EmotiiUn grup de cercetători finlandezi a reuşit să pună la punct, pentru prima dată, o harta corporală a emoţiilor: care zone din organism sunt implicate atunci când suntem cuprinşi de diverse emoţii. Studiul efectuat a demonstrat că emoţiile sunt universale: nu depind de culoarea pielii, de sex sau de contextual cultural. O “gramatică” cu adevărat umană.

 

 

Fiecare emoţie se manifestă într-un mod specific, ajungând să implice părţi diverse din organism. Când ne înfuriem simţim că ne ia foc capul şi că ni se taie respiraţia; când suntem deprimaţi parcă totul este „stins şi rece”, spre deosebire de atunci când iubim, când tot corpul pare cuprins de „focul iubirii”. Ce se întâmplă când suntem cuprinşi de mânie? Parcă ne iau foc pumnii şi faţă, nu-i aşa?

Multe alte emoţii, precum invidia, stările de anxietate, mândria sau ruşinea au modul lor de a se manifesta, implicând anumite zone din organism.

Există oare o hartă corporală a emoţiilor?

Care părţi din organism se activează în situaţii diverse, atunci când suntem sub influenţă unor emoţii puternice? Ba mai mult – este această harta universală? Sau persoane din ţări diferite au hărţi diverse, iar femeile au hărţi care nu sunt valabile pentru bărbaţi?

un grup de cercetători de la universitatea finlandeză din Aalto au luat în serios aceste întrebări şi au realizat, în urma unui studiu de laborator, prima hartă corporală a emoţiilor.

Emoţia este o reacţie a organismului în care sunt implicate atât procese mentale, cât şi fizice, la condiţiile externe (şi chiar şi interne – trăirile noastre intime). Emoţiile se manifestă inclusiv prin activări ale diverselor zone ale organismului; aceste zone depind de emoţia care le-a generat.

Ce anume au făcut cercetătorii finlandezi, cum au reuşit să genereze această hartă?

Au studiat un număr de 700 de persoane, bărbaţi şi femei, care proveneau din Suedia, Finlanda şi Taiwan. Alegerea a fost făcută astfel încât să se poate studia o eventuală diferenţă a hărţii emoţiilor între occidentali şi orientali sau între femei şi bărbaţi.

Cercetătorii au generat diverse stări emoţionale în cei 700 de participanţi, după care le-au arătat acestora o serie de imagini pe calculator în care erau „aprinse” anumite regiuni ale organismului, cerându-le participanţilor să arate care dintre aceste imagini descriu cel mai bine senzaţiile pe care le simt. În urma unui studiu statistic au reuşit să genereze harta corporală a emoţiilor.

Harta emotii


Extrem de interesant a fost faptul că această harta nu depinde de locul de unde proveneau participanţii la test: cei din Taiwan aveau o hartă identică cu cei din Suedia, de exemplu. Harta era aceeaşi inclusiv pentru bărbaţi şi femei.

De pildă, în toată lumea invidia activează mai ales faţa, mânia, pieptul, pumnii şi faţă, mândria aprinde toată partea superioară a organismului; fericirea este oarecum asemănătoare cu iubirea – implică tot corpul, chiar dacă iubirea dă naştere unei „culori” mai aprinse, generând o stare de beatitudine mai ales la nivelul pieptului – unde se află inima. Stările negative, precum supărarea sau depresia, „sting” organismul, îl lasă „rece”.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nu au fost luate în considerare semnale specifice ale emoţiilor – cum ar fi, de exemplu sudoraţia excesivă în cazul anumitor emoţii a diverselor regiuni ale organismului; doar senzaţiile de „activare” ale diverselor zone ale corpului pe care participanţii le simţeau şi le declarau au fost folosite pentru realizarea hărţii.

În viitorul apropiat cercetătorii vor să studieze în detaliu diversele senzaţii, adăugând noi elemente hărţii, care ar putea deveni mult mai completă.
Emoţiile sunt deci un limbaj cu adevărat universal – poate unicul limbaj pe care-l înţelegem cu toţii, indiferent de locul de unde provenim, de pregătirea noastră, de culoarea pielii, de sex sau de nivelul de trai.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.