Creierul este un organ complex, al cărui mod de funcţionare încercăm să-l înţelegem prin diverse cercetări efectuate în laboratoarele din lumea întreagă. Un aspect fascinant legat de modul în care creierul funcţionează este cel al organizării amintirilor. Cum funcţionează memoria? Un fascinant studiu recent, bazat pe captarea mişcării ochilor, arată cum creierul organizează amintirile pe un fel de „rafturi” interioare – un spaţiu mental în care putem accesa aceste amintiri.

 

Creierul nostru îşi aminteşte mai uşor informaţiile stocate dacă acestea sunt aranjate de la stânga la dreapta, ca şi cum acestea ar fi aranjate pe rafturile unei librării.

 

Creierul conţine un număr enorm de neuroni – circa 100 de miliarde! Aceştia la rândul lor sunt conectaţi între ei, alcătuind reţele cu multe miliarde de conexiuni.

Creierul este organizat în mai multe regiuni, rolul acestora fiind relativ bine înţeles în prezent. Există încă multe „mistere” privind modul în care se desfăşoară anumite activităţi ale creierului, dar speranţa este că într-un viitor nu prea îndepărtat, cu ajutorul instrumentelor şi al metodelor care de multe ori provin din fizică şi care permit efectuarea de studii complexe, vom ajunge să înţelegem aproape toate activităţile şi acţiunile minunatului creier.



Tocmai pe baza acestei idei un grup de cercetători de la Universitatea italiană Milano-Bicocca, în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Zurich, a efectuat un studiu asupra modului în care sunt organizate amintirile în memoria de scurtă durată. Aceasta ne este de mare ajutor pentru activităţile pe care le desfăşurăm zilnic şi pentru care avem nevoie să ne amintim o serie de lucruri care nu toate vor intra însă în aşa-numita memorie de lungă durată.

Cum deci sunt organizate aceste amintiri în creier? Haotic, precum o cameră în care domneşte dezordinea sau cu o anumită strategie, o ordine a amintirilor, la fel ca ordinea dintr-un dulap sau dintr-o librărie bine organizate?

Rezultatul studiului efectuat de către cercetători şi publicat într-un articol recent în revistă Cognition arată – poate cum era de aşteptat – cum că amintirile sunt organizate pe un fel de „rafturi” în creier, la care putem avea acces relativ uşor. Ba mai mult, acest mod de organizare este valabil pentru toate persoanele, chiar şi pentru cele care în viaţa de zi cu zi sunt extrem de dezordonate; ordinea în creier este vitală şi valabilă pentru toţi.

Cum au ajuns la această concluzie cercetătorii? Au efectuat asupra a 10 voluntari un studiu în laborator în cadrul căruia participanţilor li s-a dat să citească pe un ecran o secvenţă de numere (între 1 şi 10). Ulterior, persoanele erau întrebate dacă anumite numere făceau parte din această secvenţă. Într-un al doilea studiu, participanţilor li se cerea să îşi aducă aminte numerele văzute exact în ordinea în care acestea apăruseră pe ecran. Pe durata testului în laborator participanţii purtau un fel de ochelari speciali, numiţi EyeSeeCam, capabili să înregistreze mişcarea ochilor, pe baza unui sistem care foloseşte razele infraroşii.

Studiul mişcării ochilor a permis cercetătorilor să descopere că toţi participanţii la test mişcau ochii în mod spontan în timp ce încercau să îşi amintească numerele citite de la stânga la dreapta. Ca şi cum ar fi avut acces la un spaţiu mental al amintirilor, un fel de „rafturi” cu amintiri organizate astfel încât să fie „citite” de ochii care se mişcau de la stânga la dreapta, în care găseau ceea ce căutau.

Concluzia cercetătorilor a fost cum că amintirile sunt bine organizate în creier, într-un spaţiu virtual al amintirilor. În momentul în care le accesăm, ochii ne trădează – se mişcă, părând să caute pe „rafturile amintirilor”. Nu doar numerele sunt organizate în acest fel, ci toate amintirile – cel puţin în cazul memoriei de scurtă durată.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.