O mulţime de ştiri din domeniul neurologiei şi ştiinţelor care studiază creierul uman conţin de câţiva ani încoace numele Vilayanur Ramachandran. Un vorbitor capabil să-şi farmece auditoriul prin elocinţa şi vivacitatea cu care descrie unele dintre cele mai complicate mecanisme de funcţionare ale creierului, Ramachandran ocupă în prezent poziţiile de director al Centrului pentru Studiul Creierului şi Mecanismelor Cognitive de la Universitatea din San Diego, California şi de profesor adjunct la prestigiosul Institut Salk (cercetare în domeniul biologiei).

 

 

Printre altele, este autorul cărţilor "Un scurt tur al conştiinţei umane", "Omul cu un frate fantomă: aventuri în domeniul neuroştiinţei" şi "Fantomele creierului" (titlurile în limba română ne aparţin, neavând cunoştinţă ca vreuna din lucrări să fie tradusă).

Obiectul principal de activitate al lui Ramachandran este explicarea mecanismelor fundamentale de funcţionare ale creierului uman prin studierea activităţii cerebrale a persoanelor care suferă de anumite probleme cauzate de accidente vasculare cerebrale ori de leziuni la nivelul creierului. Neurologul asociază diferitelor procese mintale zonele din creier responsabile cu gestionarea respectivelor tipuri de activităţi psihice.

În scurta prezentare de mai jos Ramachandran ne vorbeşte despre modalităţile prin care studiază activitatea cerebrală şi în special despre rolul unei familii speciale de neuroni - neuronii oglindă - care sunt implicaţi în activităţi precum imitaţia şi emularea şi care, sugerează neurologul, au permis omului de acum 100000 de ani să deprindă comportamente sociale complexe, contribuind astfel la evoluţia rapidă a abilităţilor intelectuale ale lui homo sapiens.

Teza lui Ramachandran este că apariţia subită, în urmă cu 100000 de ani, a unui sistem sofisticat de neuroni oglindă, a permis oamenilor să emuleze şi să imite acţiunile semenilor, ceea ce a dus la o răspândire rapidă a abilităţilor unice fiinţelor umane, descoperite accidental, de altfel, de câte un membru al grupului: folosirea uneltelor, folosirea focului şi a adăposturilor, apariţia limbajului şi a abilităţii de a citi mintea cuiva şi, astfel, de a-i interpreta comportamentul. Dacă aderăm la ideile lui Ramachandran, putem vorbi despre apariţia neuronilor oglindă ca fiind baza neurologică a evoluţiei eului, consţiinţei umane şi chiar a apariţiei culturii şi civilizaţiei pe Terra.

Traducerea în limba română a fost realizată de Cristi Grigore.

 

Dezbaterile TED pot fi văzute integral pe site-ul TED.com, iar materialele video sunt distribuite sub licenţa Creative Commons (CC).


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.