Bosonul HiggsSăptămâna trecută a avut loc un important simpozion de fizică la Kyoto, în Japonia, în care au fost prezentate noi date provenind de la acceleratorul de la Geneva, LHC. Datele prezentate cu privire la bosonul Higgs sunt conforme cu predicţiile Modelului Standard.

 

 

 

Datele despre bosonul Higgs întăresc ideea potrivit căreia această particulă a fost într-adevăr descoperită, însă lasă cercetătorii puţin dezamăgiţi. Particula descoperită se comportă aşa cum se aşteptau oamenii de ştiinţă în cazul în care această particulă este tocmai cea prezisă de către Modelul Standard al particulelor elementare.

 

După ce în luna iulie a acestui an au fost prezentate date provenind de la experimentele ATLAS şi CMS de la marele accelerator de particule Large Hadron Collider (LHC) de la Geneva, care arătau semnale ale existenţei bosonului Higgs, particula vânată de oamenii de ştiinţă o perioadă de aproape 50 de ani, mulţi sperau că această descoperire să reprezinte şi începutul unei serii de descoperiri care să deschidă porţile spre o nouă lume de particule, încă nevăzute până acum.

De ce una ca asta? Din informaţiile pe care oamenii de ştiinţă le aveau la data respectivă era posibil ca dezintegrarea acestui boson în doi fotoni să se întâmple mai des decât era de aşteptat dacă acest boson era tocmai cel prevăzut de Modelului Standard al particulelor elementare, ca o dovadă a mecanismului care dă masa particulelor elementare. Dacă într-adevăr aşa stau lucrurile, situaţia ar fi extrem de interesantă: s-ar putea ca Modelul Standard să nu fie cum ne-am imaginat sau ca bosonul Higgs descoperit să nu fie cel din cadrul Modelului Standard.

Săptămâna trecută, la simpozionul dedicat fizicii de la Kyoto, Hadron Collider Physics Symposium, au fost prezentate noi date despre această analiză. Practic numărul de evenimente faţă de luna iulie este dublu. Pe de o parte se înmulţesc dovezile că particula descoperită este un boson Higgs, iar pe de alta se pare că acesta se comportă conform cu predicţiile făcute pe baza Modelului Standard. Nici cercetătorii de la ATLAS, nici cei de la CMS nu au făcut comentarii despre aparenta anomalie din iulie în dezintegrarea în doi fotoni.

Rămâne de văzut cum va evolua situaţia în viitor şi dacă, într-adevăr, bosonul Higgs descoperit este cel al Modelului Standard sau, dimpotrivă, o nouă particulă total neaşteptată.

 

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.