MemoriaMemoria nu este un lucru. Ea este reprezentată de orice proces care ne permite să utilizăm informaţia stocată anterior în cadrul construcţiilor cognitive din prezent. Procesele pot fi răspândite în creier, iar fiecare sistem de bază are propria formă de memorie.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.6: Memoria) - (Partea a II-a: Diverse tipuri de memorie) - Modelul Atkinson-Shiffrin  al memoriei


Acest punct de vedere a fost adoptat treptat de psihologii moderni şi a reprezentat o schimbare majoră în cercetarea memoriei, privită în comparaţie cu era istorică a lui Ebbinghaus şi a celorlalţi cercetători de la începuturi.

Între mijlocul şi sfârşitul anilor 1960, psihologii începuseră să se acomodeze cu ideea procesării umane a informaţiilor. Prin această formulă se refereau la procesele mentale implicate în obţinerea, organizarea şi utilizarea cunoştinţelor şi a informaţiilor de orice tip.


Modelul clasic de memorie Atkinson & Shiffrin



În 1965, Atkinson şi Shiffrin au sugerat faptul că memoria umană era organizată ca un sistem de procesare al informaţiilor având trei stadii. Diagrama se bazează pe articolul clasic din 1968 din Psihologia învăţării şi a memoriei, Vol. 2.

Diagrama sugerează că informaţia venită din mediul înconjurător intră mai întâi în sistemul de stocare senzorială, pe care Atkinson şi Shiffrin l-au considerat a fi alcătuit din registre senzoriale. Informaţia din acest sistem (prima căsuţă) este păstrată pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât creierul să o poată procesa.

În continuare informaţia intră în cel de-al doilea compartiment sau sistem de memorie, numit depozit pe termen scurt. Acest compartiment reprezintă activitatea continuă din creier: ceea ce gândeşti în momentul prezent. În 1890 William James l-a numit memoria de lucru. În 1970 era deseori numit memorie de scurtă durată. Cea mai des întâlnită etichetă după anul 2000 este însă memoria de lucru, deşi unii cercetători cer o distincţie între memoria de lucru şi memoria pe termen scurt, în funcţie de nişte diferenţe subtile.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.