Continuăm aventura noastră în lumea particulelor fundamentale cu episodul 4, în cadrul căruia aflăm cum americanul Murray Gell-Mann a postulat în 1964 existenţa quarcurilor (independent de acesta şi în aceeaşi perioadă, modelul quarcurilor a fost propus şi de fizicianul George Zweig). Anii '40, '50 şi începutul anilor '60 au fost marcaţi de o adevărată explozie în ceea ce priveşte dezvoltarea acceleratoarelor de particule şi descoperirea de particule noi, aparent fundamentale.

 

Video: Istoria fizicii particulelor elementare (3)

O adevărată "grădină zoologică" de particule, dacă e să folosim jargonul vremii, care mai de care mai exotic botezate, părea să zădărnicească aspiraţiile spre ordine şi eleganţă ale teoreticienilor acelor ani. Intuiţia lui Gell-Mann, născut în Manhattan dintr-o familie de emigranţi evrei şi laureat în 1969 al Premiului Nobel pentru fizică, care a descifrat o structură subiacentă tuturor acestor particule nou apărute, a repus legile fizicii în ordinea mult visată. Potrivit lui, protonii, neutronii şi toţi locatarii aşa-numitei "grădini zoologice" a particulelor erau formaţi din doar 3 tipuri de cărămizi fundamentale, pe care le-a botezat quarcuri. De ce tocmai acest nume? La început Gell-Mann a ales denumirea aceasta pe baza sunetului scos de raţe. Pentru o vreme a fost chiar nedecis în ceea ce priveşte scrierea onomatopeei, dar doar până când, citind romanul lui James Joyce intitulat "Veghea lui Finnegan" a dat peste cuvântul "quark" !

Three quarks for Muster Mark!
Sure he has not got much of a bark
And sure any he has it's all beside the mark.


Merită amintit şi faptul că tatăl lui Murray era un evreu român originar din Cernăuţi, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar.

De asemeni, un eveniment important din istoria fizicii particulelor care este menţionat în acest al patrulea episod este descoperirea în anul 1912 a radiaţiei cosmice - particule cu energie mare ce intră în sistemul solar din depărtările galaxiei noastre. Aproximativ 90% dintre razele cosmice sunt nuclee de hidrogen (protoni) şi 9% sunt heliu (particule alfa).


 

 

Video: Istoria fizicii particulelor elementare (5)

Seria a fost realizată cu sprijinul "The Science and Technology Facilities Council" (www.scitech.ac.uk). Detalii despre fizica particulelor puteţi afla şi accesând site-ul oficial al LHC destinat publicului larg şi şcolilor: www.lhc.ac.uk. O altă resursă educaţională adresată instituţiilor de învăţământ este site-ul www.particledetectives.net - de unde puteţi citi amănunte despre fizica particulelor elementare şi funcţionarea LHC.

Filmele au fost produse şi regizate de Alom Shaha.

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.