David Peat CopertaAlgoritmii se  pot folosi şi în aşa-numitele ştiinţe ale omului, cum ar fi psihologia cognitivă. În acest fel se încearcă surprinderea esenţei comportamentului uman într-o manieră mecanicistă, simplificată. Se poate aplica însă algoritmul conştiinţei umane?

 


 

Limitele algoritmilor (21)

 

STRATEGIILE COGNITIVE

Un alt domeniu în care algoritmii pot fi dovediţi ca având limite este psihologia cognitivă. Psihologia cognitivă caută să explice comportamentul uman şi, în esenţă, conştiinţa umană, printr-o varietate de "strategii cognitive". Aceste strategii pot fi adesea reduse la o serie de algoritmi care, în principiu, pot fi simulaţi pe computer.

Este adevărat că strategiile şi algoritmii par să poată explica o bună parte din comportamentul uman. Astfel, terapia cognitivă, domeniu conţinut de psihologia cognitivă, a putut ajuta multe persoane. Terapeutul  poate identifica modele ale gândirii repetitive care dau naştere atacurilor de panică, lipsei de încredere în sine ori comportamentului distructiv în cadrul relaţiilor. Terapia constă în a-l face conştient pe pacient de aceste modele şi în folosirea unor strategii simple pentru a "rupe" lanţurile de gânduri repetitive.

Din nou însă, implicaţiile teoremei lui Gödel ne spun că orice sistem de algoritmi trebuie să aibă limitări inerente. Poate că unele aspecte ale conştiinţei şi ale comportamentului pot fi explicate prin modele mecaniciste - şi este adevărat că din când în când cei mai mulţi dintre noi se surprind comportându-se într-o manieră mecanică - dar nu toată viaţa noastră conştientă poate fi explicată în acest fel.

Inteligenţa artificială (23)

 



Traducerea este făcută cu acordul autorului şi este protejată de legea drepturilor de autor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.