Introducere in psihologiePentru a testa o idee, trebuie să aduni date. Asta înseamnă că trebuie să legi ideile de evenimente concrete şi măsurabile. De aceea, oamenii de ştiinţă au nevoie de definiţiile operaţionale, cele care îţi arată cum să măsori sau să detectezi ceva.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a III-a: Gândirea critică) - Definiţiile operaţionale

Cartografierea realităţii (17)

 

Analizaţi afirmaţia următoare - ”90% din puterea minţii nu este folosită”. Este un lucru pe care mulţi oameni îl cred. Câştigătorul Premiului Nobel pentru neurofiziologie Sir John Eccles a repetat se pare această idee în cadrul unei conferinţe de la Universitatea din Colorado. Unii oameni cred că afirmaţia derivă tocmai din ideea lui Freud că 90% din puterea minţii este ”ascunsă în adâncime” ca un iceberg! Cu toate acestea, nici măcar adeziunea unui câştigător al Premiului Nobel nu face ca afirmaţia să fie adevărată. Pentru a adopta o atitudine ştiinţifică faţă de această idee, gândiți-vă cum aţi testa-o dumneavoastră. Mai întâi ar trebui să definiţi temenii. Ce înseamnă ”puterea minţii”? Cum o măsuraţi? Cum calculaţi un procent din ea?




Când te gândeşti cum ar putea fi verificată, realizezi că cel mai probabil ideea că ”90% din puterea minţii nu este folosită” nu a fost niciodată testată. Este doar o idee amuzantă. Când oamenii spun că ”90% din puterea minţii nu este folosită”, ei vor probabil să spună că ”majoritatea oamenilor au mult potenţial neexploatat.” O discuţie simpatică asupra ”mitului celor zece procente” apare aici: www.csicop.org/si/9903/ten-percent-myth.html.

Pentru a evalua dovezile, trebuie să testezi idei. Pentru a testa idei, trebuie să aduni date. Pentru a aduna date, trebuie să găseşti o cale de a transpune cuvintele unei afirmaţii în operaţii de măsurare. Cu alte cuvinte, pentru a face o cercetare ştiinţifică, trebuie mai întâi să defineşti fiecare cuvânt al afirmaţiei, spunând ce acţiuni sau operaţii pot fi utilizate pentru a o măsura. Dacă nu poţi defini cuvintele unei afirmaţii astfel, aceasta nu are nicio valoare din punct de vedere ştiinţific. Reprezintă ”doar cuvinte”.

Oamenii de ştiinţă se confruntă cu această problemă de fiecare dată când încearcă să testeze o idee. Ei trebuie să decidă întotdeauna cum să transpună cuvintele în operaţii exacte de măsurare. Ei încearcă să răspundă acestei provocări printr-un tip special de definiţie, definiţia operaţională. Aceasta este o definiţie care precizează felul în care poţi măsura sau detecta ceva.

 

 

Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.