LHCDupă o perioadă extrem de intensă şi pasionantă, în care cercetătorii au pus mâna pe ceea ce pare a fi bosonul Higgs, marele accelerator de la Geneva, LHC, va fi modificat în următorii circa 2 ani pentru a i se creşte energia. Detalii, în continuare.

 

 

 

Ce se mai întâmplă la „maşina misterelor”?

În felul acesta, „vânătoarea” unor noi particule va continua cu şanse mai mari decât cele actuale.

Large Hadron Collider (LHC) este cel mai „puternic” accelerator construit vreodată. Cu o circumferinţă de circa 27 km, situat la 100 metri sub pământ între Franţa şi Elveţia, permite studiul particulelor care rezultă în urma ciocnirii fasciculelor de protoni sau protoni şi ioni de plumb care au o viteză foarte apropiată de cea a luminii.

La LHC sunt în funcţiune patru mari experimente: ATLAS, CMS, ALICe şi LHCb.



Cel mai mare dintre acestea, ATLAS, are o lungime de 46 de metri şi o înălţime de 26 metri. Semnale ale existenţei bosonului Higgs, cel care demonstrează că mecanismul care dă masa tuturor particulelor care există în cadrul Modelului Standard al fizicii particulelor elementare este cel imaginat de oamenii de ştiinţă, au fost descoperite de ATLAS şi CMS. ALICE efectuează studii ale aşa-numitei plasme quark-gluonice, acea formă a materiei care se presupune că a existat imediat după Big Bang, iar LHCb studiază asimetria dintre materie şi antimaterie, precum şi multe alte probleme interesante.

În dimineaţa zilei de 14 februarie 2013 LHC a fost oprit pentru efectuarea unor îmbunătăţiri care să permită creşterea energiei celor două fascicule de la 8 la circa 13 TeV. Oprirea va dura circa 2 ani de zile. În această perioadă vor fi verificate şi reparate, dacă este cazul, cele aproximativ 10.000 de conexiuni şi vor fi introduse o serie de măsuri de siguranţă în plus. Sute de persoane vor lucra în două ture.

În această perioadă colaborările vor efectua la rândul lor o serie de verificări şi modificări. În cadrul ATLAS, de exemplu, vor fi instalate noi sisteme de măsurare a electronilor şi fotonilor.

 

LHC


Echipele de fizicieni care lucrează la analiza datelor existente îşi vor continua activitatea cu scopul de a înţelege mai bine semnalul datorat particulei ce se presupune a fi bosonul Higgs. Este într-adevăr aceasta particulă bosonul Higgs cel căutat sau altceva?  Dacă nu este bosonul Higgs din Modelul Standard, ce altceva ar putea să fie?

Există inclusiv speranţa că în aceste date să se ascundă semnale ale unor particule încă nedescoperite – cum ar fi particulele supersimetrice. Descoperirea acestora ar fi extrem de interesantă, deoarece ar reprezenta o dovadă a existenţei unui model care depăşeşte actualul Model Standard. În plus, particulele supersimetrice ar putea constitui materia întunecată care există, se pare, din abundenţă în Univers.

La repornire, pe lângă particulele supersimetrice vor fi căutate semnale ale posibilei existenţe ale extra-dimensiunilor. „Maşina misterelor” va fi deci pregătită să dezvăluie noi mistere ale Universului în următorii ani.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.