De cele mai multe ori pentru a scăpa de dureri utilizăm diverse medicamente – aşa-numitele „pain-killers”. Se pare însă că există o soluţie mult mai plăcută şi mai eficientă pentru a „îmblânzi” durerea: să ne facem cât mai mulţi prieteni! Un studiu recent demonstrează cum oamenii care au mulţi prieteni sunt mai rezistenţi la durere decât cei singuratici.



Există situaţii în care o durere într-o parte a corpului nu ne dă pace până când nu o "atacăm" cu medicamente specifice pentru eliminarea durerilor. Cine dintre noi nu a trecut vreodată printr-o astfel de situaţie? Durerile de cap sau de spate sunt, de exemplu, foarte răspândite. Acestea sunt supărătoare şi de multe ori pot influenţa negativ calitatea vieţii şi a relaţiilor cu cei pe care îi iubim sau activitatea de serviciu.

Cum putem scăpa de dureri? Evident, dacă este vorba despre o cauză serioasă, pentru care este necesar un tratament medical, cel mai bun lucru este să mergem la medic şi să urmăm sfaturile acestuia şi tratamentul prescris. Dacă însă durerea nu este aşa de insuportabilă şi, mai ales, nu are o cauză care să ne pună în pericol sănătatea, am putea s-o eliminăm... crescând numărul de prieteni. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători de la Universitatea din Oxford, Departamentul de psihiatrie.

Cercetătorii erau interesaţi în modul în care creierul foloseşte endorfinele – aceste substanţe dau  senzaţie de plăcere şi ajută în a elimina (sau ţine sub control) durerea şi de modul în care acestea sunt generate.

Endorfinele pot lua naştere în mai multe moduri. Unul dintre acestea, cel studiat de cercetătorii de la universitatea din Oxford, are legătură cu numărul de prieteni – de activitatea noastră socială. Se pare că cu cât avem mai mulţi prieteni, cu atât este mai mare capacitatea noastră de a genera endorfine care ajută inclusiv la ţinerea sub control a durerii, dacă este cazul.

Există şi o altă modalitate de a genera endorfine: cei care fac activitate fizică intensă - la rândul lor au o cantitate de endorfine crescută. Este unul dintre motivele pentru care anumite persoane fac sport în mod intensiv.

Ce anume au făcut cercetătorii? Cum au ajuns la concluzia că persoanele cu mai mulţi prieteni rezistă mai bine la durere? Mai întâi cercetătorii au cerut participanţilor la un test să completeze un chestionar în care erau întrebaţi câţi prieteni au şi cât de des sunt în contact cu aceştia. După această primă fază, participanţii au fost supuşi unui test fizic: se sprijineau cu spatele de un perete în poziţia şezând (fără însă să aibă un scaun). Este o poziţie destul de incomodă după câteva zeci de secunde!

Cercetătorii au cronometrat timpul cât participanţii rezistau în această poziţie şi, ulterior, au confruntat aceste informaţii cu cele din chestionarul legat de reţeaua socială a participanţilor. Au constatat astfel că cei care aveau mai mulţi prieteni rezistau mai mult în poziţia dureroasă şi incomodă în care erau supuşi în testul fizic. Cei fără prieteni renunţau mai rapid, tocmai din cauza durerii. Încercaţi şi dumneavoastră!

De aici cercetătorii au dedus că persoanele care îşi dezvoltă reţele sociale cu mulţi prieteni - au capacitatea de a rezista mai bine la dureri; prietenii sunt deci mai buni decât morfina (acesta era titlul unui articol care relata acest studiu).

Persoanele care sunt deprimate au foarte puţini prieteni, ceea ce le face să fie inclusiv mai puţin rezistente la dureri.

Cantitatea, dar şi calitatea relaţiilor noastre sociale determină sănătatea noastre mentală şi s-ar putea să aibă inclusiv un rol important în a determina durata noastră de viaţă. În prezent cercetătorii încearcă să înţeleagă mai bine mecanismele neurobiologice care stau la baza acestor observaţii. În plus, cercetătorii trag un semnal de alarmă – cei care se închid într-o lume virtuală, în care relaţiile sociale au loc doar prin intermediul tehnologiilor moderne, ar putea avea probleme cu sănătatea. Este deci bine să ne întâlnim în mod direct cu prietenii, să le vorbim privindu-i în ochi şi nu doar prin intermediul aparatelor. Prietenii pot să ne salveze de dureri!

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.