Unul dintre cele mai fascinante mistere îl reprezintă posibilă existenţa a vieţii în Univers. Câte planete ar putea găzdui viaţă? Cel puţin viaţă în formă pe care o cunoaştem – cea bazată pe ADN şi pe procese chimice asemănătoare cu cele care au loc în organismele terestre. Cu ajutorul telescoapelor din ce în ce mai perfecţionate au fost descoperite multe planete în afara sistemului solar. Câte dintre acestea au condiţii favorabile vieţii? Cât de aproape este o astfel de planetă?

 



Există viaţă în Univers, în afară de cea de pe planetă noastră? O întrebare cu adevărat fascinantă la care, în prezent, nu avem un răspuns. Căutăm în continuare urme de viaţă pe planeta Marte sau pe cometele care ajung la noi din spaţiu. Ascultăm cu radiotelescoapele noastre semnalele care sosesc din Univers – poate desluşim mesaje trimise de alte civilizaţii. Între timp ne imaginăm călătorii în spaţiu şi întâlniri cu civilizaţii avansate şi ni le reprezentăm în filme, cum ar fi Star Trek, sau în cărţi.


Care este însă realitatea?

În realitate nu am desluşit nici un semnal clar care ar putea să fie generat de o civilizaţie extraterestră şi nici nu am văzut în mod inechivoc semnale ale existenţei acestora (dacă nu considerăm OZN-urile ca vizite la noi acasă ale extratereştrilor; dar la ora actuală nu avem semnale certe ale existenţei acestor obiecte zburătoare construite de civilizaţii extrem de avansate).

Citiţi şi: A fost semnalul „Wow" emis de o inteligenţă extraterestră?

Suntem însă în stare în prezent, cu ajutorul telescoapelor noastre din ce în ce mai perfecţionate, să identificăm planetele din afara sistemului solar. Multe dintre aceste planete se situează la o distanţă faţă de propria stea care ar putea genera condiţii favorabile vieţii pe aceste planete, asemănătoare cu cele de pe Terra.

Studiind datele obţinute de telescopul spaţial Kepler de la NASA, un grup de astronomi, condus de Erik Petigura, de la Universitatea Berkeley din California, a reuşit să "numere" planetele asemănătoare Pământului în galaxia noastră. Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent în revista PNAS (Proceedings of the Naţional Academy of Sciences).

Să vedem deci la ce concluzie au ajuns cercetătorii.

În galaxia noastră există 40-50 miliarde de stele, dintre care circa 22% au caracteristici asemănătoare Soarelui nostru, având planete asemănătoare Terrei care orbitează în jurul lor, deci un număr de planete care ar putea găzdui viaţă în jur de 8,8 miliarde! Dacă însă se consideră şi stelele de tip pitice roşii, mai numeroase decât cele asemănătoare Soarelui, se ajunge la un număr de planete care ar putea, în principiu, să fie locuite de circa 20 miliarde!

Cât de aproape am putea avea o planetă locuită?

Steaua cea mai apropiată de noi care ar putea să aibă în jurul ei o planetă asemănătoare Terrei se situează la o distanţă de circa 12 ani-lumină faţă de noi şi poate fi observată cu ochiul liber. Deci chiar în acest moment noi şi eventualii locuitori ai acelei planete am putea privi aceeaşi stea.

Pasul următor va fi studiul atmosferei acestor planete, cu ajutorul unor noi telescoape instalate pe sateliţi. Doar dacă aceste planete au o atmosferă asemănătoare cu cea a Pământului am putea presupune că viaţa aşa cum o ştim ar fi putut evolua; planetele care nu au atmosferă sau au o atmosferă prea caldă şi densă nu sunt propice existenţei vieţii, deoarece moleculele de ADN nu ar putea supravieţui condiţiilor dificile de acolo.

Evident – viaţa s-ar putea dezvolta în mod diferit faţă de cea terestră, dar cum până la ora actuală nu ştim cum ar putea arată, este greu de făcut previziuni legat de probabilitatea existenţei formelor de viaţă alternative faţă de cea pe care o cunoaştem.

Galaxia noastră conţine deci un număr enorm de planete, circa 9 miliarde (sau chiar mai multe) care ar putea găzdui viaţă; cea mai apropiată de noi s-ar situa la 12 ani-lumină. În viitorul apropiat vom afla dacă într-adevăr condiţiile de pe aceste planete, în mod concret atmosfera, sunt cu adevărat favorabile vieţii. Vom şti în acest caz unde să căutăm mai îndeaproape semnale ale vieţii în Univers.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.