Melatonina e produsă de glanda pineală. Când nivelul de melatonină din sânge e ridicat, oamenii adorm relativ uşor. Producţia de melatonină în creier este reglată de nucleul suprachiasmatic (parte din hipotalam), ce primeşte informaţii de la ochi.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea a II-a: Somnul) - Somnul şi melatonina

Lumina zilei împiedică eliberarea de melatonină, aşa că oamenii nu adorm uşor ziua, în mod obişnuit – cu excepţia perioadei de somnolenţă din mijlocul după-amiezei.

Producţia de melatonină se intensifică în jurul orei 21:30 la adulţi şi în jurul orei 22:30 la adolescenţi. Majoritatea persoanelor adorm repede la acea oră. Oamenii care suferă de o tulburare a somnului numită „sindromul fazei de somn întârziat”, care în mod tipic adorm la 4 sau 5 dimineaţa, pot fi ajutaţi prin luarea unei doze mici de melatonină pe la 10 seara. (Haimov şi Lavie, 1996).

Ora ce diferă între adulţi şi adolescenţi în cazul eliberării de melatonină este semnificativă, întrucât este o diferenţă medie. Indică diferenţe consistente în tiparele de somn ale adolescenţilor şi ale persoanelor mai în vârstă. Pe adolescenţi nu-i deranjează să se culce târziu, iar dimineaţa se trezesc mai greu.

Scris de: Russell A. Dewey
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.