Într-un articol puţin observat din 1963, Ulric Neisser a notat: „Mulţi scriitori au distins două tipuri de procese mentale”. Unul dintre ele este bine ordonat, uşor de descris şi controlat prin intermediul proceselor conştiente, precum planificarea.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea I: Conştiinţa) - Două tipare de gândire

Celălalt tip este mai greu de descris şi mai greu de controlat. E caracterizat de procesarea paralelă (multe lucruri se întâmplă în acelaşi timp).

Neisser a adăugat: nu poate fi o coincidenţă că cele două tipare corespondente au apărut ca posibilităţi alternative în crearea sistemelor „inteligente artificial” – adică în programarea calculatoarelor. În acest domeniu, cele două posibilităţi sunt adesea numite „secvenţiale” şi „paralele”.

Neisser a atras atenţia că procesarea serială sau secvenţială corespunde cu ceea ce un alt psiholog, Jerome Bruner, a numit gândirea analitică. Procesarea simultană sau paralelă a corespuns cu ceea ce Bruner a numit gândire intuitivă. Iată cum le-a descris Bruner (1960).

Gândirea analitică urmează, în mod caracteristic, un pas odată. Paşii sunt expliciţi şi pot de regulă fi relataţi cu exactitate... o astfel de gândire începe cu conştientizarea deplină a informaţiilor şi a proceselor implicate. Poate include raţionamente deductive, folosind adesea matematica sau logica şi un plan de bătaie explicit. Sau poate presupune un proces realizat pas cu pas de inducţie şi experiment...

Gândirea intuitivă nu avansează, în mod caracteristic, în paşi atent planificaţi. Într-adevăr, tinde să presupună manevre bazate aparent pe o percepţie implicită asupra întregii probleme. Cel care gândeşte ajunge la un răspuns, care poate fi corect sau eronat, fără a-şi da seama sau a fi foarte puţin conştient de procesul prin care l-a obţinut. (Bruner, 1960, pp. 57-58).

Modul analitic de gândire are loc atunci când ne îndreptăm atenţia şi ne folosim creierul în mod conştient pentru a concepe o strategie sau un plan de acţiune. Reprezintă tipul de proces controlat pe care Posner l-a descris ca o luminare a girusului cingular anterior.

În contrast, modul intuitiv de gândire nu beneficiază neapărat de atenţie. În acest mod, procesele importante trebuie lăsate să se petreacă, deoarece se întâmplă prea multe dintr-odată pentru ca procesul executiv să le poată ghida. Acest tip de activitate implică procesarea paralelă (ceea ce Bruner a descris drept „percepţia implicită asupra întregii probleme”).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.