Sistemul nervos centralSistemul nervos uman ia naștere ca un tub de celule la nivelul embrionului aflat în curs de dezvoltare. În primele săptămâni dezvoltare partea frontală a tubului se îngroașă. Cele trei diviziuni de bază ale SNC sunt deja vizibile: prozencefalul, rombencefalul și mezencefalul.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea I: Creierul) - Dezvoltarea SNC la nivelul embrionului

Creierul uman (57)

 

 

Dezvoltarea SNC în embrion

Târziu în cursul dezvoltării embrionare, circumvoluțiunile încep să se formeze, conferind creierului uman aspectul distinctiv, ridat. Circumvoluţiunile continuă să se formeze şi să se adâncească pentru mulţi ani după naşterea bebeluşului.

 

 

Evoluţie SNC

 


Ce determină formarea circumvoluțiunilor? Ce este o fisură? Un girus?

Circumvoluțiunile se formează datorită creșterii rapide a creierului care prezintă straturi diferite de celule ce cresc în ritmuri diferite, dând naştere unui fenomen de flambare. Datorită acestei plieri, creierul apare ca având părți distincte numite lobi. Fisurile – falduri adânci aflate la suprafața creierului – delimitează fiecare lob. Opusul unei fisuri este girusul (plural girusuri), care este un fald exterior similar unui vârf de deal situat la nivelul creierului. Imaginea următoare prezintă girusurile principale de la nivelul creierului uman.

 

 

Girusuri



Girusurile de la nivelul creierului

Cerebrumul este parte a sistemului nervos central situată în etajul superior al cutiei craniene, deasupra cortului cerebelului, fiind format din cele două emisfere cerebrale. Este, deci, partea cea mai de "sus" a creierului. Este constituit din tot ceea ce se vede în figură. Zona prefrontală, înnegrită mai sus pentru accentuare, este o zonă importantă pentru procesele de gândire de nivel superior la om.


 

Traducerea este realizată de Sergiu Vijiala, cu acordul autorului şi este protejată de legea drepturilor de autor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.