Marele accelerator de particule de la Geneva, LHC, a repornit, după doi ani în care s-a lucrat intens pentru a-l îmbunătăţi. Speranţele cercetătorilor sunt enorme! De la noi particule pe care încă nimeni nu le-a văzut, la urme ale universurilor paralele, care s-ar putea manifesta prin apariţia de mini-găuri negre. O nouă teorie a gravitaţiei – Rainbow Gravity (gravitaţia curcubeu) – prevede descoperirea acestor mini-găuri negre în următorii ani.



Situat la 100 metri sub pământ, într-un tunel circular cu circumferinţa de 27 km, este una dintre cele mai mari realizări ale omenirii: acceleratorul de particule Large Hadron Collider de la CERN (Geneva), unde fascicule de protoni accelerate la viteze apropiate de cea a luminii se ciocnesc “cap-în-cap” dând naştere la mii de particule în starea finală. Printre acestea în 2012 cercetătorii de la proiectele de cercetare ATLAS şi CMS au descoperit faimosul boson Higgs.

LHC în ultimii 2 ani a trecut printr-o perioadă de îmbunătăţire – care îi va permite la să ciocnească protoni cu o energie aproape dublă faţă de anul 2012.

Cercetătorii au mari speranţe pentru anii următori de a descoperi particule şi fenomene pe care la ora actuală ni le imaginăm, însă nimeni nu a reuşit să le vadă.

Este vorba de exemplu despre particulele supersimetrice – fraţi şi surori ale particulelor pe care le cunoaştem însă cu spin diferit (spinul este o proprietate cuantică a particulelor asemănătoare cu o rotaţie în jurul propriei axe) şi masă mult mai mare. Acestea – dacă vor fi descoperite – au toate şansele să ne ajute să desluşim inclusiv misterul materiei întunecate.

Un grup de cercetători însă visează la procese mult mai exotice: descoperirea mini-găurilor negre. Acestea, în mod normal, au o probabilitate extrem de redusă de a se forma la LHC – energia este prea mică pentru a le genera.

Totuşi, dacă există extra-dimensiuni (deci dimensiuni în plus faţă de cele 4, trei spaţiale şi una temporală, ale Universului nostru) s-ar putea ca aceste mini-găuri negre să se formeze!

O astfel de teorie care prevede descoperirea de găuri negre la LHC este aşa-numita Rainbow Gravity (gravitaţia curcubeu) – în cadrul căreia particulele cu energii diverse se deplasează în spaţiu-timp (într-un câmp gravitaţional) în mod diferit.

O consecinţă a acestei teorii este faptul că Universul nostru nu ar avea un moment de început – adică Big Bangul – Universul ar exista dintotdeauna.

În cadrul acestei teorii (ca şi a altor teorii de acelaşi gen) existenţa extra-dimensiunilor în care gravitaţia ar putea acţiona ar duce la existenţa Universurilor paralele. Acestea s-ar manifesta de exemplu la LHC prin faptul că am reuşi să formăm aceste mini-găuri negre şi să  le studiem.

În perioadă anterioară LHC a reuşit să caute găurile negre până la o energie în jur de 5 TeV (TeV este o unitate de energie echivalentă cu masă a circa o mie de protoni) fără însă să descopere urme ale existenţei acestora. Ce fel de urme? Găurile negre microscopice se evaporă emiţând aşa-numita “radiaţie a lui Hawking” în timpi extrem de reduşi; deci ceea ce ne aşteptam să vedem este această radiaţie ca semnal al formării găurilor negre.

La LHC în perioada următoare se vor putea căuta găuri negre la energii de circa 2 ori mai mari.

Teoria susţine că dacă există şase dimensiuni atunci ne putem aştepta formarea de găuri negre la 9,5 TeV iar dacă numărul dimensiunilor este 10 acestea se formează la circa 11,9 TeV.

Există deci Universuri paralele?

În următorii ani vom avea probabil un răspuns la această întrebare şi la multe altele.

Dacă nu vor fi descoperite urme ale  acestor găuri negre atunci există trei posibilităţi: aceste extra-dimensiuni într-adevăr nu există; pot totuşi exista, însă sunt mai mici decât ne aşteptam sau teoria Rainbow Gravity nu este corectă.

Ne aşteaptă deci o perioadă extrem de interesantă, în care am putea descoperi nu doar misterul materiei întunecate, ci şi chiar lumi paralele sau alte lucruri la care nici nu aşteptăm.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.