Un grup de cercetători americani a efectuat un studiu foarte interesant, care arată că gemenii au şanse mai mari de a ajunge la 60 de ani decât restul populaţiei. Care să fie oare cauza? Acest fapt nu este legat de ADN, cum poate am fi tentaţi să credem, ci de obiceiule mai sănătoase, se pare, pe care le au gemenii. Gemenii, dar nu numai ei!



Gemenii identici, adică cei monozigoți, sunt cei care provin din scindarea unui singur ovul fecundat înainte de ziua a 14-a de dezvoltare intrauterină. Deoarece provin dintr-o singură celulă iniţială cei doi gemeni posedă acelaşi patrimoniu genetic (ADN) şi, deci, au acelaşi sex. Spre deosebire de aceştia, gemenii dizigoţi (cei neidentici) provin din fecundarea a doua ovule diferite şi posedă în comun doar jumătate din patrimoniul genetic.

Multe studii au fost efectuate asupra gemenilor – atât asupra celor identici, cât şi asupra celorlalţi, cu obiective diferite, precum a înţelege originea şi evoluţia diverselor patologii pentru a le găsi un tratament adecvat.

Mai mult, s-au efectuat şi studii mai neobişnuite, precum cele legate de telepatie, şi chiar şi studii care aveau legătură cu mecanica cuantică. Acestea din urmă sunt contestate de marea parte a oamenilor de ştiinţă, însă este totuşi interesant de verificat dacă gemenii au comportamente diferite şi modalităţi de a comunica „altfel” decât ceilalţi fraţi.

Iată însă că un studiu recent a avut drept obiectiv studiul duratei de viaţă a gemenilor identici.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au publicat recent un articol în revistă Plos One care demonstrează că fraţii gemeni au şanse mai mari să ajungă la 60 de ani decât restul populaţiei.

Ce fel de studiu i-a îndrumat pe cercetători spre această concluzie?

Aceştia au studiat circa 3.000 de perechi de gemeni din Danemarca, atât mono cât şi dizigoţi, născuţi între anii 1870 şi 1900. Au comparat durata vieţii gemenilor cu cea a duratei medii de viaţă a populaţiei născute în aceeaşi perioadă.

Concluzia a fost cum că gemenii au şanse mai mari de a ajunge la 60 de ani, atât cei dizigoţi, cât şi cei monozigoţi. În cazul gemenilor monozigoţi probabilitatea era mai mare decât în cazul celor dizigoţi.

Care să fie cauza acestui fapt? Improbabil ca acest rezultat să fie legat de ADN, întrucât nu pare să existe nimic special la nivelul codului genetic în gemeni care să-i facă să trăiască mai îndelungat. În plus, gemenii în general nu au o viaţă medie mai îndelungată în mod absolut (adică nu trăiesc mai îndelungat decât ceilalţi ca durată totală a vieţii), ci doar au o probabilitate mai mare de a ajunge la 60 de ani – deci de a nu muri în mod prematur.

Se pare deci că gemenii reuşesc să evite pericolele care duc la o moarte la vârste mai „fragede”. Gemenii riscă mai puţin să moară de infarct sau de alte boli, multe dintre acestea legate de stilul de viaţă.

Explicaţia este deci legată de stilul de viaţă se pare mai sănătos pe care-l au gemenii, mai ales cei identici. Intimitatea acestora, faptul că se pot mereu baza pe cineva ca să ceară sfaturi sau pur şi simplu să le asculte problemele sau să îi consoleze, stă la baza unui risc mai mic de a muri înainte de 60 de ani.

Gemenii se pare că sunt mai puţin tentaţi de a avea comportamente periculoase, care să le pună viaţa în pericol.

Cercetătorii care au studiat perechile căsătorite o perioadă îndelungată, cu o căsnicie fericită, susţin că acest efect protectiv l-au descoperit şi în cazul soţilor din aceste căsătorii.

Putem, aşadar, trage concluzia că a avea deci o persoană pe care ne putem baza în orice situaţie ne poate  îmbunătăţi sănătatea şi chiar prelungi viaţa?

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.