Un făt de 34 de săptămâni recunoaşte o fată umană stilizată încă din burta mamei. Acesta este interesantul rezultat la care au ajuns cercetătorii britanici, jucându-se cu surse de lumină cu care au creat feţe stilizate pe burta viitoarelor mame.

Se credea că un făt în burta mamei nu are capacitatea de a vedea şi de a auzi, simţurile acestuia fiind încă neformate. Un bebeluş în pântecul mamei însă este mult mai „deştept” decât s-a crezut până acum, fiind capabil să perceapă feţele umane. Se pare că această capacitate este înscrisă în creier şi intră în funcţiune chiar înainte de naştere.

Se ştie că nou-născuţii au o capacitate redusă de a vedea; au nevoie de luni de zile pentru a focaliza privirea şi a distinge obiectele. Chiar şi aşa, micii bebeluşi au capacitatea de a urmări feţele umane cu o pricepere mult mai mare decât cea de a urmări alte obiecte. Aceştia îşi concentrează pe cât pot privirea asupra feţei mamei sau a tatălui încă de când s-au născut. Un grup de psihologi de la universitățile din Lancaster şi Durham au decis să studieze mai îndeaproape acest fenomen şi să verifice dacă un făt în burta mamei reacţionează la imaginea unei feţe umane.

Cum au realizat cercetătorii acest experiment? Evident, în burta viitoarei mame nu se pot arăta imagini în mod direct bebeluşului. Totuşi, acesta primeşte lumina din exterior. În uterul mamei nu este, precum s-ar putea crede, întuneric, întrucât lumina se "strecoară" prin piele şi prin uter.

În această situaţie cercetătorii britanici au realizat cu ajutorul unui laser o imagine luminoasă pe burta mamei, sub forma unui triunghi – o faţă stilizată. Două cerculeţe (ochii)  în partea superioară şi unul (gura) în partea inferioară. În timp ce lumina era proiectată pe burta mamei cu ajutorul unui ecograf se studiau reacţiile fătului, în special mişcarea capului acestuia.

Au fost realizate două tipuri de teste diferite: într-unul dintre acestea triunghiul era asemănător unei feţe (deci două cerculeţe în partea de sus şi unul central în partea de jos) în timp ce în al doilea test triunghiul era întors invers (nu mai semăna cu o faţă stilizată).

Au fost studiaţi 39 de bebeluşi în burta mămicilor care se aflau în a 34-a săptămână de sarcină.

Ce au constatat cercetătorii? Numărul bebeluşilor care urmăreau cu capul triunghiul care semăna cu o faţă era dublu faţă de cel al bebeluşilor care urmăreau triunghiul întors cu capul în jos. Ba mai mult, atunci când pe burta mămicii era proiectat triunghiul care nu semăna cu  o faţă mulţi bebeluşi se întorceau cu capul în partea cealaltă, ca şi cum imaginea pe care o percepeau nu le făcea plăcere. Urmăreau însă cu mult interes faţa stilizată, aceasta a fost concluzia cercetătorilor, care au declarat însă că nu încurajează viitoarele mămici să facă teste de capul lor cu surse de lumină proiectate pe pântec.

Diferenţa de comportament între cele două situaţii a fost atât de clară, încât cercetătorii au dedus că suntem predispuşi încă din pântecul mamei să percepem feţele, acest lucru fiind foarte important pentru un nou-născut.

În trecut au fost efectuate studii care arătau că un făt este capabil să perceapă muzica încă din a 16-a săptămână de sarcină, întrucât reacţiona la sunete atât cu mâinile, cât şi mişcând gura. Rezultatele studiului efectuat de către cercetători de la Institut Marques din Barcelona în 2015 au fost însă contestate de alţi cercetători care susţineau că este imposibil ca un făt de 16 săptămâni să perceapă sunetele şi că ceea ce ar fi măsurat spaniolii nu ar fi  fost decât reacţii spontane.

În plus, cercetătorii britanici şi-au propus obiectivul de a verifica dacă un făt reuşeşte să... numere. Adică să facă diferenţa între un sistem cu puţine elemente şi unul cu multe elemente, întrucât nou-născuţii sunt capabili să efectueze deja această operaţiune.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.