Om şi "suflet"Sufletul, acest mister care ne caracterizează şi ne deosebeşte de tot ceea ce există! Noi, oamenii, şi de ce nu, animalele, avem, pretind unii, ceea ce se numeşte suflet. Iată că oamenii de ştiinţă încearcă să găsească "substanţa" sufletului, să-i dezvăluie misterul.

 

 


Au ajuns la concluzia că la baza sufletului ar putea să fie fenomene cuantice. Un fel de materie cuantică, care este înfrăţită cu Universul.

Sufletul, materia de "studiu" a poeţilor, a psihologilor, câteodată şi a şarlatanilor care îi manipulează pe cei "săraci cu duhul". Acest miracol care ne-ar deosebi de materia neînsufleţită este greu de explicat. De câte ori nu am folosit expresia "mă doare sufletul" atunci când suferim pentru cineva drag, pentru o situaţie complicată sau pentru lumea întreagă?

Şi totuşi, ce este acest suflet? De curând doi oameni de ştiinţă s-au încumetat să propună o explicaţie ştiinţifică fenomenului numit suflet.

Această explicaţie are de-a face cu una dintre cele mai fascinante teorii ale fizicii: mecanica cuantică, cea care descrie comportamentul particulelor elementare, al atomilor şi al moleculelor şi care este fundamentală în înţelegerea lumii. Ba mai mult, mecanica cuantică stă la baza dispozitivelor electronice: orice microcip cu siliciu funcţionează perfect întrucât am înţeles procesele cuantice.

Stuart Hameroff, profesor emerit la Departments of Anesthesiology and Psychology şi directorul centrului pentru Consciousness Studies de la Universitatea din Arizona a propus o teorie a sufletului extrem de îndrăzneaţă. Aceasta se bazează pe o teorie a conştiinţei pe care Hameroff a propus-o împreună cu renumitul fizician britanic, sir Roger Penrose, autor a câtorva cărţi extrem de interesante, care susţine că esenţa sufletului şi a conştiinţei se situează în interiorul unor structuri numite microtubuli în celulele din creier.

Conştiinţa, conform celor doi, este rezultatul unor efecte de natură cuantică gravitaţională asupra acestor microtubuli. Această ipoteză este extrem de îndrăzneaţă, întrucât la ora actuală o adevărată teorie cuantică a gravitaţiei nu există sau cel puţin nu există una care este acceptată de majoritatea oamenilor de ştiinţă.

Dacă însă lucrurile ar sta cum cred Hameroff şi Penrose, ar însemna că sufletul ar fi rezultatul unor interacţiuni ale întregului Univers – deci fabricate de Universul întreg şi ar fi putut exista de la începutul Universului – deci sufletul nu ar avea nevoie neapărat de un corp.

Fapt destul de interesant, Stuart Hameroff susţine că cei care ajung să trăiască o experienţă pre-moarte au alterări ale stărilor cuantice din microtubuli, fără însă că informaţia conţinută în acestea să fie pierdută.

Dacă pacientul este readus la viaţă, starea cuantică a microtubulilor este recuperată şi viaţă îşi reia cursul, sufletul revenind în cel care a avut o astfel de experienţă şocantă.

Inutil de adăugat că această teorie este privită cu mult scepticism de majoritatea oamenilor de ştiinţă. Mulţi dintre aceştia o critică cu mult sârg.

Hameroff încearcă să îi convingă susţinând că mecanica cuantică stă la baza multor procese din biologie, ca de exemplu fotosinteza. De remarcat faptul că la ora actuală situaţia nu este foarte clară, studiile efectelor cuantice în sistemele biologice fiind în plină desfăşurare.

Desigur, în viitor vom avea multe alte informaţii care vor confirma sau nu importanţa mecanicii cuantice în biologie şi, poate, vor lămuri parte din procesele care au loc în creier, legate sau nu de ceea ce numim suflet.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.