Kepler 186f si TerraDescoperirea de noi planete în afara Sistemului Solar nu mai reprezintă o ştire de senzaţie: la ora actuală au fost identificate circa o mie de planete, şi multe altele vor fi descoperite în următorii ani. Totuşi, acestea sunt de obicei planete mai mari ca Terra şi la distanţe faţă de stelele în jurul cărora orbitează prea mari sau prea mici pentru ca pe respectivele corpuri cereşti ca să existe condiţii prielnice vieţii.

 

 

Este şi motivul pentru care descoperirea unei noi planete, Kepler-186f, asemănătoare planetei noastre şi pe care s-ar putea afla apă în stare lichidă, a generat entuziasm şi euforie în lumea oamenilor de ştiinţă.

Câte planete ar putea exista în galaxia noastră? Dacă până acum 10-20 de ani mulţi ar fi răspuns că planetele sunt rare şi că nu ne putem aştepta să le găsim aşa uşor, de când instrumentele care scrutează cerul, telescoape şi sateliţi, au fost perfecţionate, un număr impresionant de planete au fost identificate în afara Sistemului Solar. Majoritatea acestor planete au dimensiuni asemănătoare lui Jupiter (deci mult mai mari ca Pământul) şi se găsesc la distanţe de steaua în jurul căreia orbitează neprielnice vieţii. Adică temperatura la sol, care depinde de cantitatea de energie primită de la stea, deci de distanţa faţă de aceasta, este ori prea ridicată, ori prea scăzută; în aceste condiţii existenţa apei, considerată ca element extrem de important pentru posibilă existenţă a vieţii (cel puţin a vieţii în forma pe care noi o cunoaştem), este considerată ca fiind improbabilă, dacă nu chiar imposibilă. Din acest motiv astronomii caută febril planete care să semene cu a noastră – atât ca dimensiuni, cât şi din punct de vedere al condiţiilor climatice.

Recent, la o distanţă de circa 500 de ani-lumină faţă de noi, a fost descoperită o planetă, numită K186f (K vine de la numele telescopului Kepler – cel care a descoperit-o; litera „f” înseamnă că este a 5-a planeta în jurul stelei – alte 4 planete au fost descoperite şi sunt mai aproape de steaua numită Kepler-186), care seamănă cu Pământul.

Descoperirea a fost făcută iniţial cu ajutorul telescopului Kepler, măsurători mai precise însă au fost efectuate cu două telescoape situate la sol, în Hawaii, pe muntele Mauna Kea: Gemini Nord şi Keck II.


Cum arată planeta Kepler-186f?

În timp ce celelalte patru planete, de la K187a la K186d, sunt mai mici decât Terra (cam jumătate din aceasta), K186f este foarte asemănătoare planetei noastre: diferenţa în dimensiune este de aproximativ 10%. Steaua în jurul căreia orbitează însă, Kepler-186, este o stea mai mică (circa jumătate) şi mai rece decât Soarele nostru. K186f are o orbită mai apropiată de propria stea decât Terra faţă de Soare, rezultatul fiind o temperatură la sol apropiată de temperatura de pe Pământ. Deci condiţii climatice perfecte pentru a permite existenţa apei în stare lichidă. K186f orbitează în jurul stelei în circa 130 de zile – deci un an pe acea planetă ar dura 130 de zile terestre!

 

comparatie Kepler186f Terra


Nu ştim însă dacă într-adevăr există apă pe acea planetă; pentru a putea efectua măsurători de acest gen avem nevoie de instrumente şi mai sofisticate. Poate creaturi asemănătoare nouă de pe K186f reuşesc la rândul lor să vadă Terra şi se întreabă dacă nu cumva există apă şi poate viaţă pe această planetă! La ora actuală acestea sunt doar speculaţii, însă tehnologia modernă ne permite să descoperim din ce în ce mai multe planete şi să le studiem în căutarea posibilelor semnalelor ale existenţei vieţii în Univers, în afara Sistemului Solar.

Căutările continuă însă şi în interiorul Sistemului Solar, unde, mai degrabă decât marţieni inteligenţi, se caută forme de viaţă primitive, precum bacteriile. Căutările sunt efectuate atât pe planeta Marte, cât şi pe sateliţii diverselor planete, precum Saturn, unde ar putea exista condiţii prielnice.

Căutarea vieţii în Univers a fost, este şi va rămâne unul dintre subiectele cele mai fascinante atât în lumea ştiinţei, cât şi pentru publicul larg.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.