Acum câteva zile din Rusia a fost lansat satelitul Sentinel 5P al Agenţiei Spaţiale Europene, ESA, care va analiza atmosfera terestră, în căutarea gazelor poluante şi pentru a semnala erupţii vulcanice şi incendii.

De strajă deasupra noastră, satelitul Sentinel 5P, lansat recent de la cosmodromul din Plesetsk din Rusia, va analiza compoziţia troposferei şi va da alertă în caz de pericol.

Cu un cost total de circa 240 de milioane de euro, Sentinel 5P este rezultatul colaborării dintre Agenţia Spaţială Europeană, ESA, şi Olanda şi face parte din programul Copernicus, cel mai important program dedicat observării şi monitorizării planetei noastre.

 

 

 

Sentinel 5P va zbura într-o orbită sincronă cu Soarele, fiind alimentat cu panouri solare la o altitudine de 824 de kilometri, colaborând cu „colegul” american, satelitul Suomi Npp al NASA şi al Noaa (National Oceanic and Atmospheric Administration). 

Sentinel 5P a fost lansat cu succes pe 13 octombrie cu ajutorul rachetei balistice intercontinentale Rockot, iniţial construită ca armă şi modificată pentru utilizări comerciale. În primele 25 de zile după lansare spectrograful Tropomi de la bordul satelitului, construit în Olanda, va rămâne închis, pentru a evita contaminarea cu gaz reziduu care ar fi putut rămâne pe satelit. După circa 30 de zile se vor obţine primele rezultate, însă instrumentul va intra pe deplin  în funcţiune doar după şase luni, întrucât în această perioadă se vor calibra rezultatele şi vor fi efectuate verificări ale bunei funcţionari ale aparatelor de la bordul satelitului.

Spectograful Tropomi va realiza o hartă a întregii planete la fiecare 24 de ore având o rază de acţiune de 2.600 kilometri şi o rezoluţie de 7 x 3,5 kilometri pătraţi. Va fi măsurată prezenţa şi cantitate gazelor poluante din atmosferă, precum: dioxidul de carbon, ozonul, dioxidul de sulf, metanul, aerosolii şi monoxidul de carbon.

Tropomi va realiza aceste măsurători folosind lumina care este împrăştiată de gazele din troposferă. Troposfera este stratul atmosferic ce se desfăşoară de la nivelul solului până la 12 km în medie de altitudine (deasupra polilor are 8 km grosime, iar deasupra ecuatorului 18 km), fiind este cel mai important strat atmosferic. În troposferă se află concentrată aproximativ 90% din toată cantitatea de aer, se formează norii, precipitaţiile şi vânturile, fiind stratul atmosferic cel mai important pentru viaţă şi activitatea noastră.

Pe lângă măsurarea poluanţilor din atmosferă, Sentinel 5 va reuşi să detecteze prezenţa cenuşii vulcanice, dând informaţii în timp real despre eventualele erupţii şi evoluţia acestora. Va reuşi să măsoare şi cantitatea de ultraviolete care străbat atmosfera, acestea fiind foarte periculoase pentru pielea noastră, generând diverse forme de cancer şi va furniza în timp real un buletin meteorologic care conţine informaţii despre calitatea aerului pe care-l respirăm.

Datele furnizate de Sentinel 5P vor putea fi înregistrate şi analizate cu ajutorul unei interfeţe web; se prevede că existenţa acestor date va duce la beneficii economice şi la crearea de startupuri care vor analiza şi interpreta datele furnizate de satelit.

Senzorii de pe sateliţii din cadrul proiectului Copernicus au fost de mare folos în diverse situaţii. Printre acestea se numără inundaţiile din India, pentru care Copernicus a furnizat date ce au permis identificarea rapidă a  terenurilor distruse şi despăgubirea celor implicaţi. „Ochii” de pe sateliţi au fost de mare ajutor şi în cazul cutremurului recent din Italia, permiţând salvarea celor afectaţi, dar şi în cazul incendiilor din California, unde au ajutat la identificarea străzilor libere de flăcări, pe unde s-au putut salva cei ce se găseau în mijlocul flăcărilor devastatoare.

Sentinel 5P este un satelit care are obiectivul de a optimiza procedura de măsurare a gazelor din troposfera în vederea realizării şi lansării în orbită a unui instrument şi a unui satelit mult mai performant, Sentinel 5, în următorii ani. Sentinel 5 va fi capabil să realizeze o hartă mult mai fină, adică cu o rezoluţie spaţială mult mai bună, a gazelor poluante din atmosferă şi a fenomenelor extreme ce au loc pe Terra, precum erupţii vulcanice, incendii sau inundaţii.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.