The stinker - mascota premiilor Ig Nobel

Ar fi putut un sultan marocan să aibă 888 de copii în 30 de ani? Tuturor mamiferelor le trebuie acelaşi timp să urineze? Poate un pui să meargă ca un dinozaur? - toate aceste probleme au fost abordate de cercetători care au fost recompensaţi joi la Harvard cu premiile Ig Nobel 2015.



Comitetul pentru Ig Nobel Prizes (pronunţat Higuenobel) a acordat premiile anuale la a 25-a ediţie unor echipe de cercetători ale căror lucrări "fac oamenii mai întâi să râdă şi apoi să reflecteze", potrivit formulei evenimentului desfăşurat în cadrul unei ceremonii neconvenţionale la Universitatea Harvard (nord-estul Statelor Unite).

Premiul pentru fizică a fost decernat unui grup de trei oameni de ştiinţă de la Universitatea americană Georgia Tech, care a stabilit că tuturor mamiferelor le sunt necesare circa 21 de secunde ca să urineze, plus/minus 13 secunde. Ca fiecare laureat, echipa a primit o bancnotă de zece mii de miliarde de dolari de Zimbabwe, având o valoare de câţiva eurocenţi, Zimbabwe fiind ţara cu cea mai mare inflaţie din lume. Reprezentantul grupului a primit premiul de la unul dintre cei cinci adevăraţi laureaţi ai premiului Nobel prezenţi la ceremonie, printre care s-a aflat şi laureatul pentru economie în 2007, americanul Eric Maskin.

În domeniul matematicii, comitetul a ales doi austrieci de la Universitatea din Viena, care au încercat să afle, cu ajutorul calculelor statistice, dacă Moulay Ismail, sultan al Marocului, a fost efectiv tatăl a 888 de copii, născuţi între 1697 şi 1727, conform legendei. La capătul cercetărilor, bazate şi pe elemente istorice, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, din punct de vedere uman şi statistic, este posibil ca sultanul să fi avut acest număr record de copii, având patru soţii şi un harem de circa 500 de concubine.

Premiul pentru biologie a fost câştigat de un grup de cinci cercetători chilieni şi americani, majoritatea lucrând la Universitatea din Santiago, care au stabilit că un pui căruia i se ataşează o coadă artificială adoptă un mers asemănător cu cel la dinozaurilor.

În afară de cercetători, comitetul a premiat şi o instituţie, poliţia din Bangkok (Thailanda), ca urmare a faptului că, după ce ajuns la putere, în 2014, după o lovitură de stat, junta militară a promis să lupte împotriva corupţiei, extrem de răspândită în rândurile poliţiştilor. În acest scop a instituit la sfârşitul anului trecut măsura unor prime acordate poliţiştilor care refuză mita. Tocmai această măsură a fost recompensată de organizatorii premiilor Anti-Nobel.

Preluare de pe Ig Nobel/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu)

Scris de: Agerpres
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.