Plasma quarc gluonPe lângă studiul bosonului Higgs, experimentele de la acceleratorul LHC de la Geneva au şi obiectivul de a obţine informaţii despre primele clipe de viaţă ale Universului nostru. Citiţi în continuare despre ultimele progrese înregistrate în această direcţie.

 

 

 

Prin ciocniri de ioni de plumb la energii foarte mari s-a reuşit formarea aşa-numitei plasme quarc-gluonice, care, foarte probabil, a existat în primele clipe imediat după Big Bang. Această formă de materie este de circa 100.000 de ori mai caldă decât interiorul Soarelui.

Se presupune că imediat după Big Bang particulele elementare din cadrul Modelului Standard al Fizicii Particulelor Elementare, quarcurile şi gluonii, elemente care stau la baza materiei actuale, nu au fost "legate" în particule precum protonii şi neutronii (alcătuiţi fiecare din trei quarcuri). La început aceste particule erau libere, existând sub o formă a materiei cunoscută sub numele de plasmă quarc-gluonică, aflată la temperaturi şi densităţi extreme.


Prin ciocnirea ionilor de plumb la acceleratorul LHC de la Geneva s-a reuşit recrearea situaţiei din aceste prime momente ale Universului şi a condiţiilor de densitate şi temperatura propice existenţei acestei plasme. Experimentele ALICE, ATLAS şi CMS sunt la ora actuală în faza de studiu a acestei forme ale materie, care are o temperatură de circa o sută de mii de ori mai mare decât cea din interiorul Soarelui şi densitatea mai mare decât cea a unei stele neutronice.


Una dintre metodele folosite de oamenii de ştiinţă pentru studiul acestei plasme este observarea comportamentului altor particule care o traversează. Aceste particule "sondă" conţin quarcuri de tipul "charm", care sunt de circa 100 de ori mai grei decât quarcurile up sau down din care sunt compuşi protonii şi neutronii. Aceste particule alcătuite din quarcuri "charm" sunt încetinite în urma interacţiunii cu plasma quarc-gluonica, permiţând în acest mod studiul caracteristicilor acesteia. În cadrul experimentului ALICE s-a observat cum "curenţii" din plasmă erau atât de puternici încât reuşeau să ducă cu ei particulele conţinând quarcuri "charm".

Aceste studii vor contribui în mod determinant la înţelegerea Universului primordial şi a proceselor care au avut loc şi care au dat naştere materiei din care sunt formate planetele, stelele şi chiar noi înşine.

Mai multe informaţii (engleză): www.interactions.org/cms/

 

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.