Stabilitatea în compoziţia sutelor de trilioane de celule bacteriene de la nivelul tractului gastrointestinal este esenţială pentru sănătate, dar cercetătorii sunt uimiţi cum microbiota noastră (flora intestinală) rezistă atacului violent al toxinelor, schimbărilor dietetice şi răspunsului imun la infecţii şi antibiotice suferind doar puţine schimbări.

 Un studiu de la Yale publicat în numărul din 9 ianuarie al jurnalului Science identifică o strategie pe care bacteriile intestinale comensuale (inofensive) o adoptă pentru a păstra o relaţie stabilă cu gazda lor în timpul inflamaţiei.

„A fost o enigmă faptul că multe răspunsuri imune sunt îndreptate împotriva tuturor bacteriilor”, afirmă Andrew Goodman, profesor asistent de patogenie microbiană şi membru al Microbial Sciences Institute la Yale West Campus. „Cu toate acestea, oamenii păstrează aceeaşi microbi benefici timp de mai multe decenii, chiar şi când sunt expuşi la o serie de perturbări ale mediului lor.”

 Cercetările au demonstrat faptul că perturbări la nivelul microbiomului digestiv pot conduce la consecinţe grave asupra sănătăţii, incluzând obezitate, infecţii recurente şi boli precum sindromul de intestin iritabil (afecţiune intestinală care determină dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipaţie – n.tr.). Instabilitatea la nivelul microbiomului a fost corelat cu boli severe, precum autismul şi cancerul. Poate că medicii vor fi capabili într-o zi să manipuleze microbiomul pentru a trata pacienţii, dar cercetătorii trebuie, în primul rând, să înţeleagă maşinăria moleculară a vastului microbiom digestiv care conţine de 100 de ori mai multe gene decât genomul uman.

Noul studiu reprezintă un prim pas, afirmă Goodman. Echipa de la Yale a descoperit că în rândul şoarecilor şi oamenilor, stabilitatea microbiomului este menţinută de o singură genă care permite bacteriilor să reziste peptidelor antimicrobiene asociate unor niveluri mari de inflamaţie. Bacteriile comensuale care au fost private de acest mecanism au fost rapid îndepărtate de la nivelul digestiv în timpul inflamaţiei în rândul şoarecilor. 

„Am fost surprinşi de faptul că un singur factor ar putea avea un efect atât de mare”, subliniază Goodman. „Acest studiu deschide calea unor noi oportunităţi în înţelegerea modului în care bacteriile comensuale interacţionează cu gazdele lor.”

Thomas W. Cullen de la Yale este autorul principal al studiului.

Traducere de Vîjială Sergiu după harmony-friendly-gut-bacteria, cu acordul editorului