Un chirurg italian a propus recent efectuarea primului transplant de cap din lume; există chiar şi  un voluntar pentru această procedură extrem de riscantă. Pe urmele lui Frankenstein? Vom vedea! Majoritatea chirurgilor sunt sceptici, considerând această operaţie o nebunie.



Cum ar fi ca într-o bună zi să ne trezim din somn în alt corp? Multe filme au dezbătut acest subiect şi multe s-au scris, însă până acum nimeni nu s-a trezit cu adevărat într-un corp care nu era al lui!

Există însă multe persoane care ar dori din toată inima ca acest lucru să fie posibil. Printre acestea se numără şi Valeri Spiridonov, un cetăţean rus din oraşul Vladimir, care din cauza unei boli rare degenerative declanşate la vârsta de un an este imobilizat într-un scaun cu rotile. În vârstă de 30 de ani, de profesie informatician, Spiridonov ar da orice să aibă o viaţă normală. Sănătatea lui continua să se înrăutăţească şi nu sunt speranţe ca lucrurile să se schimbe în viitor. Ce-i rămâne lui Valeri? Un viitor sumbru!

Iată însă că un chirurg italian, Sergio Canavero, a declarat recent că este în stare (vom vedea în ce condiţii) şi ar vrea să efectueze primul transplant de cap din istorie! O nebunie – un adevărat Frankenstein!

 


Sergio Canavero



Valeri Spiridonov nu a stat pe gânduri: l-a contactat pe Canavero şi s-a oferit voluntar pentru acest prin transplant. Nu că Valeri ar fi un nebun care vrea să se sinucidă – însă nu are de ales. Este gata să accepte enormul risc al acestei operaţii. Şansele de succes sunt infime – circa 1 la 17.000! Şi asta în cazul în care există o compatibilitate perfectă între donator şi Valeri. Şi cu toate astea Valeri este pregătit.


Cum ar urma să se desfăşoare acest transplant?

Ar fi necesară participarea a mai mult de 100 de chirurgi pe o durată de circa 36  ore. Capul lui Valeri ar trebui detaşat de corp şi răcit; la fel şi corpul donatorului. Răcirea are scopul de a mări timpul de supravieţuire al celulelor (reducând metabolismul).

Capul ar urma să fie legat de noul trunchi, partea cea mai delicată fiind legătură cu măduva din coloana vertebrală. Această parte ar trebui efectuată rapid, întrucât creierul nealimentat cu oxigen riscă oricum să moară sau să fie grav afectat.

După ce capul a fost ataşat noului corp, pacientul ar trebui menţinut în comă farmacologică cam o lună pentru a se evita ca mişcările acestuia să pericliteze operaţia şi legătura creierului cu măduva din şira spinării.

Costul acestei operaţii a fost estimat că fiind în jur de 11 milioane de dolari, iar Sergio Canavero a făcut apel la persoane bogate pentru a găsi finanţarea necesară.

Mulţi chirurgi sunt sceptici şi consideră că este o nebunie efectuarea unei asemenea proceduri.

În trecut însă alte transplanturi erau considerate ca fiind imposibile. Cel al inimii – care a fost realizat pentru prima dată în 1967; cel al mâinilor – primul a fost realizat în 1998 - sau chiar şi cel al feţei – realizat în urmă cu câţiva ani.


Vom ajunge oare să putem realiza transplantul capului?


Dacă această operaţie va avea succes, cum se va simţi persoană care a primit un nou corp? Ţinând cont că şi în cazul transplanturilor de mână, de exemplu, au existat situaţii în care cei care au primit noua mână au dorit la un moment dat să scape de ea, întrucât nu o simţeau ca aparţinându-le.

Există multe probleme medicale, dar şi etice.

Valeri Spiridoniv însă nu are de ales – ţintuit într-un scaun cu rotile, este ca şi cum ar trăi deja fără un corp; visul lui de a putea merge, de a păşi pe o pajişte de exemplu, ar putea fi realizat în situaţia în care Canavero va reuşi să convingă comunitatea ştiinţifică şi să găsească fondurile necesare pentru a realiza nebuneasca idee.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.