Imagine artist

Descoperirea recentă a unui sistem planetar situat la o distanţă de circa 40 de ani-lumină faţă de noi şi care conţine şapte planete a generat mult entuziasm în cadrul lumii ştiinţifice şi a publicului larg. Trappist-1 este un sistem planetar în miniatură, asemănător cu al nostru, steaua în jurul căreia orbitează planetele fiind mult mai mică decât Soarele.

 

 Descoperirea exoplanetelor (planete situate în afara sistemului solar) nu mai este o „minunăţie”. Până în prezent au fost descoperite cu ajutorul telescoapelor şi catalogate mii de astfel de planete. Totuşi, recenta descoperire anunţată cu mare fast de către NASA a generat entuziasm şi mari aşteptări pentru viitor. În luna mai a anului trecut un grup de astronomi conduşi de către Michaël Gillond, de la Universitatea din Liege (Belgia), descoperise trei planete care orbitează în jurul unei stele de tip pitică roşie, situate la circa 40 de ani-lumină faţă de Terra, în constelaţia Vărsătorului. Descoperirea a fost efectuată folosind informaţiile obţinute cu telescopul TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope South, motiv pentru care steaua în jurul căreia orbitează planetele a luat numele de Trappist-1. Analizând în detaliu datele obţinute, grupul de astronomi a realizat că ar putea exista şi alte planete în jurul lui Trappist-1, pentru identificarea cărora au folosit informaţii obţinute cu ajutorul telescopului în infraroşu Spitzer. Au fost astfel descoperite alte patru planete. Trappist-1 este deci un sistem planetar cu şapte planete, denumite b,c,d,e,f,g,h, în ordine pornind de la stea.

Trappist-1 este o stea foarte diferită faţă de Soare, întrucât, având o masă de circa 10 ori mai mică, este o pitică roşie. Temperatura la suprafaţa stelei este de „doar” 2400 grade (mai puţin de jumătate din temperatura superficială a Soarelui). Descoperirea planetelor se bazează pe variaţii ale luminii stelei măsurate de către telescoape; este de precizat deci că nu au fost văzute în mod direct aceste planete!

Cea mai interesantă descoperire, cea care a generat entuziasm şi mult interes, este faptul că trei dintre planetele descoperite, este vorba despre e, f şi g, ar putea avea apă sub formă lichidă. Temperatura pe aceste planete ar permite existenţa apei, în timp ce pe celelalte patru planete ar fi prea cald sau prea frig. Aceste planete orbitează mult mai aproape de steaua Trappist-1 decât Pământul în jurul Soarelui. Aceste rezultate sunt obţinute în urma simulărilor pe calculator ale posibilelor condiţii climatice pe aceste planete. La ora actuală nu există nici o garanţie că ar exista cu adevărat apă pe planetele din sistemul solar Trappist-1.

Dacă ar exista totuşi apă pe planetele nou descoperite, aceasta ar putea permite existenţa vieţii, cel puţin sub o formă asemănătoare celei de pe Terra. Un sistem planetar în miniatură, ţinând cont de dimensiunile mult mai mici ale stelei şi ale întregului sistem de şapte planete. Lumina zilei ar fi cu totul diferită faţă de cea de la noi – o lume cu adevărat extraterestră!

Pentru viitor astronomii intenţionează să efectueze studii detaliate a acestor planete, dar şi a altora cu ajutorul noilor telescoape European Extremely Large Telescope (Eso) şi James Webb Telescope (NASA/ESA/Csa). Aceste telescoape vor încerca să descopere semnale legate de posibila existenţă a atmosferei exoplanetelor, căutând urme ale apei sau a altor molecule care ar reprezenta amprente chimice ale existenţei vieţii pe planete îndepărtate.

O călătorie la faţa locului nu este posibilă. 40 de ani-lumină reprezintă o distanţă uriaşă, iar tehnologiile noastre nu sunt capabile să o parcurgă. În viitor însă poate o călătorie de acest gen nu va fi imposibilă, cu tehnologii noi, care să ne permită să ne apropiem de viteza luminii. Pentru cei care nu au văzut încă filmul Passengers, vi-l recomand, întrucât pune problema acestor călătorii interstelare nu doar din punct de vedere tehnologic, ci şi cel al „sufletului”, al condiţiei umane.

Credit imagine: wikipedia.org