Simplificând un pic, dacă atomul ar fi de dimensiunea unui teren de fotbal, nucleul atomic ar fi de dimensiunea unui nasture. Restul - spaţiu gol. Dar de ce atunci când apăs pe o masă ori pe o tastatură mâna mea nu trece prin acestea? Ce o opreşte?

Comentarii -

Gravitonii sunt particulele-forţă ipotetice asociate gravitaţiei. Datorită succesului modelului standard în descrierea celorlalte trei forţe fundamentale, care se manifestă prin intermediul schimbului de bosoni, se presupune că şi în cazul gravitaţiei avem de-a face cu un boson gauge.

Comentarii -

Am mai scris despre acest subiect pe Scientia. În secţiunea QA a site-ului găsiţi, de asemenea, explicaţii foarte bune la această întrebarea. De ce am mai scris şi acest articol? În încercarea de a face subiectul şi mai inteligibil, cu o altă abordare.

Iată întâi de toate o explicaţie excelentă furnizată de unul dintre vizitatorii site-ului, cu multe contribuţii excelente pe secţiunea QA a site-ului:

Comentarii -

Încerc să detectez undele gravitaţionale de 40 de ani. Când am început eram doar doar câţiva, undeva într-un laborator al universităţii. Astăzi sunt 1.000 de fizicieni, care au la dispoziţie observatoare de miliarde de dolari, care cred că suntem aproape de măsurarea undelor gravitaţionale. La 100 de ani după ce vom descoperi undele gravitaţionale, acest moment va fi unul de referinţa în istoria ştiinţei. Va fi ca descoperirea undelor electromagnetice în 1886 (află mai multe despre experimentele lui Heinrich Hertz), la un sfert de secol după ce acestea au fost prezise de către fizicianul James Clerk Maxwell.

Comentarii -

Fizica dezvăluie idei fascinante sub aspect filozofic. Faptul că parte din atomii care ne constituie au fost creaţi în stele îndepărtate este greu să nu fascineze orice pământean. Faptul că uriaşul univers în care existăm îşi are originea într-un punct de densitate infinită, de asemenea, uluieşte şi fascinează. Ciudăţeniile mecanicii cuantice, cum ar fi faptul că un foton este şi undă, şi particulă, în funcţie de modul în care-l măsurăm, de asemenea, stârnesc uimirea.

Comentarii -

Când vine vorba despre electroni, bosonii Higgs sau fotoni, ce putem spune despre aceştia? Că au spin, sarcina electrică, masă... Cam atât. Masa unei particule reprezintă o proprietate importantă, întrucât aceasta stă la baza fizicii particulelor elementare. Ce este masa, aşadar? De ce unele particule au masă şi altele nu? Şi de ce au particulele masă, la urma urmelor?

Comentarii -

Nu doar că suntem constituiţi din particule fundamentale. De asemenea, producem particule fundamentale în mod constant şi sunt bombardaţi de particule fundamentale continuu. Acum circa 14 miliarde de ani, atunci când Universul şi-a început expansiunea, materia şi antimateria ar fi trebuit să se fi anihilat. Totuşi, o cantitate mică de materie a supravieţuit.

Comentarii -

Împarte un kilometru în două şi vei obţine două jumătăţi de kilometru. Mai departe, împărţind jumătatea de kilometru în două vom obţine sferturi de kilometru, iar operaţiunea poate merge până vom obţine bucăţi foarte mici. Dar până când putem înjumătăţi o distanţă? Vom atinge vreodată o limită, o unitate de măsură fundamentală, o distanţă care nu mai poate fi împărţită în două?

Comentarii -

Hidrodinamica este o ramură a fizicii care studiază mişcarea lichidelor (fluidelor). Hidrostatica studiază lichidele în stare de repaus. Conform manualelor de fizică, starea de agregare lichidă se caracterizează prin existenţa unor forţe de atracţie între particulele constituente, cele de respingere fiind slabe, motiv pentru care, deşi lichidele au volum propriu, nu au formă proprie, ele luând forma vasului în care se află.

Comentarii -

Sarcina este un termen tehnic utilizat pentru a indica faptul că există forţe electrice ce se exercită asupra unui obiect. Spunem acest lucru pentru a se face distincția de utilizarea comună, în care termenul este folosit fără discriminare pentru orice problemă de ordin electric. De exemplu, deşi în limbajul cotidian vorbim de „încărcarea” (eng. charging) unei baterii, ne dăm totuşi seama că aceasta nu poseda sarcina electrică, tehnic vorbind; de pildă, ea nu exercită nicio forţă electrică asupra unei benzi pregătite în prealabil aşa cum este descris la subpunctul anterior.

Comentarii -

I-a murit tatăl pe când mama sa era însărcinată. Respins de mama sa de mic, acesta a fost trimis la o şcoală cu internat după ce eas-a recăsătorit. El însă nu s-a căsătorit niciodată, dar în timpul tinereţii a avut o relaţie apropiată cu un bărbat mult mai tânăr ca el, relaţie care a luat  sfârşit după ce a suferit o cădere psihică. În urma succeselor ştiinţifice timpurii a trăit restul vieţii profesionale cu frustrarea că nu a putut dezlega secretele alchimiei.

Comentarii -


Spectrul unei lumini stradale, fotografiate printr-un disc compact

Atunci când priveşti cerul înstelat, ce priveşti în fapt? Un pic de lumină tremurândă şi cu un pic de culoare? Imaginează-ţi că ai privi cerul cu nişte ochi special, un fel de prisme care separă culorile ce formează lumina ce ajunge la noi de la stele.

Comentarii -


Simulare a fuzionării unor găuri negre, fenomen însoţit de emiterea de unde gravitaţionale

Cercetătorii ce utilizează telescopul BICEP2 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) au anunţat anul trecut  că au detectat undele gravitaţionale, care sunt undulaţii ale continuului spaţiu-timp. Iniţial anunţul a fost aclamat ca cea mai importantă descoperire a secolului, dar ulterior s-a dovedit că a fost vorba despre o alarmă falsă: semnalul recepţionat era praf galactic.

Comentarii -

Conform teoriei generale a relativității, creată de Albert Einstein, undele gravitaţionale reprezintă ondulaţii produse continuului spaţiu-timp de corpuri masive aflate în accelerare. Conform relativităţii generale, gravitaţia se manifestă prin curbarea structurii spaţiu-timpului de către corpurile masive. 

Comentarii -

LHCLHC este cel mai mare accelerator de particule, fiind situat într-un tunel sub CERN (acronim derivat din "Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire"), în apropierea Genevei. Miercuri, pe 3 iunie 2015, LHC a fost repornit după 3 ani de reparaţii şi modernizări, fiind gata pentru "împinge" cunoaşterea noastră către noi limite. Iată cum s-au întâmplat lucrurile (împreună cu o serie de detalii tehnice privind funcţionarea  efectivă a LCH)...

Comentarii -

Medicina a descoperit de ceva vreme cum să utilizeze antimateria pentru a realiza imagini de înaltă rezoluţie ale organismului uman. Pe de altă parte, dată fiind uriaşa energie care poate fi eliberată ca urmare a reacţiei dintre materie şi antimaterie, antimateria ar putea constitui combustibilul viitorului, atunci când vorbim despre alimentarea rachetelor spaţiale. Vă invităm să citiţi în a doua parte a articolului dedicat antimateriei, alte cinci lucruri pe care, probabil, nu le ştiaţi despre aceasta.

Comentarii -

Antimateria este utilizată intens în domeniul science-fiction. În cartea (şi filmul) "Îngeri şi demoni" profesorul Langdon încearcă să salveze Vaticanul de o bombă cu antimaterie. Nava Enterprise din filmul Star Trek utilizează propulsia pe baza anihilării materie-antimaterie pentru a călători mai repede decât viteza luminii. Dar antimateria este ceva din lumea reală, nu obiect al ficţiunii. Particulele de antimaterie sunt aproape identice cu cele de materie, cu excepţia faptului că au sarcină şi spin diferit. Atunci când materia întâlneşte antimateria cele două se anihilează, având ca rezultat energie.

Comentarii -

Este dificil să ne imaginăm viaţa fără telefoane mobile, radio şi televiziune. Descoperirea undelor electromagnetice care fac posibilă parte din tehnologia modernă a avut la bază o teorie abstractă care a împlinit anul acesta 150 de ani. Cunoştinţele noastre privind existenţa acestor unde reprezintă un rezultat direct al teoriei electromagnetismului propusă de James Clerk Maxwell în ianuarie 1865.

Comentarii -

Curbura spatiu-timpului Găurile negre exercită cele mai puternice efecte gravitaţionale din întregul Univers. În consecinţă, pot ele oare să devieze lumina atât de mult încât aceasta să orbiteze o gaură neagră? Şi cum ar arăta aceasta dacă am putea supravieţui tentativei de a urmări lumina în această călătorie în jurul unei găuri negre?

Comentarii -

Albert EinsteinCritica lui Albert Einstein asupra teoriei cuantice, cea care a fost considerată un timp îndelungat ca fiind un semn de senilitate, este justificată într-o nouă carte de către profesorul de filozofie Thomas Ryckman de la Stanford University şi de către omul de ştiinţă Arthur Fine de la Universitatea din Washington.

Comentarii -

Trecerea timpuluiÎn acest articol vom încerca să ne dăm seama de ce universul în care trăim nu este o lume bidimensională sau una cu două dimensiuni de timp. Sau, cel puţin, vom încerca să ne dăm seama de ce aceste lumi nu ar putea adăposti forme de viaţă complexe.

Comentarii -

Gaura neagraAstăzi vom afla de ce electronii nu cad în nucleele atomice şi nu provoacă în acest mod distrugerea întregii materii din Univers. Astăzi voi răspunde la următoarea întrebare: „De ce electronii încărcaţi electric negativ nu se „lipesc" de protonii încărcaţi electric pozitiv din atom atunci când aceştia se află în starea lor de energie minimă?"

Comentarii -

Spatiu-timpDacă vreţi să aflaţi masa voastră corporală, atunci nu trebuie decât să vă urcaţi pe un cântar şi să urmăriţi indicaţia acului indicator al acestuia. Dar dacă vreţi să cunoaşteţi masa dintr-o regiune din spaţiu, atunci trebuie să ştiţi că nu există niciun echivalent cosmic pentru cântar, astfel încât cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să analizaţi o formulă geometrică.

Comentarii -

Principiul lui HeisenbergÎntrebare: De ce nu vom putea „fenta" niciodată principiul incertitudinii? La ce se referă această incertitudine din principiul lui Heisenberg? Răspunsul fizicianului începe astfel: Principiul incertitudinii este de multe ori enunţat sub forma „poziţia şi impulsul unei particule nu pot fi măsurate simultan cu precizie". Citiţi continuarea în acest articol...

Comentarii -

Picard la marginea UniversuluiAţi dori să puteţi călători în afara galaxiei noastre? Vă doriţi să exploraţi vastele întinderi ale spaţiului extragalactic? Se pare că am putea ajunge la marginile Universului observabil în doar câţiva zeci de ani! Astăzi vă voi oferi un ghid practic pentru călătorul intergalactic.

Comentarii -

Subcategorii

În această categorie a Scientia vă prezentăm traducerea secţiunii "Special and General Relativity. QA" a site-ului einstein.stanford.edu, care ne-a acordat dreptul de preluare.

1.    Cum fac astronomii diferenţa între diversele tipuri de deplasări spre roşu?
2.  Ar putea un astronaut să folosească un ceas de mână pentru a măsura dilatarea relativistă a timpului?
3.    Ce anume face ca mecanica cuantică să fie incompatibilă cu relativitatea generală?
4.    Cum a măsurat Roemer viteza luminii în secolul XVII?
5.    Dovedeşte sistemul stelar DI Herculis că relativitatea generală e greşită?
6.    Ce duce la curbarea geodezicelor în apropierea materiei?
7.    Cum ajunge lumina, mai exact, să sufere deplasarea spre roşu într-un câmp gravitaţional?
8.    Poate exista spaţiul în sine, fără materie sau energie în jurul său?
9.    Cum a reuşit Bradley să determine viteza luminii în 1727 cu ajutorul paralaxei solare?
10.  Ce obiecte putem vedea mişcându-se cu viteze apropiate de viteza luminii, naturale ori făcute de om?
11.    Produc câmpurile gravitaţionale propria lor gravitaţie?
12.    Ce se întâmplă în spaţiu între corpurile care gravitează?
13.    Este spaţiu-timpul orientabil?
14.    Este gravitaţia obiectelor aflate la distanţă cauza inerţiei?
15.    Dacă spaţiul există, ce este acesta?
16.   Chiar e viteza luminii de nedepăşit?
17.    Ce este „sub-spaţiul” ?
18.    Cum poate să apară materia din nimic?
19.    Ce sunt "branele-p" (P-branes)?
20.    Există vreo teorie care să necesite mai mult multe dimensiuni ale timpului?
21.    Ce legătură este între timpul în care lumina parcurge spaţiul şi căutarea în trecut sau viitor?
22.    Cum trece timpul pentru un foton?
23.    Ce este dincolo de marginea spaţiului?
24.    De ce deformarea spaţiului lângă Pământ nu afectează lumina?
25.    Există loc pentru alternative la relativitatea generală?
26.    Radiaţia de fond şi relativitatea specială
27.    De ce este viteza luminii viteză limită?
28.    De ce îşi pierd valabilitatea legile fizicii în singularităţi?
29.    Dovezile privind relativitatea generală
30.    Care este relaţia dintre spaţiu şi timp?
31.    Putem călători în timp?
32.    Călătoria în spaţiu ne întinereşte?
33.   Ar putea fenomenul de lentilă gravitaţională să cauzeze reapariţia unor aceleiaşi explozii de raze gama în acelaşi loc pe cer?
34.    Viteza undelor gravitaţionale
35.    Este spaţiul cuantificat?
36.    Are spaţiul mai mult de 3 dimensiuni?
37.    Ce este masa imaginară? Cum devine ea astfel când depăşim viteza luminii?
38.    Cum se vede Universul la viteza luminii?
39.    De ce nu putem călători mai repede decât lumina?
40.    Într-un univers finit, e posibil ca undele gravitaţionale să-l fi înconjurat deja?
41.    Poate fi „feliat” spaţiul?
42.    Ce semnificaţie are termenul „spaţiu-timp”?
43.    Vitezele superluminice şi posibilitatea călătoriei în timp sunt echivalente?
44.    Un semnal de lanternă orientat spre cer poate fi văzut în cele din urmă din altă galaxie?
45.   Dacă aş trece pe lângă Soare cu o viteză apropiată de "c", masa sa ar fi mai mare. De ce nu ar fi atrase planetele spre el?
46.   Există alte sisteme astronomice, altele decât pulsarul binar Hulse-Taylor, cu ajutorul cărora putem testa relativitatea generală?
47.   Există dovezi pentru spaţiul 4D?
48.  Pot cădea de acord doi observatori care accelerează relativ unul faţă de altul cu privire la care dintre ei câştigă masă?
49.    Cum ar fi într-un loc fără gravitaţie?
50.    De ce nu este spaţiu-timpul nostru 4-dimensional curbat în a 5-a dimensiune?
51.    Are there really such things as gravitons?
52.    How do you explain Einstein's relativity theory to a 12 year old?
53.    If a marshmallow traveled at 99.99 percent the speed of light hit the Earth, what would happen?
54.    Why don't gravitational lenses also produce redshifts?
55.    Can gravity waves be used to carry information?
56.    What prevents densities higher than the so-called Planck Limit from happening?
57.    If gravity is a distortion in space-time, why do we call it a force?
58.    According to relativity, how much younger are astronauts in earth-orbit after 6 months?
59.    How do you really know that the limits to general relativity for strong fields are set inside black holes?
60.    Does light travel at the same speed back and forth along a straight line?
61.    Because of general relativity, do stars age at the same rate inside and at the surface?
62.    What is meant by the 'Euclidean geometry of space'?
63.    What would happen if the speed of light were 10 times faster?
64.    If an object travels near light speed, what does its image look like?
65.    Is there any common sense way to think about the Twin Paradox?
66.    Does time stop when you travel at the speed of light?
67.    Could you tell me the name of the NASA astronomer who discovered two gaps in time?
68.    Is there a theory that predicts the velocity of light?
69.    If we traveled 100 light years into space, would we really see the Earth as it was 100 years ago?
70.    Why is the Doppler shift the only explanation for cosmological redshifts?
71.    Does gravity produce a Doppler shift?
72.    Why is the gravitational field of the universe another name for space-time?
73.    How are scientists trying to detect gravity waves?
74.    What is curved space-time?
75.    Don't objects steadily evaporate over time by emitting gravity waves?
76.    Why do photons produce pressure even though they are massless?
77.    Has it been experimentally proven that the speed of light is the fastest?
78.    Why do Singularities have to have zero volume?
79.    Can loops in time exist in nature?
80.    Is there a static condition against which the speed of light is measured?
81.    How do you reconcile the universe not having an expansion center with observations that galaxies are moving away from us?
82.    Does anyone really understand general relativity well enough to have an intuitive grasp of the universe?
83.    If nothing can travel faster than light, why does gravity take affect instantly?
84.    If two ships approach at 2/3 the speed of light, would they see each other?
85.    In layman's terms, why does your rate of speed affect time?
86.    What kind of experiment would show that time is quantized?
87.    Why dose the decay of an orbit mean that gravitational radiation is being produced?
88.    Will we ever be able to move through time?
89.    How soon after you start to move do you see the relativistic contraction effect?
90.    If the speed of light is a constant, why is it slower in glass and water?
91.    Do Newtonian and Einsteinian gravity yield the same results for the same input parameters?
92.    What binary star is producing gravity waves?
93.    Is there any way we can measure our true speed through the universe?
94.    Can light be altered by a magnetic field?
95.    Why can't a rigid body exist?
96.    Why does time have to change at high speeds?
97.    What does the equation look like that shows how gravitational radiation is lost from the binary pulsar system?
98.    When an object falls under gravity, is it really feeling a force, or is it just moving along a curved path through space?
99.    Under what circumstances can a particle exceed the speed of light?
100.    What would a universe be like with two time dimensions?
101.    What happens to rotating solid objects in relativity theory?
102.    How is gravitational lensing used to search for dark matter?
103.    Why does the 'Twin Paradox' exist as a physical phenomenon?
104.    Has the constancy of the speed of light been measured?
105.    Do radio waves get red shifted?
106.    Exactly why is the speed of light a constant in all reference frames?
107.    If you could slow everything down to a complete stop, would time pass infinitely fast to you?
108.    What is the fourth dimension?
109.    How is it said that relativity is tested billions of times a year, when there are only a few accelerator labs on Earth?
110.    Why can't time be considered a force?
111.    How does general relativity incorporate rotation?
112.    Can you use the geometry of gravitational lenses to determine the distances to the lensed quasar?
113.    If spacetime is a consequence of the deformation of space by gravity, why is gravity a universal phenomenon rather than a local one?
114.    What is the momentum of a photon?
115.    How could you get Doppler shifts with light if the speed of light never changes?
116.    How do we know gravitational lenses aren't just refraction off of intergalactic clouds?
117.    In the problem of the marshmallow moving at the speed of light, didn't you forget about its kinetic energy?
118.    Can you exceed the speed of light by manipulating space-time in some way?
119.    Do time and space become meaningless at the speed of light?
120.    Why is time so different from space in the way we experience it?
121.    How does a body actually bend space-time?
122.    Does relativity apply to 'sideways' angular motion or just motion along the line of sight?
123.    What the ding dang are gravitons?
124.    Why aren't all gravitational lenses perfect rings?
125.    Is gravity the exchange of gravitons, or the curvature of space-time?
126.    Do photons carry mass as suggested by the equation m = hf/c2 ?
127.    When a photon falls in a gravitational well, does its speed exceed 'c'?
128.    If gravity is a 'wave' of energy, does the concept of frequency have any meaning?
129.    Would the collision of two photons cause them to slow down as a result?
130.    Do astronomers take into account gravitational redshifts when they compute the cosmological redshift of a distant galaxy?
131.    If we see a galaxy moving near the speed of light, as they would also see ours, whose mass is getting bigger?
132.    Why are multiple gravitational lenses more common than rings?
133.    If you slowed down light, would it become less of a wave and more of a particle?
134.    If an object approached the speed of light, would it be transformed into light?
135.    Does gravity travel faster than the speed of light?
136.    Does matter really get infinitely compressed in a singularity?
137.    How does gravity propagate through space?
138.    Does the explanation for superluminal motion in some quasars work for galaxies moving away from us at high speeds due to the expansion of the universe?
139.    If there is no such thing as velocity except with respect to a reference object, how can there be speed limits in deep space?
140.    What is it that physically prevents faster than light speeds?
141.    Are we gravitationally affected by where an object is now, or where it was when the light we see started its journey to us?
142.    In Robert Forward's book 'Dragon Egg' the inhabitants of a neutron star see an approaching rocket stand still in space. Does this violate relativity?
143.    How are electromagnetic fields and space-time related, and can electromagnetic fields exert a force on space- time?
144.    How do you reconcile classical quantum mechanics with general relativity?
145.    Why isn't it possible to travel in time?
146.    Is the constancy of the speed of light dictated by special relativity invalidated by the expansion of the universe?
147.    Where can I get a copy of Misner, Thorne and Wheeler's 'Gravitation' book published in 1973?
148.    If a photon travels at the speed of light, why isn't its mass infinite?
149.    What is the speed of light in megaparsecs per planck time?
150.    What fraction of the perihelion advance of Mercury is due to special relativistic effects?
151.    Why can't you choose the reference frame where time moves fastest as the one at absolute rest?
152.    What is the Einstein Shift?
153.    What is time?
154.    What is Dark Matter and does it produce gravitational lensing?
155.    If two objects approach at 75 percent the speed of light, why are they not traveling 1.5 times the speed of light?
156.    If light has traveled thousands of years, how could it possibly have aged according to relativity?
157.    Is it ever possible to determine whether a body is at rest?
158.    Does time pass for all massive bodies at the same rate?
159.    If you travel near the speed of light, do you enter another dimension?
160.    If you traveled at the speed of light, would the universe appear instantaneous?
161.    Do objects really contract when they travel near the speed of light?
162.    What happens to the fabric of space-time when an object moves through it near the speed of light?
163.    Is it true that the speed of light is slowing down?
164.    What visual distortions occur as you approach the speed of light?
165.    Is the speed of light a barrier of the same kind as the speed of sound?
166.    Without a fixed reference frame for judging speed in the universe, how do we know which 'twin' did the moving in the famous Twin Paradox?
167.    If Einstein says that everything is relative, how can there exist any firm constants upon which to base a Unified Theory of Nature?
168.    Could the displacement of star images near the Sun be caused by refraction in the atmosphere of the sun, not by general relativity?
169.    What can you learn from studying gravity waves?
170.    What studies have been made for gravity waves?
171.    Why does time change when you travel near the speed of light?
172.    Could energy ever come to a point and create mass?
173.    What does Stephen Hawking currently think about time travel?
174.    Would our system of time change if we went to another solar system?
175.    Do worm holes allow all times to exist simultaneously?
176.    Does 'now' have a size instead of being a point in spacetime?
177.    Do electrons interact with past and future representations of themselves?
178.    If a blue shifted clock runs fast, why do fast moving particles decay slowly?
179.    Can gravity affect the speed of light?
180.    Is there such a thing as hyperspace?
181.    How do we know that the speed of light is the same in every galaxy?
182.    Is our perception of distances and sizes in the universe just an illusion?
183.    What is a space anomaly?
184.    What is a vortex, and how does it work?
185.    How do distant objects get magnified by space curvature?
186.    Why can't matter travel back in time?
187.    Is time linear, or could there be other dimensions to it as for space?
188.    Is it possible to exceed the speed of light?
189.    Can you see Cherenkov radiation in empty space?
190.    What is a space time continuum?
191.    Do the different estimates for the age of the universe imply that the speed of light may have changed?
192.    Is the amount by which light is bent important in cosmology?
193.    How is it that, according to general relativity, space can be curved?
194.    Is the cosmological redshift real, or just an optical illusion caused by dust?
195.    Is it difficult to know what is happening now if it takes light time to get here?
196.    Why does a particles mass increase as it moves?
197.    How do you actually use Einstein's famous equation E = mc-squared?
198.    Could you explain how gravitational lenses work, and what determines the number of images you see?
199.    Is anti-matter the same as negative mass?
200.    If we could travel faster than light, could we go back in time?
201.    Why is the speed of light a constant?
202.    Is there a limit to how fast you can go using gravitational boosts from the sun and planets?
203.    Is there a simple way to measure the speed of light?
204.    Does gravity travel at the speed of light?
205.    What is light, how does it move, and how do we measure its speed?

Cu acordul autorului, fizicianul şi filozoful F.David Peat, vă oferim în traducere una dintre cele mai bune cărţi de filozofia ştiinţei secolului al XX-lea, "De la certitudine la incertitudine".

 

De la certitudine la incertitudine de David Peat. Coperta superioara a cartii

 

CUPRINS:
....PREFAŢĂ
1. INCERTITUDINEA CUANTICĂ
2. DESPRE NEDESĂVÂRŞIRE
3. DE LA OBIECT LA PROCES
4. LIMBAJUL
5. SFÂRŞITUL REPREZENTĂRII
6. DE LA PRECIZIE LA HAOS
7. REIMAGINAREA PLANETEI
8. OPRIND COSMOSUL


 

1 Teorema lui Gödel (75)
2 Post-scriptum. Lumea după 11.09.01 (74)
3 Povestea ştiinţei (72)
4 Spre ce ne îndreptăm? (73)
5 Măştile personalităţii (71)
6 O schimbare de viziune asupra lumii (70)
7 Nevoia unei auto-evaluări critice (69)
8 Somnul raţiunii (68)
9 Un vis al Iluminismului (67)
10 Resurse energetice. Încălzirea globală (66)
11 Importanţa diversităţii şi redundanţei (65)
12 Progrese remarcabile dovedite nocive (64)
13 Analiza de risc şi limitările sale (63)
14 Universităţile. Ce au ajuns astăzi? (62)
15 Conspiraţii ireale şi minciunile guvernului
16 Experţii. Cine ne spune ce să facem? (60)
17 Mişcările ecologiste (59)
18 Imaginând o altfel de planetă (58)
19 Acţiune şi haos (57)
20 Organizaţii şi atractori (56)
21 Organizarea organizaţiilor (55)
22 Auto-organizarea sistemelor (54)
23 Tendinţele. Intermitenţa (53)
24 Haos, haos pretutindeni. Hazardul (52)
25 Populaţii haotice (51)
26 Sisteme haotice (50)
27 De la precizie la haos (49)
28 Valori postmoderne (48)
29 Impresionismul (47)
30 Arta ca teorie ştiinţifică (46)
31 Pictura şi reprezentarea realităţii (45)
32 Cum ne reprezentăm ceea ce vedem (44)
33 Cum funcţionează vederea (43)
34 Sfârşitul reprezentării (42)
35 Limbajul şi tu - cine este stăpânul? (41)
36 Blackfoot şi Rheomode-2 (40)
37 Blackfoot şi Rheomode-1 (39)
38 Bohr despre inadecvarea limbajului (38)
39 Incertitudinea limbajului-6 (37)
40 Incertitudinea limbajului-5 (36)
41 Incertitudinea limbajului-4 (35)
42 Incertitudinea limbajului-3 (34)
43 Incertitudinea limbajului-2 (33)
44 Incertitudinea limbajului-1 (32)
45 Fizica indienilor Blackfoot (31)
46 O nouă ordine în fizică - partea a 2-a (30)
47 O nouă ordine în fizică - partea 1 (29)
48 Simetria şi marile teorii unificate (28)
49 De la atomi la particulele elementare (27)
50 Naşterea şi evoluţia teoriei atomice (26)
51 Permanenţă şi transformare (25)
52 Dominaţia logicii (24)
53 Inteligenţa artificială (23)
54 Algoritmii şi strategiile cognitive (22)
55 Limitele algoritmilor (21)
56 Adevăruri nedemonstrabile (20)
57 Teorema lui Godel (19)
58 Proiectul lui Hilbert şi intuiţionismul (18)
59 Puterea logicii (17)
60 Principia Mathematica (16)
61 Paradoxul lui Russell (15)
62 Ce este un număr? Cum numărăm? (14)
63 Matematica - ultima certitudine? (13)
64 Puterea şi frumuseţea matematicii (12)
65 Dispariţia realităţii fundamentale (11)
66 Suspendaţi în limbaj (10)
67 De la mecanicism la incertitudine (9)
68 Realitatea în mecanica cuantică (8)
69 Rolul observatorului în lumea cuantică (7)
70 Heinsenberg şi principiul incertitudinii (6)
71 Bohr şi "complementaritatea" (5)
72 Apariţia cuantei de lumină (4)
73 Înţelesurile relativităţii (3)
74 Eterul şi radiaţia corpului negru (2)
75

"De la certitudine la incertitudine" (1)

Fizica conceptuală de Benjamin Crowell

Cuprins:

Capitolul 1: Conservarea masei şi a energiei
1.1. Simetria şi legile conservării
1.2. Conservarea masei
1.3. Sistemul metric şi transformările
1.4. Conservarea energiei (a. energia; b. principiul inerţiei; c. energia cinetică şi potenţială; d. energia în general)
1.5 Teoria gravitaţiei a lui Newton
1.6 Teorema lui Noether
1.7 Echivalenţa masei şi a energiei
..... 1.7.1 masa-energia;
..... 1.7.2 principiul corespondenţei)

Capitolul 2: Conservarea impulsului
2.1 Simetria de translaţie
2.2 Simetria şi inerţia
2.3 Impulsul
..... 2.3.1 Conservarea impulsului
..... 2.3.2 Impulsul şi energia cinetică. Comparaţie
..... 2.3.3 Ce este forţa? Comparaţie cu impulsul
..... 2.3.4 Mişcarea în două dimensiuni
..... 2.3.5 Memoria mişcării
2.4 Triumful lui Newton
2.5 Lucrul mecanic

Capitolul 3: Momentul cinetic
3.1 Momentul cinetic
3.2 Momentul forţei

Capitolul 4: Teoria relativităţii
4.1 Relativitatea conform lui Albert Einstein
4.2 Relativitatea. Principiul relativităţii
4.3 Timpul şi spaţiul conform teoriei relativităţii
4.4 Paradoxul garajului
4.5 Miuonii şi supernovele
4.6 Paradoxul gemenilor
4.7 Mişcarea în cadrul teoriei relativităţii
4.8 Echivalenţa masei şi a energiei

Capitolul 5: Electricitatea
Introducere
5.1 În căutarea forţei atomice
5.2 Sarcina, electricitatea şi magnetismul   Curentul electric
5.3 Circuitele
5.4 Voltajul
5.5. Rezistenţa

Capitolul 6: Câmpurile

 

Capitolul 7: Modelul luminii ca rază

 

Capitolul 8: Undele

 

 

FIZICA DISTRACTIVĂ


Fiecare dintre noi a resimţit pe perioada gimnaziului sau a liceului, în timpul deseori plictisitoarelor ore de fizică, necesitatea de a evada din hăţişul teoremelor şi principiilor extrem de pretenţioase şi îmbibate cu matematică. Seria Fizica distractivă îşi propune să realizeze tocmai acest lucru. Deşi de cele mai multe ori nu realizăm, insipidele şi aparent complicatele legi şi teorii pe care profesorii noştri de fizică încercau să ni le explice se regăsesc în experienţele noastre de zi cu zi. Fie că este vorba de ceea ce se întâmplă în bucătărie sau în atelierul personal, aproape tot ceea ce facem poate fi privit şi comentat din perspectiva fizicii. Ceea ce ne propunem aici este să localizăm astfel de experienţe, altfel banale, şi să studiem fenomenele prezentate prin prisma principiilor şi legilor mecanicii, termodinamicii, electromagnetismului sau chiar a fizicii moderne a secolului XX.