Tabelul periodic al elementelor chimice în format grafic nu mai reprezintă de multă vreme o noutate. O multitudine de asemenea tabele, realizate în condiţii grafice excepţionale pot fi găsite, studiate, descărcate ori imprimate direct de pe internet. Şi noi am pus la dispoziţia cititorilor un asemenea tabel al lui Mendeleev. Dar nu acesta este subiectul acestui post, ci o inovaţie în domeniul tabelelor periodice, o versiune video realizată de către profesori de la catedra de chimie a Universităţii din Nottingham - "The periodic table of videos".

Această versiune modernă constă dintr-un scurt videoclip asociat fiecărui element chimic, cu actualizări continue ale celor mai interesante dintre filme, actualizări care vin cu experimente din ce în ce mai interesante legate de elementul prezentat. Pe pagina indicată anterior puteţi găsi şi clipuri din alte zone ale chimiei, ştiri din domeniu, cât şi o nouă serie, care este deocamdată la început, "The Molecular videos", care prezintă poveştile anumitor molecule şi compuşi chimici. Videoclipurile sunt însoţite de subtitrări, majoritatea în limba engleză, dar nu numai (versiuni în spaniolă, portugheză şi italiană sunt şi ele disponibile pentru unele dintre filme). Puteţi accesa şi direct canalul Youtube al site-ului aici.

Filmările sunt opera video-jurnalistului Brady Haran, care a creat şi un blog dedicat site-ului.

În continuare, câteva detalii despre heliu (engleză). Veţi afla de ce dacă inhalăm heliu vocea noastră sună mai subţire, dar şi care este temperatura de fierbere a heliului (-269oC) şi la ce este folosit heliul în stare lichidă:

Scris de: T. Ov.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.