Pornind de la o întrebare pusă în secţiunea Q&A a site-ului nostru, care se referea la diferenţe de IQ între diversele rase ale omenirii, am făcut ceva cercetare în domeniu şi am dat de o carte interesantă (Viruşi, arme şi oţel de Jared Diamond) şi câteva idei atractive.

În cartea amintită, în partea de început, autorul enunţă două idei care ar justifica de ce papuaşii (din Noua Guinee) ar mai deştepţi decât occidentalii. Iată care sunt acestea:

1. Indivizii inteligenţi sunt favorizaţi sub aspectul reproducerii în societatea tradiţională, a papuaşilor

Europenii au trăit pentru mii de ani în societăţi aglomerate, iar aceste societăţi au fost lovite de epidemii necruţătoare. Cei care au rezistat flagelurilor, şi-au transmis genele progeniturilor. Cei care se reproduc astăzi în societatea occidentală nu sunt cei mai inteligenţi, ci cei mai rezistenţi la boli. În schimb, în societatea papuaşilor, unde mortalitatea are drept cauze principale crimele, războaiele ori dificultăţile în procurarea hranei, inteligenţa indivizilor poate fi hotărâtoare în ceea ce priveşte supravieţuirea şi posibilităţile de reproducere.

 

Copii Singapore

 

 

2. Modul diferit de petrecere a copilăriei de către copii occidentali şi cei ai papuaşilor indică o dezvoltare mentală superioară pentru ultimii

Modul vestic de a creşte copii presupune distracţie pasivă: privitul la televizor, hoinăreala pe Internet şi jocurile pe diverse platforme. Sunt atât de multe metode de a nu face nimic, încât clipele de reală deconectare de la tot ale copilului modern sunt foarte rare, îngrijorătoare pentru acesta şi percepute ca indezirabile.

Spre deosebire de copilul occidental, copii papuaşilor (desigur, putem generaliza la orice tip de societate de astăzi care păstrează tipul tradiţional de vieţuire) îşi petrec fiecare oră a zilei în mod activ, jucându-se ori discutând cu alţi copii ori adulţi. Îşi stimulează continuu capacitatea de improvizaţie, de rezolvare a diferitelor capcane care i se întind şi înţelege natura în care trăieşte. Cum stimularea redusă a copilului este asociată cu degenerarea mentală ireversibilă, se poate considera că, sub acest aspect, copilul occidental este în netă inferioritate.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.