NeutrinoÎn decembrie 1960 poetul John Updike a publicat un poem despre particula misterioasă care fusese descoperită cu doar câţiva ani în urmă, neutrino. Pornind de la poezia acestuia, intitulată "Cosmic Gall", vom examina succint proprietăţile bizare ale acestei particule.

 

 

Iată mai jos poezia lui John Updike, pentru cei care cunosc limba engleză. Pentru cei care nu cunosc limba engleză, mai jos sunt principalele caracteristici ale neutrinilor, prezentate pe scurt şi pe înţelesul tuturor.

Cosmic Gall
de John Updike
Neutrinos, they are very small.
They have no charge and have no mass
And do not interact at all.
The earth is just a silly ball
To them, through which they simply pass,
Like dustmaids down a drafty hall
Or photons through a sheet of glass.
They snub the most exquisite gas,
Ignore the most substantial wall,
Cold-shoulder steel and sounding brass,
Insult the stallion in his stall,
And, scorning barriers of class,
Infiltrate you and me! Like tall
And painless guillotines, they fall
Down through our heads into the grass.
At night, they enter at Nepal
And pierce the lover and his lass
From underneath the bed—you call
It wonderful; I call it crass.

 

 

Very small - Cât de mic este un neutrino? Foarte mic, atât de mic încât nu are întindere spaţială, având un diametru zero. Matematica ce descrie interacţiunile neutrinilor, ca şi în cazul celorlalte particule fundamentale - cunoscută ca teoria câmpului cuantic - cere ca particulele elementare să fie puncte, fără întindere spaţială. Experimentele prin care s-a încercat să se demonstreze că particulele fundamentale au un diametru diferit de zero au eşuat. În schimb, particulele compozite au diametru; protonii (care sunt alcătuiţi din quarcuri) au un diametru de 10-15 metri.

No charge - Neutrinii sunt singurele particulele elementare care nu au sarcină electrică. Însuşi termenul "neutrino", inventat de fizicianul italian Enrico Fermi, înseamnă "micul neutru".

No mass - Deşi Updike spune că neutrino nu are masă, experimente mai recente au arătat că acesta are masă. Masa exactă nu a fost determinată însă. Se consideră că este de cel puţin 1 milion de ori mai uşor decât un electron.

Do not interact at all - O mică licenţă poetică... Neutrinii interacţionează cu materia. Rar, dar o fac.

Through which they simply pass - Neutrinii călătoresc prin materie ca gloanţele prin spaţiu gol. Pământul nu există pentru ei. Neutrinii creaţi de Soare ajung la Pământ, pe care-l traversează într-o fracţiune de secundă, călătorind în linie dreaptă la o viteză apropiată de viteza luminii. Mai puţin de un neutrino dintr-un miliard care traversează Pământul interacţionează cu un electron ori nucleul vreunui atom.

The most substantial wall - Pentru a exista probabilitatea de 50 de procente ca un neutrino să fie oprit, ar trebuie construit un zid de plumb gros de 9,5 trilioane de kilometri.

Infiltrate you and me - Până număraţi la trei, un trilion de neutrini trec prin mână d-voastră. Nu interacţionează însă cu atomii corpului, aşa că nu vă afectează deloc. Probabilitatea ca un neutrino să interacţioneze cu un singur atom din corpul d-voastră pe timpul vieţii este de 25%.

Fall - Neutrinii sunt creaţi în Soare, pe timpul proceselor de fuziune nucleară ce au loc încontinuu în steaua din centrul sistemului nostru solar. De asemenea, neutrinii sunt creaţi în urma descompunerilor radioactive. Deşi neutrino are masă, gravitaţia Pământului nu îi influenţează prea mult.

At night - Orice am face, nu putem bloca şuvoiul continuu al misterioaselor particule (neutrino). Dacă fotonii sunt blocaţi de către Pământ, astfel putând avea noapte şi zi, neutrinii nu pot fi blocaţi de nimic, continuându-şi drumul, indiferent de obstacolul întâlnit.{jcomments on}

 

 

Articolul reprezintă traducerea aproximativă a articolului deconstruction: cosmic gall, publicat în numărul din februarie 2011 al revistei Symmetry.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.