Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto susţin că au demonstrat că pisicile înţeleg fizica. Acestea ar avea noţiunea de cauză-efect, care stă la baza ştiinţei. Pentru a ajunge la această concluzie cercetătorii japonezi au studiat pisicuţele în diverse condiţii, normale sau mai puţin obişnuite.


Japonezii iubesc pisicile şi le place să le înţeleagă cât mai bine. Pentru aceasta efectuează diverse studii asupra pisicuţelor, ajungând la concluzii extrem de interesante.

Dacă în trecut cercetătorii de la Universitatea din Kyoto au ajuns la concluzia că pisicile sunt capabile, pe baza auzului extrem de dezvoltat, să localizeze obiecte invizibile, de data aceasta au efectuat un studiu în care au vrut să vadă dacă pisicile sunt în stare să facă legătura dintre cauză şi efect. Dacă au, deci, noţiuni elementare de fizică.

Au fost astfel studiate 30 de pisici, care au fost filmate în diverse condiţii, unele normale, altele neaşteptate. Practic, au fost efectuate două tipuri de experimente. În ambele se folosea un recipient care putea să fie gol sau să conţină un obiect care, atunci când era scuturat recipientul, făcea zgomot.

În primul experiment recipientul era scuturat, după care era deschis şi, dacă se auzea un sunet, un obiect cădea din recipient, dacă nu, nu; ceea ce era de fapt de aşteptat.

În al doilea experiment cercetătorii au manipulat recipientul astfel încât rezultatul să fie contrar aşteptărilor: adică atunci când se auzea un sunet în urma scuturării recipientului nu cădea nici un obiect şi invers.

Cele două tipuri de experimente erau efectuate în mod aleator, tocmai pentru a nu obişnui pisicile cu un anumit tip de rezultat. De asemenea, aceste teste au fost efectuate „acasă” la pisici şi nu în laborator, tocmai pentru a nu modifica comportamentul acestora şi a introduce un efect generat de un nou mediu, necunoscut.

Pisicuţele priveau aceste recipiente, iar cercetătorii filmau ceea ce se întâmplă. Au constatat astfel că pisicile priveau mai îndelungat recipientul atunci când ceea ce se întâmpla era contrar aşteptărilor. Ca şi cum ar fi realizat că ceva este în neregulă şi nu corespunde cu legătura dintre cauza (sunetul din cutie) şi efect (căderea sau nu a unui obiect). Pisicile păreau uimite de faptul că se auzea un sunet, dar nimic nu cădea din cutie.

Putem deci ajunge la concluzia că şi în lumea pisicilor există poate cercetători şi fizicienii? Un nou miau-Newton sau un alt miau-Einstein?

Poate cei care au observat bine pisicile sau cei care au acasă una acceptă uşor această idee. Pisicile sunt inteligente şi, de ce nu, ar putea cunoaşte fizică sau chiar şi mecanică cuantică.

Totuşi, studiul cercetătorilor japonezi şi mai ales concluzia acestora conform căreia pisicile ar avea noţiuni elementare de fizică (precum legătură între cauza şi efect) nu este împărtăşită de toată lumea şi, mai ales, de toţi cercetătorii care studiază comportamentul animalelor.

Pe ce anume se bazează cei care contestă concluzia japonezilor?

Pe de o parte pe faptul că diferenţa de timp între perioada în care pisicile observau situaţia „bizară” faţă de cea „normală” este mică (de doar două secunde), pe de altă pisicile observau mai puţin cazurile în care din recipientul scuturat nu ieşea nici un sunet, în ambele situaţii. Ca şi cum nu ar fi fost nimic interesant de la început. Din acest motiv parte dintre cercetători susţin că experimentul efectuat la Kyoto nu demonstrează nimic, şi, în nici un caz, faptul că pisicile ar avea noţiuni elemetare de fizică.

Care este deci concluzia? Japonezii susţin că au dreptate: noţiuni elementare de ştiinţă există şi în lumea  animalelor. Alţi cercetători susţin că studiul echipei japoneze nu este lămuritor şi că ar trebui efectuate noi teste.

Oricum ar fi, când privim pisicile şi le studiem comportamentul, pare clar că acestea înţeleg bine lumea înconjurătoare şi nu ar fi de mirare să existe un fel de fizică şi în lumea lor.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.