Un studiu efectuat cu ajutorul unor tehnici provenind din fizica nucleară arată cum anumite regiuni ale creierului, precum cortexul prefrontal şi regiunea limbică, sunt mai active la femei decât la bărbaţi. Rezultatele acestui studiu ar putea fi utile în tratarea unor afecţiuni precum maladia lui Alzheimer sau a demenţei.


Creierul bărbaţilor este puţin mai mare, cam cu 8%, decât cel al femeilor. Înseamnă oare că bărbaţii sunt mai inteligenţi? Nicidecum, întrucât ceea ce contează cel mai mult este cât de activ este creierul şi, din acest punct de vedere, dimensiunea acestui organ joacă desigur un rol important, însă activitatea  creierului depinde de mult mai mulţi factori.

Tocmai pentru a studia diferenţele între activitatea creierului între bărbaţi şi femei un grup de cercetători de la Amen Clinics din Newport (California) a decis să folosească aşa-numita metoda SPECT (Single photon emission computed tomography) pentru a obţine imagini ce ne dau informaţii directe despre activitatea creierul. Rezultatele au fost recent publicate într-un articol în revista Journal of Alzheimer’s Disease.

SPECT este o tehnică ce presupune  introducerea în corp a unor substanţe radioactive ce sunt legate de molecule cu rol funcţional în organism şi care se dezintegrează emiţând raze gama ce sunt măsurate cu detectoare de particule şi cu ajutorul cărora se obţin imagini ale diverselor organe, precum creierul, furnizându-ne detalii despre modul în care acestea funcţionează.

Grupul de cercetători americani a efectuat teste SPECT pe 119 persoane sănătoase şi 26.683 de persoane cu afecţiuni psihiatrice, analizând 46.034 de imagini. Acest studiu este cel mai amplu de acest gen realizat până în prezent.

Ceea ce cercetătorii au analizat a fost practic fluxul de sânge din diversele regiuni ale creierului, atât în stare de repaus, cât şi pe timpul efectuării unor teste cognitive, realizând în final  o comparaţie între bărbaţi şi femei.

S-a ajuns astfel la concluzia că există o diferenţă între bărbaţi şi femei, între activitatea creierelor acestora. Femeile se caracterizează printr-o activitate, adică un flux al sângelui crescut, în zona cortexului prefrontal. Această regiune a creierului este responsabilă cu controlul atenţiei şi a impulsurilor şi, fiind mai activă la femei, ar putea explica cum de acestea sunt mai intuitive şi au o empatie şi un autocontrol mai ridicate decât bărbaţii. Bărbaţii au regiunea creierului dedicată coordinării mişcărilor mai dezvoltată decât femeile.

Un flux al sângelui mai ridicat la femei a fost observat inclusiv în regiunea limbică. Regiunea limbică reprezintă un strat al creierului care include conexiuni neuronale ce asigură capacitatea de a simţi emoţii, dar şi impulsul de a te hrăni. Acesta regiune este responsabilă de disfuncţii în alimentaţie, stări de anxietate, depresie şi insomnie.

Faptul că regiunea limbică este mai activă la femei ar putea explica unele predispoziţii ale celor două sexe. Femeile sunt mai  predispuse să se îmbolnăvească de Alzheimer decât bărbaţii, în timp ce aceştia din urmă suferă mai des de probleme de natură comportamentală sau de sindromul de deficit de atenţie şi de hiperactivitate. Acestea ar putea fi explicate tocmai printr-o diferenţă între funcţionarea creierelor la femei şi la bărbaţi, acesta fiind unul dintre obiectivele cercetătorilor de la Amen Clinics.

Utilizarea imaginilor produse cu ajutorul SPECT ar putea fi de mare folos în viitor, întrucât ar putea duce la personalizarea tratamentelor în funcţie de regiunea creierului care suferă cel mai mult de o reducere a activităţii. Aceste tratamente de precizie ar putea avea beneficii mult mai mari şi mai rapide decât tratamentele relativ generice din prezent.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.