Femeie însărcinatăOrganele genitale externe ale fătului care începe să se dezvolte în pântecele mamei sale nu sunt diferenţiate încă de la început (masculin ori feminin). Embrionul de sex feminin şi cel de sex masculin se dezvoltă la fel pentru o perioadă.

 

 



Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea I: Comportamentul sexual) - Dezvoltarea sexuală a fătului


 

Până la vârsta de aproximativ 5 sau 6 săptămâni, ei nu pot fi distinşi. Apoi, în jurul săptămânii a 8-a, glandele sexuale încep să se diferenţieze (stadiul diferenţiat).

În mod normal, diferenţierea sexuală este declanşată de cromozomii sexuali. Dacă fătul are doi cromozomi X, din punct de vedere genetic este femeie. Apoi glandele sexuale feminine devin ovare pline de mici celule-ou care se vor maturiza în timpul pubertăţii.

Dacă fătul are un cromozom de tip X şi unul de tip Y, el este de sex masculin şi, în mod normal, o substanţă numită antigen HY-lipoproteină participă la transformarea glandelor primitive în testicule. Pe măsură ce fătul se dezvoltă în uter, testiculele încep să secrete două substanţe, testosteron şi substanţă mulleriană inhibitoare, care determină dezvoltarea structurii masculine de reproducere.

În cazul în care apare ceva greşit în procesul complex de reglare hormonală, identitatea sexuală a persoanei poate fi modificată, atât biologic, cât şi psihologic. Prezenţa genelor XX sau XY nu face, în sine, o persoană să fie de gen masculin sau feminin. Dacă se întâmplă ceva anormal cu sistemul hormonal, o femeie din punct de vedere genetic se poate dezvolta ca un bărbat şi invers. Neexistând hormoni sexuali masculini, fătul se dezvoltă în mod natural ca o femeie, chiar dacă embrionul are tipul de cromozom XY (masculin).

În această primă etapă de diferenţiere sexuală se dezvoltă mai întâi gonadele (organele care secretă hormonii sexuali), care contribuie la dezvoltarea sexuală a întregului embrion. Următoarea fază este dezvoltarea altor organe sexuale interne. În cele din urmă, într-o a treia etapă, se dezvoltă structurile sexuale externe. Perturbările hormonale în orice moment pot întrerupe dezvoltarea sexuală. De exemplu, fătul de sex feminin poate avea ovare, uter şi trompe uterine, dar organe genitale externe masculine (o afecţiune rară, cunoscută sub numele de pseudohermafroditism).

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.