În articolul de faţă vă invităm să citiţi un interviu cu prof. dr. ing. Ruxandra Vidu de la Universitatea California Davis, SUA, și  dr. ing. Andra Predescu de la Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea Ştiinţa și Ingineria Materialelor. Veţi putea citi despre realizările celor doi cercetători şi modul în care activitatea acestora este conectată la activitatea de cercetare din România.

 



1) Doamna prof. Ruxandra Vidu, cum ați ajuns să lucrați cu o echipă din România?

Prof. Ruxandra Vidu: De câțiva ani buni colaborez cu echipe de cercetare din România, de la Universitatea Politehnică din București și Institutul Național de Fizica Materialelor de la Măgurele. S-a întâmplat să fiu în România în 2013 cu un Program Fulbright chiar în perioada în care Fundația Româno-Americană a lansat un program de granturi prin care se încurajează activitatea antreprenorială din România și colaborarea cu Statele Unite. Știind că sunt în țară, dl. prof. Cristian Predescu, de la Facultatea Știința și Ingineria Materialelor, m-a contactat să discutăm posibilitatea unei colaborări cu grupul de cercetare pe care-l conduce la Universitatea Politehnică București, dânsul fiind și directorul Centrului de Cercetări și Expertizări Eco-Metalurgice (ECOMET). Având preocupări comune, dar și complementare în domeniul nanotehnologiei aplicate, am format o echipă și am trimis ulterior împreună o aplicație care a fost câştigătoare. M-am bucurat să văd o asemenea inițiativă în România, deoarece acest program îi poate ajuta pe antreprenorii români să-și transpună cercetarea și viziunea în realitate.

 

 

2) Cum un profesor american care lucrează în mediu academic are curajul să se implice în activități antreprenoriale de asemenea anvergură?

Prof. Ruxandra Vidu: Ca profesor într-o universitate cum este Universitatea din California, Davis, se face multă cercetare fundamentală și aplicată. În ultimul timp, în America se pune un mare accent pe cercetarea care are șanse mari de comercializare. Până acum, am avut succes cu o serie de granturi pe nanotehnologie aplicată. Acum aproape 10 ani am deschis propriul start-up cu o tehnologie de producere a celulelor solare de a treia generație (prima generație fiind celulele solare pe bază de siliciu, iar a doua generație fiind celulele pa bază de filme subțiri). Celula fotovoltaică propusă de noi a obținut deja 5 patente în Statele Unite.  Are o arhitectură 3D, formată din nano-sârme pe care sunt depuse filme subțiri. De aici și numele de Solar Brush™, adică Perie Solară. În timp, startupul s-a transformat în companie pe acțiuni, a devenit Bloo Solar și a reușit să obțină până acum o investiție de 30 milioane USD. Alte tehnologii dezvoltate de echipa de la UC Davis sunt tot în domeniul energiei, cum ar fi baterii de litium, materiale termoelectrice sau filme subțiri cu nanoparticule superparamagnetice din oxizi de fier pentru protecția împotriva razelor infraroșii. Cred că menirea profesorilor și a inovatorilor este să aducă viziunea lor în plan antreprenorial.

 

În imagine, de la stânga la dreapta: Andra Predescu, Ruxandra Vidu, Cristian Predescu, Ecaterina Matei şi Andrei Berbecaru


3) Aţi câștigat recent mai multe proiecte importante, unul dintre acestea împreună cu o echipă de la Universitatea Politehnică din București.  Despre ce este vorba?

Prof. Ruxandra Vidu: Proiectul propus a fost un modul de tratare a apei (MAGNTREAT) care folosește nanoparticule magnetice, iar echipa a fost formată din conf. dr. chim. Ecaterina Matei, dr. ing. Andra Predescu, Ș.L. dr. ing. Andrei Berbecaru și prof. dr. ing. Ruxandra Vidu. Proiectul a fost unul dintre cele 8 proiecte selecționate dintr-un total de 151 de proiecte înscrise. Consiliul științific care a selecționat proiectele a fost format din profesori de renume internațional și antreprenori de succes.


4) Andra, puteți spune câteva cuvinte despre echipa din România?

Dr. ing. Andra Predescu: Echipa nostră din România este formată din 4 profesori și cercetători de la Centrul de Cercetări și Expertizări Eco-Metalurgice - ECOMET din Universitatea Politehnică din București, al cărui obiect de activitate îl constituie cercetările multidisciplinare fundamentale și aplicative, precum și realizarea de expertize în domeniul protecției mediului și a materialelor metalice. Centrul nostru derulează proiecte în cadrul programelor naționale de cercetare, contracte internaționale și contracte directe cu agenți economici, fiind certificat în Sistemul Integrat Calitate – Mediu – Securitate.

Împreună cu colegii mei, prof. dr. ing. Cristian Predescu, conf. dr. chim. Ecaterina Matei, și Ș.l. dr. ing. Andrei Berbecaru, am început să studiem metodele avansate de epurare a apelor încă din anul 2009. Rezultatele obținute în laborator, pe soluții sintetice, ne-au indicat eficiențe de reținere de peste 80% în cazul diferitelor metale grele, cum ar fi Cr, Ni, Cu, Zn, Pb etc. Urmare a acestor rezultate, echipa noastră, împreună cu d-na prof. dr. ing. Ruxandra Vidu a aplicat la programul ARTIE (Applied Research, Technological Innovation and Entrepreneurship), organizat de Fundația Româno-Americană (RAF). Câștigarea proiectului a fost de fapt și începutul unei frumoase colaborări.  Rezultatul acestui grant de cercetare a constat în realizarea unui modul magnetic prevăzut cu solenoid, modul pentru care am depus o aplicație de patent în Statele Unite ale Americii. Succesul acestui proiect ne-a condus, de asemenea, și la câștigarea unui program de mentorat din cadrul programului RICAP (Romanian Innovation Commercialization Assistance Program) organizat de CRIDL (Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltarea Locală) și LARTA Institute din SUA. Fiind o tehnologie inovatoare, am participat anul acesta la Summit-ul ARPA-E Energy Innovation Summit de la Washington D.C., reușind să fim o prezență de interes și să intrăm în legătură atât cu oameni de știință, cât și cu investitori.


5) Ce sunt nanoparticulele magnetice și de ce se folosesc?

Dr. ing. Andra Predescu: Nanoparticulele magnetice sunt materiale avansate ce pot fi utilizate pentru diferite aplicații, cum ar fi cele de mediu, biomedicale etc. Există mai multe tipuri de nanomateriale interesante, însă în aplicațiile noastre ne-au atras atenția particulele magnetice de oxid de fier deoarece sunt non-toxice, prezintă o stabilitate ridicată și au proprietăți magnetice. De ce nano? Pentru că dimensiunile nano fac ca suprafața specifică a acestora să fie foarte mare în raport cu volumul lor, proprietate care conduce la un randament ridicat în procesul de adsorbție al metalelor grele din ape. Practic, noi folosim aceste nanoparticule pentru a îndepărta metalele grele din apele de suprafață și industriale. Recuperarea nanoparticulelor se realizează prin aplicarea unui câmp magnetic extern, aceasta permițând și reutilizarea lor.


6) Ce nivel au laboratoarele din România în comparație cu cele din America?

Prof. Ruxandra Vidu: Talentul și inventivitatea românească sunt deja recunoscute. A lipsit în trecut dotarea cu echipamente moderne de cercetare, însă recent aceasta nu mai este o problemă. Multe grupuri de cercetare și-au dotat laboratoarele cu aparatură de ultimă generație, aducând  nivelul laboratoarelor din România la același nivel ca în străinătate, lucru care este de lăudat.


7) La ce alte proiecte lucrați în acest moment?

Prof. Ruxandra Vidu:  Lucrez la mai multe proiecte ce țin de energia regenerabilă. Lucrez în prezent la un proiect în care studiem efectul de core-shell la nanomaterialele pentru convertirea căldurii în electricitate. Cu toate că proiectul a început acum 5-6 ani, măsurătorile de conductivitate electrică și termică la nanofire/nanocabluri și filme ultrasubțiri sunt extrem de greu de realizat. În acest proiect lucrăm cu o echipă de la Universitatea Stanford care folosește o metodă bazată pe termoreflectantă în domeniul de pico secundă, pentru a măsura proprietățile termice și optice ale filmelor ultra subțiri. În ceea ce privește proiectele internaționale, pe lângă colaborarea stabilită cu Universitatea Politehnică București, am încheiat un parteneriat cu Universitatea din Tunis, Tunisia, unde am pus la punct detaliile unui proiect de cercetare comun bazat pe cercetarea fundamentală a straturilor oxidice subțiri cu potențial aplicativ în domeniul senzorilor ultrasensibili. Colaborarea mea cu Universitatea de Ştiinţe din Tunis a început de 3 ani, însă nu s-a concretizat cu un plan concret decât acum, proiect care este de asemenea în domeniul energiei regenerabile.


8) Ce v-a atras să prezentați proiecte în România?

Prof. Ruxandra Vidu: Există întotdeauna proiecte internaționale finanțate de agențiile de cercetare din Europa și Statele Unite în care se promovează parteneriatele. De cele mai multe ori echipele se formează în funcție de tema de cercetare propusă de agenție și de expertiză fiecărui participant în echipă. Deci consider că este normal să dau prioritate echipei din țara mea natală și să susțin cercetarea din România, atât cât poziția mea îmi permite.


9)   La ce ar putea folosi aceste proiecte?

Prof. Ruxandra Vidu: Proiectele de cercetare sunt fie cu caracter fundamental, fie cu caracter aplicativ. Multe din proiectele de cercetare au dus la dezvoltarea și comercializarea de produse. Acestă activitate implică crearea de locuri de muncă și creșterea produsului net național. Deci, o echipă managerială bună care are viziunea și pârghiile de susținere a acesteia, poate să facă o schimbare semnificativă în consumator și poate crea o nouă piață pentru un produs ce nu a existat înainte.

Dr. ing. Andra Predescu: În ceea ce privește cercetările noastre în dezvoltarea unei tehnologii bazate pe particule magnetice, aceste proiecte au aplicabilitate în domeniul epurării apelor industriale, prin posibilitatea adăugării unei trepte avansate de purificare la o instalaţie de epurare a apelor în vederea încadrării acestora în normele reglementate. Pe de altă parte, costul unei asemenea investiții este redus cu până la 30 % în comparație cu tehnologiile avansate existente în momentul de față pe piață. Totodată, rezultatele obținute justifică continuarea cercetărilor în domeniul nanomaterialelor magnetice în vederea identificării altor materiale cu posibilitate de utilizare în domeniu.


10)  Ce proiecte de colaborare viitoare aveți cu România?

Prof. Ruxandra Vidu: Aș dori să lărgesc oportunitățile de colaborare între românii de pretutindeni. Pentru aceasta, am propus, ca la Congresul de anul acesta al Academiei Româno-Americane de Arte și Ştiinţe (ARA, www.AmericanRomanianAcademy.org), care se va desfășura anul acesta la Frascati, Roma, să inițiem o serie de mese rotunde în care să analizăm resursele umane și profesionale existente în ARA și să le facem cunoscute cercetătorilor din România în vederea realizării de parteneriate. Vom analiza, de asemenea, și resursele financiare oferite de agențiile de cercetare din Statele Unite care au programe specializate pentru a crea cadrul oportun de formare/network între cercetători.


11)  V-ați reîntoarce în România? Dacă da, în ce condiții?

Prof. Ruxandra Vidu: Întrebarea este simplă și directă, însă răspunsul este complicat de condițiile din a doua parte a întrebării. Eu fac parte dintre cei care nu s-au desprins niciodată de România, deoarece am păstrat întotdeauna legături strânse cu prietenii, colegii și familia care sunt în țară. Mai mult, am realizat parteneriate și colaborări între instituțiile românești și cele din America, promovând valorile intelectuale și culturale ale României. Deci, în acest moment, prin expunerea internaționala pe care o am și prin experiența de antreprenoriat din America, pot spune că nu mi-ar fi greu să mă întorc în țară și să-mi aduc contribuția la dezvoltarea și implementarea cercetării românești.


12) Ce sfaturi dați tinerilor din România care citesc acest interviu?

Prof. Ruxandra Vidu: Nu-mi place să dau sfaturi, pentru că fiecare le știe pe ale lui. Însă cred că este foarte important pentru oricine să-i placă ceea ce face și să lucreze cu pasiune. În cariera mea mi-a plăcut să fiu întotdeauna bine pregătită și să știu cât mai multe. Realizările, bucuriile și succesul vin atunci când lucrul este bine făcut, cu pasiune și bucurie.

Interviu realizat de Cătălina Curceanu

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.