Statia spatiala internationalaO gaură cu un diametru de circa 2 centimetri a fost descoperită pe unul dintre panourile solare ale ISS – Staţia Spaţială Internaţională de către comandantul misiunii de la bordul staţiei. Cea mai probabilă cauză: impactul cu un meteoroid de dimensiuni reduse.

 

 

 

Comandantul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), Chris Hadfield, a fotografiat o gaură cu un diametru de circa 2 cm pe unul dintre cele 8 panouri solare de la bordul staţiei. Aceste panouri – care alimentează cu energie staţia – au o lungime de circa 40 metri şi o lărgime de 5 metri.

Ce anume a generat această gaură? Probabil un mic meteoroid sau coliziunea cu un deşeu spaţial.

Comandantul ISS a pus diverse imagini ale panoului lovit pe Twitter, comentând că este bucuros că obiectul care a generat această problemă nu a lovit direct capsula locuită a ISS-ului.

 

Gaura in panou solar la ISS


Există în spaţiu sute de mii de mici obiecte, deşeuri spaţiale, rămase în urma exploziilor sateliţilor de exemplu. Cele mai mari dintre acestea sunt urmărite de la sol – cu ajutorul radarului; cele sub 2 cm însă nu pot să fi identificate şi reprezintă un pericol pentru misiunile spaţiale.

Călătoriile în spaţiu au devenit destul de periculoase din acest punct de vedere: o ciocnire cu un obiect care are o viteză foarte mare (zeci de mii de kilometri pe oră) poate periclita misiunea şi pune în pericol viaţa persoanelor.

Gaura de aproape
Gaura din panoul solar. Close-up

Partea „locuită” a ISS-ului este protejată, pe cât posibil, de micile obiecte care ar putea-o lovi; totuşi – impactul cu un obiect mai mare ar putea deveni periculos.

La ora actuală problema deşeurilor spaţiale este destul de critică. Sunt studiate diverse soluţii pentru recuperarea acestora şi curăţarea spaţiului.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.