Un număr mic de vise oferă înţelegerea problemelor emoţionale sau psihologice. Vă prezentăm în continuarea articolului cele mai comune categorii de vise semnificative, fiecare însoţite de două exemple date de studenţi.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea a II-a: Somnul) - Semnificaţia viselor


1.    Visele de avertizare indică situaţii periculoase în viitor. (Un student visează despre prietenii lui care, aflaţi sub influenţa alcoolului, mor într-un accident. Un altul visează despre consecinţele negative ale renunţării la şcoală.)
2.    Visele care exprimă vina şi îngrijorarea sugerează grija faţă de evenimentele din trecut sau prezent. (Un student e „bântuit” de visele cu bunicul său căruia nu i-au fost îndeplinite ultimele dorinţe referitoare la înmormântare. Un alt tânăr visează că un alt bărbat este tatăl fiului său.)
3.    Visele inspiraţionale setează scopuri sau idealuri de îndeplinit. (Un jucător de tenis, clasat la nivel naţional, are un vis recurent în care câştigă un meci în faţa unui mare campion. Un student care are probleme legate de şcoală visează că se descurcă bine la finalul semestrului la examene. Inspirat de acest vis, luptă să-l realizeze.)
4.     Visele post-traumatice conţin frânturi din evenimentele care cauzează stres. (O tânără retrăieşte accidentul rutier pe care l-a avut în vise recurente. Alta visează despre momentul când aproape că s-a înecat în Hawaii.)
5.    Visele de soluţionare a problemelor prezintă soluţii la dificultăţile întâlnite. (Un băiat visează că îşi etichetează cablurile de la aparatul stereo din maşină, pentru a-i fi mai uşor să le potrivească. O fată îşi pierde brăţara şi apoi îşi aminteşte într-un vis unde a pus-o.)
6.    Visele de împăcare după moarte îi ajută pe oameni să îşi revină după moartea cuiva drag. (Un băiat visează că tatăl lui se întoarce la viaţă pentru a afla noutăţile din viaţa lui. O tânără îşi visează prietenul care a fost asasinat că se întoarce pentru a-i da şansa de a-şi mărturisi dragostea.)

Unii psihologi iau în derâdere ideea de vise semnificative. Nu e de mirare, ţinând cont de rafturile pline de cărţi de interpretare a viselor care promit dezvăluirea semnificaţiilor obiectelor şi a temelor specifice. Aceste dicţionare de simboluri nu sunt de mare ajutor. Visele sunt evenimente private care probabil reflectă diversitatea amintirilor, sentimentelor şi simbolurilor indivizilor. Vom discuta despre o tehnică simplă de interpretare a viselor în capitolul 13.

Rezumat

„Epoca de aur a cercetării somnului” a început în anul 1950 odată cu descoperirea somnului însoţit de mişcări oculare rapide (somnul REM) atât la oameni cât şi la animale. Cercetătorii de la laboratorul din cadrul Universităţii din Chicago au descoperit că oamenii treziţi în timpul somnului REM relatau aproape întotdeauna că visau. Acum oamenii de ştiinţă au realizat că visele implică un circuit din creierul frontal şi că declanşarea somnului REM activează uneori acest circuit, fără a fi însă echivalent cu visarea. De aceea cineva poate avea vise intense, de tip poveste, imediat după ce adoarme, când prima perioadă REM nu se va petrece decât după aproape o oră de la adormire.

Pisicile cărora le este eliminată o parte din mezencefal par a-şi exterioriza visele. Ele realizează mişcări asemănătoare luptei sau atacului în timpul somnului REM. Oamenii treziţi în timpul somnului REM relatează de regulă vise bizare, având o poveste în care cel care visează este un participant activ şi implicat. Oamenii treziţi în timpul unui somn non-REM, caracterizat de unde lente ale activităţii cerebrale, relatează de asemenea activitate mentală, dar care implică mai mult fragmente ale gândirii obişnuite. Studenţii solicitaţi să judece visele care provin din somnul REM şi cel non-REM nu întâmpină nicio problemă în a le deosebi.

Studenţii implicaţi într-un studiu amplu au dezvăluit că dorm în medie 7,2 ore pe noapte, cu mari variaţii. Studiile asupra privării temporare de somn au arătat că nu există consecinţe dăunătoare. Totuşi, e posibil ca o persoană care nu a dormit suficient să resimtă pierderi de atenţie sau perioade involuntare de microsomn, în cazul în care este implicată într-o activitate plictisitoare, precum condusul sau ascultarea unui discurs.

Multe evenimente neobişnuite se întâmplă în timpul somnului. Unele, precum somnambulismul şi vorbitul în somn, sunt comune în copilărie sau atunci când persoana este stresată. Majoritatea oamenilor au experimentat starea hipnagogică (starea de adormire, însoţită uneori de imagini complexe) şi starea hipnopompică (starea de trezire dintr-un somn adânc, însoţită adesea de sentimente de confuzie şi dezorientare).

Tulburările de somn sunt evenimente neobişnuite, periculoase, anormale sau deranjante pentru indivizi. Narcolepsia se petrece atunci când o persoană adoarme brusc, intrând în somnul REM. Apneea din timpul somnului reprezintă perioada de întrerupere a respiraţiei. Teroarea din timpul nopţii este un coşmar puternic ce apare atunci când un copil doarme adânc. Deşi sindromul este înspăimântător pentru părinţi, copiii îşi revin de obicei fără vreun efect negativ.

Starea de visare este o experienţă universală pentru oameni, deşi unii trec printr-o schimbare mentală atunci când se trezesc, ceea ce le îngreunează amintirea viselor. O listă de teme comune din visele locuitorilor din Insulele Solomon şi cele alor studenţilor arată multe asemănări în subiecte precum împietrirea de teamă şi savurarea unor feluri delicioase de mâncare. Visele lucide, în cadrul cărora o persoană ştie că visează în timp ce doarme, sunt evenimente destul de rare pentru cei mai mulţi oameni, deşi unii cercetători sunt de părere că pot fi experimentate mai des prin urmarea unor paşi simpli.

Visele semnificative – cele care au relevanţă în viaţa unei persoane – iau câteodată forma avertismentelor sau a inspiraţiei. Majoritatea psihologilor nu cred că visele pot fi interpretate folosind cărţile scrise pe această temă care oferă explicaţii standard ale simbolurilor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.