Introducere in psihologiePsihologii moderni folosesc câteva abordări distincte în cercetarea ştiinţifică a proceselor mentale şi a comportamentului. Care sunt acestea? Este vorba despre abordarea biologică, abordarea comportamentală, abordarea cognitivă şi abordarea subiectivă.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea I: Ce este psihologia) - 4 abordări ale cercetării psihologice

Subdomeniile psihologiei (3)

 

Abordarea psihologică

Abordarea biologică este bazată pe cunoştinţele deţinute despre celule vii şi sistemele organice. Tehnologiile de scanare a creierului au revoluţionat cercetarea de acest tip. Oamenii de ştiinţă au furnizat informaţii din ce în ce mai detaliate despre interacţiunile celulare, influenţele substanţelor chimice asupra sistemului nervos şi relaţia creier-comportament.

Abordarea comportamentală

Abordarea comportamentală subliniază relaţia dintre organism şi mediu; de asemenea, pune în evidenţă istoria organismului în raport cu învăţarea. Mediul înconjurător este perceput ca un stimul care poate fi măsurat. Organismul răspunde cu comportamente care pot fi măsurate. Psihologii behavorişti obişnuiau să-şi concentreze atenţia asupra exteriorului, a comportamentului observabil. Acum majoritatea acestora consideră că gândurile şi emoţiile reprezintă un fel de comportament ascuns care poate fi măsurat şi manipulat aproape cum poate fi gestionat comportamentul observabil.

 

 

Abordarea cognitivă

Abordarea cognitivă are ca element central procesarea informaţiei. Psihologii cognitivi studiază reprezentarea mentală a gândurilor, imaginilor, cunoştinţelor şi a emoţiilor. Cuvântul "reprezentare" se referă la stocarea datelor memorate, a imaginilor, a percepţiilor, a gândurilor şi a altor tipuri de conţinut mental.

Abordarea subiectivă

Abordarea subiectivă a psihologiei descrie gândurile, simţămintele şi experienţele unice ale indivizilor. Aceasta abordare include fenomenologia, care consideră experienţa individuală ca punct de plecare. Dacă vă cerem să ne relataţi cum receptaţi citirea acestui text, aceasta este o investigaţie care este circumscrisă fenomenologiei.

Este psihologia o ştiinţă integrativă prin excelenţă?

Se poate susţine că toate cele patru abordări sunt relevante pentru toate subdomeniile psihologiei. Anxietatea, de exemplu, poate fi studiată ca o reacţie biologică, una comportamentală, un proces mental ori ca o experienţă personală. Psihologia este, prin natura acesteia, o ştiinţă integrativă, folosind o varietate de perspective asupra aceluiaşi fenomen.

 

Ce este psihologia?

Psihologia a fost definită în multe feluri de-a lungul timpului. O definiţie, încă de actualitate, afirmă că psihologia este ştiinţa comportamentului şi a proceselor mentale. Mai mult de jumătate dintre psihologi sunt implicaţi în activităţi care presupun ajutorarea (sub formă de consiliere pentru cei cu probleme specifice). Ceilalţi psihologi sunt angajaţi într-o largă varietate de profesii.

Începuturile psihologiei: frenologia (5)

 

Traducerea este făcută cu acordul autorului şi este protejată de legea drepturilor de autor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.