Câţi neuroni are creierul uman? Este una dintre întrebările la care cei mai mulţi dintre cei interesaţi de ştiinţă au răspunsul: 100 de miliarde. De unde ştim acest lucru? Cine a făcut această estimare? I-a numărat cineva? Iată interesantul adevăr...


O cercetătoare din Brazilia, dr.Suzana Herculano-Houzel şi-a pus această întrebare: cine a stabilit numărul de 100 de miliarde de neuroni? Şi pentru a se lămuri a cercetat literatura de specialitate. După eforturi îndelungate a ajuns la un răspuns surprinzător: nu se poate depista de unde ştiu specialiştii acest număr rotund, deşi el este folosit adesea în articole.

Cercetătoarea nu s-a lăsat însă. A decis să numere chiar ea neuronii, de vreme ce se pare că nimeni nu o făcuse încă. Aşa că a luat creierul a 4 persoane (decedate, fiţi fără grijă...) şi a trecut la treabă. Cele patru persoane muriseră la vârste de 50, 51, 54 şi 71 de ani şi deciseseră să doneze creierul pentru experimente ştiinţifice. Şi iată că au contribuit la un experiment, se pare, inedit: numărarea neuronilor creierului uman.

Ce metodă a folosit Suzana? A dizolvat membranele celulelor creierului şi a creat astfel un amestec omogen. Apoi a luat o mostră din acest amestec şi a numărat nucleele de neuroni. În final a extrapolat numărul la nivelul întregului creier, descoperind numărul real de neuroni.

Dar iată ce spune cercetătoarea:

"Am găsit că un creier adult are în medie 86 miliarde de neuroni. Niciunul dintre creierele pe care le-am cercetat noi nu au avut 100 de miliarde. Deşi poate părea o mică diferenţă cele 14 miliarde, cantitatea reprezintă numărul de neuroni ai unui creier de babuin ori jumătate din neuronii creierului unei gorile. Aşadar, această diferenţă (între numărul ştiut de neuroni ai creierului uman şi cel real. n.t.) este una semnificativă".

Aşadar, de astăzi avem o nouă cifră pentru numărul de neuroni. Cum se va schimba, vă vom informa. Aşa că ţineţi aproape...


Bibliografie:
how-many-neurons-human-brain?    
Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.