Introducere în psihologieÎn ce priveşte domeniul psihologiei există o sumă de stereotipuri privind zona ei de acţiune. Cu ce se ocupă de fapt psihologul? Este acesta un fel de "doctor al sufletelor"? Este asistenţa de specialitate singura preocupare a psihologilor?

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins

(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea I: Ce este psihologia) - Ce este psihologia

 

CAPITOLUL I: PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢĂ

Partea I: Ce este psihologia?

Partea a II-a: Istoria psihologiei

Partea a III-a: Gândirea critică

Partea a IV-a: Cercetarea bazată pe observaţie şi cea experimentală

 

 

CE ESTE PSIHOLOGIA?

Orice profesie îşi are stereotipurile sale. Dacă întâlnesc un profesor de engleză la o petrecere, oamenii se gândesc "Trebuie să am grijă de cum vorbesc!". Dacă întâlnesc un doctor, oamenii îşi descriu o suferinţă şi cer sfaturi. Dacă întâlnesc un psiholog spun "O, trebuie să mă analizaţi!" ori "Soacra mea ar trebui să vorbească cu d-voastră". Acest lucru indică faptul că oamenii cred că psihologii sunt terapeuţi aflaţi în aşteptarea vreunei persoane pentru a o analiza.

Care este presupunerea comună privindu-i pe psihologi? Care sunt activităţile unui psiholog?

În realitate, mulţi psihologi nu sunt terapeuţi. Unii sunt cercetători în laboratoare, alţii sunt profesori ori cercetători cu normă întreagă, iar unii sunt consultanţi pentru companii. Unii nu au făcut terapie în viaţa lor. Aceştia pot fi experţi în teoriile abstracte şi minuţioase privitoare la procesele psihice. Unul dintre lucrurile pe care le veţi învăţa citind această carte este că psihologii fac o mulţime de lucruri uimitoare şi că nu toţi sunt terapeuţi.

Concepţia populară conform căreia psihologii "ajută oamenii" este mai mult de jumătate adevărată, un procent puţin mai mare de 50% fiind implicaţi în activităţi care implică acordarea ajutorului de specialitate. Afirmaţia "psihologia este o profesie care implică acordarea ajutorului" este utilă pentru că acoperă mai mult decât strict domeniul terapiei. Poate însemna implicarea în activităţi ale comunităţilor cum sunt liniile telefonice dedicate ajutorului psihologic, centrele de criză, adăposturile pentru cei fără casă, testarea celor au nevoie de asistenţă specială, organizarea unor programe educative speciale ori asistarea celor cu boli incurabile.

Câţi psihologi sunt implicaţi în activităţi care presupun acordarea ajutorului de specialitate? Ce tipuri de activităţi sunt incluse?

O definiţie obişnuită a psihologiei este: psihologia este ştiinţa minţii şi a comportamentului. Atunci când şefii de catedre de la Universitatea din Michigan au fost întrebaţi în 1989 "Care este întrebarea din domeniul dv. de activitate la care orice student ar trebui să răspundă?", departamentul de psihologie a propus următoarea întrebare: "Domeniul psihologiei a fost definit diferit de-a lungul existenţei acestei discipline. Care ar fi o definiţie curentă a psihologiei?".

Care era definiţia psihologiei în anul 1989?

Răspunsul sugerat era: psihologia este ştiinţa comportamentului şi a proceselor mentale.

Subdomeniile psihologiei (3)

 

 

Traducerea este făcută cu acordul autorului şi este protejată de legea drepturilor de autor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.