Stephen HawkingCine nu-l cunoaşte pe Stephen Hawking? El este faimosul fizician care a dezvoltat teoria găurilor negre şi care, suferind de o boală extrem de gravă, este de mulţi ani incapabil să se mişte sau să vorbească independent. Un film foarte apreciat despre viaţa acestuia a apărut anul trecut. Hawking foloseşte din plin tehnologii de vârf care-l ajută să comunice cu restul lumii: tehnologii din ce în ce mai inteligente. Ei bine, tocmai Hawking a tras recent un semnal de alarmă privind pericolul pe care inteligenţa artificială l-ar putea reprezenta pentru omenire.

 

 


Fizicianul Stephen Hawking este cunoscut în întreaga lume pentru contribuţia pe care a adus-o fizicii moderne, în special în cadrul teoriei găurilor negre, care, descoperire făcută tocmai de Hawking, nu ar fi chiar aşa de negre (emiţând o radiaţie numită radiaţia lui Hawking – un efect care are la baza mecanica cuantică).

Stephen Hawking este afectat de o boală extrem de gravă – o boală degenerativă, asemănătoare sclerozei laterale amiotrofice – care, practic, l-a paralizat. La ora actuală Hawking reuşeşte să comunice cu lumea doar cu ajutorul tehnologiei: scrie şi vorbeşte – cu o voce artificială, faimoasă în întreaga lume - cu ajutorul unui sistem inteligent care-l ajuta în acest sens.

Citiţi şi: Cine e Stephen Hawking?

Recent Hawking a participat la prezentarea unui nou sistem de comunicare pe care îl va utiliza, realizat de Intel în colaborare cu SwiftKey, denumit ACAT (Context Aware Assistive Toolkit). Acest nou sistem este capabil să prevadă cuvintele utilizate – în mod oarecum asemănător cu cel folosit de telefoanele celulare atunci când scriem mesaje (SMS). Evident, noul sistem l-a făcut foarte fericit pe faimosul om de ştiinţă, întrucât îi permite, cum a declarat el însuşi, să scrie mult mai rapid, ceea ce-l ajută să ţină mai multe conferinţe, să scrie mai multe articole şi cărţi şi să comunice cu familia şi prietenii mai uşor şi în mod mai plăcut.

În cadrul prezentării acestui nou sistem Hawking a atras atenţia asupra pericolului pe care l-ar putea reprezenta dezvoltarea prea rapidă a tehnologiei. În mod special dezvoltarea inteligenţei artificiale, afirmă Hawking,  ar putea să pună în pericol omenirea.

Cum una ca asta?

Stephen Hawking spune, pe bună dreptate, că inteligenţa artificială se dezvoltă într-un ritm mult mai rapid decât cea a omului. Inteligenţa artificială creşte practic în mod exponenţial şi nu sunt semne că acest ritm ar încetini. Hawking se teme că se va ajunge într-o situaţie în care maşinile inteligente se vor putea dezvolta singure (puteţi vedea filmul Automata, pentru ilustrarea acestei idei) şi inteligenţa artificială o va depăşi pe cea umană. Ce s-ar putea întâmpla în acel moment? Greu de prevăzut!

Citiţi şi: Fizicianul Stephen Hawking la 70 de ani

Hawking nu este unica persoană faimoasă care se teme de implicaţiile dezvoltării inteligenţei artificiale. Pe cât ar putea părea de bizar, Elon Musk, care a creat Paypal, şi care este preşedintele societăţilor Tesla Motors şi Space X, se teme la rândul lui de o dezvoltare prea rapidă a maşinilor inteligente. Musk ajunge chiar să definească inteligenţa artificială ca fiind mai periculoasă decât armele nucleare – o ameninţare pentru rasa umană. Fapt bizar – mai ales dacă ţinem cont că Musk plănuieşte la ora actuală să trimită primii oameni pe Marte cu ajutorul tehnologiei şi a inteligenţei artificiale.

Această teamă de tehnologie nu este nouă – a luat naştere o dată cu primele calculatoare.

Nu este însă bizar că persoane precum Hawking şi Musk să se teamă de dezvoltarea tehnologiei? Tocmai ei, care trăiesc de pe seama tehnologiei? Hawking datorează propria existenţă maşinilor care-l ţin în viaţă şi în contact cu restul lumii, iar Musk a devenit bogat şi faimos pe seama acesteia.

Dezbaterile pe seama inteligenţei artificiale şi, de ce nu, a inteligenţei umane vor continua; la ora actuală nu există nici un calculator capabil de reacţii cu adevărat umane – în ciuda enormelor progrese făcute în acest sens.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.