notoriu în producerea comportamentului sexual iresponsabil. Un consilier SIDA a descris alcoolul ca fiind „factorul de risc cel mai important de infectare cu SIDA”, deoarece oamenii care în mod normal s-ar proteja împotriva transmisiei virusului, atunci când beau neglijează să mai facă acest lucru.

Inhibiţiile sexuale pot fi slăbite de alcool, dar răspunsul sexual masculin nu este îmbunătăţit deloc. Farkas şi Rosen (1976) au folosit pletismografia peniană, un aparat care monitorizează fluxul sangvin în penis, pentru a măsura răspunsul erectil al tinerilor care vizionau filme erotice după ce consumau un amestec de suc de portocale şi alcool insipid. În timp ce nivelurile de alcool creşteau, la început şi reacţia la filme creştea uşor (aratând probabil, efectele de reducere a anxietăţii ale alcoolului consumat în doze mici), apoi aceasta scădea. La niveluri foarte ridicate de ebrietate, nici unul dintre ei nu a putut avea o erecţie. Aşa cum spunea Shakespeare, alcool „provoacă dorinţa, însă scade performanţa.” (Macbeth, actul 2, scena 1)

Marijuana eliberează, de asemenea, de inhibiţii sexuale (Koff, 1974) dar face acest lucru printr-un efect chimic diferit de alcool. Experimentele cu şoareci arată că o doza de THC, ingredientul activ din marijuana, produce o creştere de şase ori a testosteronului în doar câteva minute (Greenberg, 1981), apoi o scădere a testosteronului după 20 de minute. Kolodny, Master, şi Johnson (1979) au scris:

În cercetările noastre efectuate pe mai mult de o mie de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între optsprezece şi treizeci şi cinci de ani, care au folosit acest drog în timpul activităţii sexuale, 83% dintre bărbaţi şi 81% dintre femei au spus că marijuana le-a îmbunătăţit experienţa sexuală.

În mod normal, acest tip de constatare ar fi fost supus unei analize mai atente prin studii controlate, dar nu şi în acest caz. O propunere finanţată de guvern privind experimentele controlate asupra marijuanei şi a răspunsului sexual a fost oprită atunci când legislatorii au auzit detaliile cercetării. O parte din cercetare implica vizionarea filmuleţelor erotice de către bărbaţi voluntari, care au fumat marijuana sau au primit placebo, în timp ce erecţia peniană era măsurată cu ajutorul pletismografiei. Sponsorizarea guvernului pentru „experimentul marijuanei şi sexului” a fost ridiculizată în titlurile principate de ştiri. Astfel, sub presiunea Congresului, aprobarea federală a fost retrasă (Holden, 1976). Master, Johnson, şi Kolodny (1982) au spus că aceasta a fost prima dată în istoria Statelor Unite când un proiect ştiinţific deja aprobat şi finanţat, a fost oprit din cauza ridiculizării publice.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.