Visul de a păşi pe Planeta Roşie este vechi de zeci de ani, încă de când oamenii au efectuat primii paşi pe Lună, dacă nu mai vechi. La început se spera că această operaţiune să aibă loc până în anul 2000. Iată însă că suntem în 2015 şi primii paşi pe Marte rămân încă un vis. Pe lângă riscul tehnic al unei astfel de călătorii, iată că apar noi pericole: ultimul dintre acestea este legat de daunele produse asupra creierului de radiaţiile cosmice, care ar putea genera demenţa.

 



Vom ajunge să asistăm într-o bună zi la primii paşi pe Marte? Acum aproape 50 de ani erau efectuaţi primii paşi pe Lună. Imediat după acest enorm succes se spera că va urma misiunea către Planeta Roşie, iar aşteptările erau legate de anul 2000.

Suntem în 2015 şi această operaţiune este încă îndepărtată. Există desigur mai multe proiecte şi planuri. Unele nebuneşti, precum cele care vor să efectueze un drum doar dus – fără a da posibilitatea de a se reîntoarce acasă a celor care se aventurează pe Marte; altele mai “normale”, precum proiectele NASA, care plănuieşte să ajungă pe Planeta Roşie cu primii oameni între 2020 şi 2030.

Călătoria este însă mult mai riscantă decât cea pe Lună. Pe Lună putem ajunge în 2-3 zile; pentru a ajunge la planeta Marte însă este nevoie de aproape un an de zile!

Iată însă că pe lângă dificultăţile tehnice apar şi altele, oarecum neaşteptate. Printre acestea se numără daunele produse de radiaţia cosmică.

Radiaţia cosmică este alcătuită din particule (de obicei protoni) care provin din Univers şi care bombardează  astronauţii în drum spre Marte. Şi pe Pământ ajunge un flux constant de radiaţie cosmică; din fericire pentru noi însă atmosfera absoarbe mare parte din energia acestor particule, protejându-ne.

Ce se întâmplă însă într-o călătorie lungă un an de zile în drumul spre Marte?

Astronauţii sunt bombardaţi de aceste particule, proces care generează o serie de daune biologice.

Un studiu recent arată că acestea pot fi extrem de periculoase. Efectele asupra creierului pot genera un fel de demenţă – daune asupra unor zone ale creierului deosebit de grave. În urma acestora astronauţii ar risca să nu mai poată gândi raţional, să pună în pericol întreaga misiune şi, evident, viaţa lor.

Cum au ajuns cercetătorii la acest gen de concluzii?

Folosind clasicii şoareci de laborator, pe care i-au iradiat cu o serie de particule care erau asemănătoare radiaţie cosmice pe care ar întâlni-o astronauţii în spaţiu.

Daunele asupra creierului erau evidente: particulele ionizante rupeau legături fundamentale între celulele din creier, ducând la instaurarea unui proces degenerativ, cu efecte asemănătoare demenţei.

Cum creierul oamenilor funcţionează după acelaşi principiu ca cel al şoarecilor, este deci de aşteptat ca acest lucru să se întâmple şi celor care se aventurează pentru luni de zile într-o călătorie interplanetară.

Ce este deci de făcut?

La ora actuală cercetătorii încearcă să găsească materiale care absorb aceste radiaţii şi să creeze un ecran de protecţie; acesta va trebui să fie instalat în nava spaţială care va duce oamenii pe Marte, dacă nu vrem ca aceştia să înnebunească din cauza bombardamentului cu particulele care provin din Univers.

Radiaţia cosmică este extrem de interesantă pentru cercetători şi este studiată cu ajutorul instrumentelor instalate pe sateliţi: există speranţa ca printre protonii care alcătuiesc cea mai mare parte din radiaţia cosmică să se ascundă şi particule de materie întunecată, de exemplu.

Această radiaţie însă devine un pericol pentru astronauţi – un pericol serios de care trebuie ţinut cont dacă vrem să ajungem vreodată pe Planeta Roşie cu persoane cât de cât normale, care să nu înnebunească pe parcursul acestei călătorii.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.