Mulţi oameni au auzit că 8 ore de somn sunt normale. Aceasta este perioada medie, însă există mari variaţii. Într-un studiu, 400 de boboci de la Universitatea din Florida au completat chestionare în care erau întrebaţi despre obiceiurile lor de dormit.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea a II-a: Somnul) - Somnul normal şi somnul perturbat

Mai puţin de 50% s-au situat între 7,5 şi 8,5 ore de somn pe noapte. 20% au dormit mai puţin de 7 ore, iar 5% mai mult de 9 ore. Media totală a fost de 7,2 ore pe noapte. (Webb, 1981).

O modalitate de a compensa privarea de somn este să dormi puţin ziua. Leonardo da Vinci a relatat că folosea această tehnică atunci când rămânea treaz pentru lungi perioade: la fiecare patru ore dormea 15 minute. Studenţii dorm după-masa frecvent, potrivit unui studiu de la Universitatea din Florida descris de Webb (1981): „Durata somnului de după-masă a fost mult mai mare decât ne aşteptam”. Decât 16% nu au dormit după-masa pe parcursul unei perioade de două săptămâni. Timpul de adormire a fost, în medie, 00:45, iar momentul trezirii 8:25. Nu au existat diferenţe semnificative între bărbaţi şi femei.

Webb a scris: „Exact cum există oameni înalţi şi oameni scunzi, sau oameni cu picioare mari sau cu picioare mici, aşa există şi persoane care, în mod natural, dorm mult sau puţin”. A citat un caz confirmat de studiile din laborator: doi australieni care „dormeau de regulă mai puţin de trei ore pe noapte”. Contrar relatărilor anterioare, nu există diferenţe de personalitate semnificative între cei care dorm mult şi cei care se odihnesc mai puţin timp.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.