Unii dentişti utilizează oxidul de azot sau „gazul ilariant” ca anestezic. Nu este echivalent cu „oxidul nitric”, gazul care funcţionează ca transmiţător, aşa cum e descris în capitolul 2. Amestecat cu oxigen, oxidul de azot induce o stare de conştiinţă alterată.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea a V-a: Drogurile psihoactive) - Oxidul de azot şi inhalanţii

În această stare durerea este diminuată sau ignorată. Acţiunea oxidului de azot ca drog este asemănătoare cu cea a opiaceelor. Naloxonul, un antagonist opiat (drog ce blochează opiaceele) elimină efectele de anestezic ale oxidului de azot. Expunerea cronică la morfină, care întăreşte toleranţa la opiacee, creşte totodată toleranţa la oxidul de azot. Efectul se numeşte „punte de toleranţă”: expunerea la un drog produce toleranţa la altul. Acest aspect constituie dovada pentru relaţia chimică de bază între droguri.

Supradozele de oxid de azot pot fi fatale. Un reportaj de ştiri a dezvăluit cum erau furate recipientele de oxid de azot dintr-un spital. Au fost găsite la o petrecere unde trei oameni au murit respirând aerul concentrat de oxid de azot fără oxigen. Un recipient deviat de la uzul medical legitim conţine oxid de azot pur, care se amestecă ulterior cu oxigen. Inspirarea oxidului de azot direct din recipient duce la sufocare.

Un drog cu efecte similare oxidului de azot de care se face abuz este nitratul de amil sau „poppers”. Vândut cândva în recipiente mici imitând odorizantele de cameră, acest drog este ilegal din cauza potenţialului său de abuz. Produce o senzaţie de amorţeală, absenţă şi leşin similară ridicării bruşte după odihnă.

Nitratul de amil şi alţi inhalanţi, precum lipiciul şi dizolvantul, produc o stare alterată de conştiinţă în principal din cauza privării creierului de oxigen.

Mulţi inhalanţi produc efecte dăunătoare pe termen lung, inclusiv vătămarea permanentă a creierului. Sunt însă ieftini şi uşor de obţinut, aşa că adolescenţii sau oamenii săraci fac abuz de ele. La mijlocul anilor 1990, de exemplu, Brazilia a trecut printr-o epidemie de abuz de inhalanţi în rândul copiilor săraci care miroseau un lipici ieftin pentru a se droga.

Scris de: Russell A. Dewey
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.