Care va fi echipa câştigătoare a Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia din acest an? Fiecare dintre noi are propria echipă favorită şi doar pe 15 iulie vom afla cu adevărat cine va ridica cupa spre cer. Un grup de cercetători de la Universitatea din Dortmund, Germania, a pus la punct un algoritm bazat pe inteligenţa artificială pentru a afla dinainte cine va câştiga.


Un lucru este sigur: din păcate nu va fi echipa României cea care va câştiga campionatul mondial de fotbal :). Cine va ridica spre cer cupa mondială pe stadionul Lužniki din Moscova pe 15 iulie? Printre echipele favorite se număra Brazilia, Germania, Argentina şi Spania. S-ar putea totuşi să avem surprize! Astăzi deja ştim că Argentina are probleme serioase în a trece de grupe, iar Germania nu a început cum se aşteptau cei mai mulţi.

Dacă e să ne luăm după bookmakeri (organizatorii de pariuri), echipa favorită este cea a Braziliei (cu 16.6%), urmată de Germania (cu 12.8%) şi Spania (cu 12.5%).

Printre cei care urmăresc meciurile se numără bineînţeles şi mulţi cercetători care lucrează în diverse domenii. Printre aceştia un grup de cercetători activi în domeniul inteligenţei artificiale, care şi-au propus să folosească cele mai avansate tehnici şi metode pentru a descoperi de pe acum cine va câştiga campionatul.

Echipa oamenilor de ştiinţă de la Technical University din Dortmund a efectuat simulări pe calculator, folosind aşa-numita procedură de machine learning, publicând rezultatele pe arXiv (baza de date de la Cornell University, folosită pentru articole ştiinţifice care sunt ulterior publicate în reviste oficiale).

Cercetătorii de la Universitatea din Dortmund au programat calculatorul că ajutorul unui algoritm matematic care „învaţă” să înţeleagă care sunt variabilele cele mai importante pentru calculul diverselor procese şi a probabilităţilor asociate. Acest algoritm se antrenează învăţând – machine learning.

Astfel, cercetătorii au scris un program în care au introdus diverse variabile pentru echipele care participă la campionatul mondial de fotbal, precum: clasamentul FIFA a echipelor naţionale, vârsta medie a jucătorilor, valoarea jucătorilor pe piaţa fotbalului, cât de bogată (produsul intern brut) este naţiunea, vârsta şi naţionalitatea antrenorului, etc. Algoritmul a fost antrenat pentru a înţelege care sunt variabilele importante cu ajutorul rezultatelor meciurilor care s-au jucat în campionatele mondiale începând cu anul 2002. Algoritmul decide cât de importante sunt variabilele în joc, prin aplicare acestuia de zeci de mii de ori (în cazul de faţă circa 100.000 de ori). În final, rezultatul obţinut da cea mai probabilă soluţie ţinând cont de variabilele considerate şi de istoria (procesele) cu care a fost antrenat.

La ce concluzie au ajuns cercetătorii?

Factorii cel mai importanţi, şi nu este de mirare, sunt clasamentul FIFA, cotaţia bookmakerilor şi numărul de participări la Champions League al fotbaliştilor diverselor echipe naţionale. Există şi o serie de variabile care nu sunt importante, precum: naţionalitatea antrenorilor sau numărul de locuitori în naţiunile care participă la campionat.

Cine va câştiga deci campionatul din punctul de vedere al inteligenţei artificiale? Echipa indicată de supercomputer este cea a Spaniei, căreia algoritmul îi dă 17,8% şanse de a câştiga.

Totuşi, situaţia nu este chiar aşa de simplă. Dacă Germania va reuşi să treacă de optimile de finală, ar putea avea de-a face cu echipe foarte puternice şi probabilitatea de a se califica în sferturile de finală este – susţine calculatorul – de doar 58%. Pentru echipa Spaniei această probabilitate este mult mai mare, de circa 73%. Dacă însă ambele echipe se vor califica în sferturile de finală şi se reface simularea pe calculator, acesta dă drept câştigătoare echipa Germaniei.

Într-o altă simulare cercetătorii au efectuat circa 100.000 simulări individuale complete – în acest caz scenariul cel mai probabil este că finala să fie jucată de Germania şi Brazilia – şi echipa Germaniei este dată învingătoare.

Spania, Germania sau nici una dintre ele? Pe 15 iulie vom vedea dacă inteligenţa artificială a dat răspunsul corect sau, dimpotrivă, unul total greşit.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.