Danica McKellarÎn articolul de faţă vom analiza critic celebrităţile hollywoodiene folosind un filtru ce are rolul de a scoate la lumină procentul insignifiant de persoane cu renume ce se folosesc de faima lor pentru a promova ştiinţa şi gândirea critică.

 

 

 

Deşi iniţial proiectul părea a fi sortit eşecului s-a dovedit că fiecare grup social include tot soiul de oameni; chiar şi în „groapa de gunoi” a intelectului hollywoodian pot fi găsiţi germeni ai raţionalităţii.

Trebuie să subliniez faptul că am decis să nu includ profesionişti din domeniul ştiinţei sau persoane care au devenit faimoase în urma rezultatelor obţinute în slujba ştiinţei. De asemenea, topul nu include celebrităţi care susţin o anumită cauză sau acţiune de binefacere ori care au revenit pe băncile şcolii pentru a obţine o diplomă în ştiinţă şi a spune „Da, sunt un susţinător al ştiinţei” sau care au lucrat drept purtători de cuvânt pentru diferite organizaţii pro-ştiinţă. Chiar dacă toate aceste exemple sunt remarcabile  am vrut să mă concentrez asupra celor care şi-au construit reputaţia în domeniul divertismentului, iar apoi au decis să devină proactivi creând resurse şi intrigând publicul în felul lor. Să începem cu:

10. Tim Minchin

Lista începe şi se termină cu celebrităţi a căror contribuţie în favoarea ştiinţei se face prin uşa din spate. Elementele de bază ale gândirii critice sunt o premisă obligatorie, iar acest proces începe prin chestionarea nonsensului care abundă în viaţa de zi cu zi. Actorul de comedie şi muzicianul Tom Minchin este un artist strălucit cu un succes binemeritat, chiar dacă unii ar putea susţine că acest succes se datorează în parte criticii virulente îndreptată împotriva pseudoştiinţei. În filmul „Storm” din 2011 el critică multe dintre convingerile New Age. Minchin se referă la filmul său ca la un portal spre raţionalitate şi scepticism; folosind divertismentul el oferă pe ascuns publicului un mesaj pro-ştiinţă, fără ca acesta să fie conştient de acest lucru.

Într-un interviu luat de „New Scientist” în anul 2011 Tim spune „Dacă nu deţin informaţii legate de o anumită chestiune am să caut cea mai competentă autoritate posibilă. Ştiinţa este o unealtă care dă naştere unei autorităţi competente... este singurul sistem care îşi pune problema minimalizării prejudecăţilor”.

9. They Might Be Giants

Ţelul majorităţii trupelor de muzică pop este să dea lovitura în stil mare – sau măcar să atingă succesul. În cei 30 de ani de activitate trupa „They Might Be Giants” are la activ 15 albume de studio. Recent însă grupul a urmat exemplul trupei „The Wiggles” şi s-a concentrat mai mult pe muzica pentru copii, dar nu orice fel de muzică, ci una cu conţinut ştiinţific. În 2009 a apărut albumul „Here Come Science” care include 20 de melodii, fiecare dintre ele prezentând un anumit subiect din ştiinţă.

În mod lăudabil, membrii fondatori John Flansburgh şi John Linnel au ceva studii de ştiinţă în semn de apreciere pentru valoarea acesteia. Pentru „Here Come Science” ei au angajat un consultant în ştiinţă, iar atunci când au aflat că textul uneia dintre melodii era incorect au inclus în album o altă melodie care aducea corecţiile necesare. „Why Does the Sun Shine?” descrie Soarele ca fiind compus din gaze; dar noua melodie „Why Does the Sun Really Shine?” explică faptul că el este alcătuit din plasmă.


8. Danica McKellar


Actriţa cunoscută la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90 pentru rolul Winnie din „The Wonder Years” ar fi putut lesne urma drumul celor care şi-au încheiat studiile academice în obscuritate fără a face nimic după aceea, dar Danica McKellar a ales să devină proactivă. După obţinerea diplomei în matematică la UCLA ea s-a folosit de notorietatea sa şi a scris o serie de cărţi în care încurajează tinerele fete să studieze matematica. Cea mai nouă carte apărută poartă titlul „Girls Get Curves: Geometry Takes Shape”. În ultimii ani există o minunată concentrare de forţe în sensul trezirii interesul fetelor pentru domenii ca ştiinţa, tehnologia, ingineria sau matematica, iar cărţile lui Danica sunt un exemplu perfect al acestei tendinţe.

Danica este remarcabilă şi pentru faptul că este una dintre puţinele persoane cu număr Erdös-Bacon, ce combină numărul Kevin Bacon – numărul de roluri de film care separă fiecare individ de actorul Kevin Bacon – cu numărul Erdös – numărul de colaborări dintre un individ şi Erdös în scrierea de lucrări matematice. Danica McKellar are numărul Erdös-Bacon 6. Doamnelor, iată ţinta voastră. Depăşiţi-o.


7. Trey Parker şi Matt Stone

Creatorii serialului „South Park” au ridiculizat pe faţă, în mod ostentativ, aproape orice show TV interesat de paranormal, orice schemă stupidă a medicinii alternative, orice celebritate sărită de pe fix ori poveste cu fantome sau teorie a conspiraţiei. Ei sunt un alt exemplu care inspiră de gândire critică pusă în slujba unei audienţe interesate numai de divertisment. Atunci când un fan „South Park” urmăreşte un nou episod din „Ghost Hunters” este mult mai mare probabilitatea ca acesta să pună sub semnul întrebării autenticitatea celor prezentate. Trey şi Matt au dat naştere unui tip de spectator instruit să accepte informaţia de calitate şi să respingă prostiile populare.


6. Stephen Colbert


Expertul în satiră şi gazdă a unei emisiuni TV obişnuieşte să invite în show-ul său oaspeţi care pledează în favoarea ştiinţei şi a scepticismului, prezentând astfel ideile lor publicului larg. În nota sa tipică de satiră el include în mod regulat şi informaţii recente din lumea ştiinţei, ce nu apar la alte televiziuni. Unul dintre momentele sale de glorie a fost eşecul de a convinge NASA să denumească noul modul al staţiei spaţiale folosind numele său; însă noua bandă de alergare a astronauţilor a primit numele C.O.L.B.E.R.T. (Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill).

Tot aici (pe locul 6) intră şi Jon Stewart şi Craig Ferguson, gazde de talk show care se străduiesc să promoveze ştiinţa veritabilă şi raţionalitatea, iar nu vorbăria fără sens tipică în televiziune.


5. Alan Alda

Eforturile actorului în popularizarea ştiinţei sunt binecunoscute, căci el a fost gazda serialului de televiziune “Scientific American Frontiers”. Dar Alda face mult pentru ştiinţă şi pe cont propriu. În proiectul „Improving Science”, conceput ca şi profesor invitat al „Center for Communicating Science” (la a cărui naştere şi-a adus contribuţia) din cadrul Stony Brook University, îi place să colaboreze direct cu oamenii de ştiinţă cărora le predă un curs de improvizaţie pentru a-i ajuta să devină moderatori mai buni în conferinţele live adresate publicului amator.

În cel mai recent proiect al său - “The Flame Challenge” - oamenii de ştiinţă răspund la întrebarea “Ce este o flacără?”. Partea interesantă este faptul că răspunsurile nu sunt evaluate de alţi oameni de ştiinţă, ci de mii de şcolari de 11 ani din toată ţara. Nu mă pot gândi la o metodă mai bună pentru a descoperi dacă informaţia ştiinţifică ajunge într-adevăr la nivelul publicului larg.


4. will.i.am

will.i.am a cunoscut succesul ca şi membru al trupei hip hop Black Eyed Peas. El se ocupă în mod intens de acţiuni de binefacere, în special cele din domeniul dezvoltării comunităţilor, dar motivul pentru care este inclus în acest top este legat de promovarea ştiinţei. Împreună cu Dean Kamen de la Segway el a organizat în anul 2011 concursul de robotică "i.am.FIRST - Science is Rock and Roll". Totodată în anul 2012 a prezentat în premieră melodia "Reach for the Stars" transmisă de pe Marte de roverul Curiosity către Pământ. Mai recent este preocupat de conceperea unui show TV similar cu American Idol, dar care să prezinte tineri inventatori şi inovatori în tehnologie. El spune “Persoanele creative trebuie să colaboreze cu oamenii de televiziune pentru a crea o structură inteligentă care să inspire oamenii să-şi dorească să fie genii”.


3. James Randi

Magicianul The Amazing Randi, ce obişnuia să atârne de un elicopter cu capul în jos legat în cămaşă de forţă sau să meargă în turnee cu Alice Cooper, a făcut probabil cea mai mare schimbare de activitate din istoria divertismentului atunci când a ales să se dedice în totalitate organizaţiei sale “James Randi Educational Foundation”. Randi luptă împotriva pseudo-ştiinţei, inamicul gândirii, ce este atât de promovată în mass-media. În aria de preocupări a lui Randi se înscriu abilităţile paranormale, schemele lipsite de valoare ale medicinii alternative sau escrocii cu “puteri psihice” ce se folosesc de naivitatea oamenilor.

Premiul lui de un milion de dolari este pregătit a fi oferit oricărei persoane ce poate dovedi că posedă vreo putere paranormală. Deşi oferta este publică de mai multe decenii nimeni nu s-a încumetat să revendice premiul.


2. Seth MacFarlane

Creatorul sitcom-ului “Family Guy” a valorificat la maxim interesul său de o viaţă pentru ştiinţă, în special interesul purtat activităţii lui Carl Sagan. El a fost remarcat de oamenii de ştiinţă drept un potenţial aliat în anul 2008 atunci când a fost anunţat drept membru al consiliului “Science and Entertainment Exchange”, o organizaţie non-profit condusă de “National Academy of Sciences” ce oferă servicii de consultanţă ştiinţifică industriei entertainment (dacă cineva doreşte aşa ceva).

Aportul adus de Seth în promovarea ştiinţei este semnificativ. În 2012 el a donat o sumă importantă – cifra nu a fost anunţată oficial – care a acoperit costurile legate de donarea tuturor lucrărilor personale ale lui Carl Sagan bibliotecii “Library of Congress” pentru a le face accesibile publicului larg. Dar un impact şi mai mare va avea probabil următorul său proiect: reluarea faimosului serial de televiziune al lui Sagan “Cosmos” pe care Seth îl va produce împreună cu soţia lui Carl Sagan - Ann Druyan - şi care va avea drept gazdă pe Neil deGrasse Tyson.


1. Penn & Teller

Primul loc din acest top nu putea fi ocupat decât de una dintre prezenţele cele mai gălăgioase, mai vizibile şi mai active dintre toate celebrităţile care promovează ştiinţa şi scepticismul: magicienii Penn & Teller. Ei ţin prelegeri despre ştiinţă în fiecare spectacol pe care îl prezintă la Las Vegas. Serialul Showtime “Penn & Teller: Bullshit!” a fost probabil programul cel mai explicit din întreaga istorie care încuraja oamenii să gândească critic şi să descopere felul în care lumea funcţionează cu adevărat.

Lecţia pe care o înveţi atunci când ieşi de la cel mai popular şi reuşit show de magie din lume este că eşti uşor de păcălit şi că există o droaie de oameni care încearcă să profite de acest lucru. Dar pledoaria în favoarea ştiinţei are efect numai dacă oamenii sunt capabili să facă distincţia între ştiinţă autentică şi pseudo-ştiinţă. Aptitudinile tipice gândirii critice, pe care Penn & Teller încearcă din răsputeri să le explice în fiecare din spectacolele lor, sunt fundamentale în identificarea ştiinţei autentice şi transformarea lumii într-un loc mai bun. Pentru toate acestea, dar şi pentru faptul că sunt sonori şi vizibili ei ocupă poziţia de top în acest clasament.

Concluzie

În compilarea acestui top am fost ajutat considerabil căci am primit foarte multe sugestii pe care le-am selectat pe baza criteriilor enumerate la început. M-a întristat să descopăr că lista mea nu conţine decât o singură femeie şi o singură persoană de culoare. Diversitatea în pledoaria pentru ştiinţă rămâne o problemă serioasă, o problemă auto-exponenţială (dacă pot folosi acest termen). Fanii celebrităţilor corespund deseori profilului celebrităţii respective; iar atâta timp cât persoanele publice sunt şi modele de urmat (ceea ce probabil va fi mereu aşa) vom avea nevoie de mai multe celebrităţi care să se înscrie pe linia descrisă în acest top ori problema se va amplifica. O menţiune suplimentară pentru Danica McKellar şi will.i.am, dar şi pentru toate persoanele de culoare care poartă torţa ştiinţei.

Traducere de Brânduşa Băcila după Top 10 Best Pro-Science Celebrities cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.