Capsula Dragon3,2,1 – gata de lansare? Se pare că nu! A fost amânată, în ultimul moment (chiar în ultima secundă!), lansarea primei rachete private, Falcon 9, a companiei Space X, care ar fi dus în spaţiu capsula reutilizabilă, Dragon. Care au fost cauzele amânării lansării?

 

 

 

 

Se pare că va mai dura puţin până când prima rachetă a unei companii private va fi lansată în spaţiu, ceea ce ar putea duce la debutul unei noi ere spaţiale.

La Cape Canaveral totul părea să meargă foarte bine în procesul de lansare a rachetei Falcon 9, motoarele funcţionau la turaţie maximă, când, în ultima clipă, computerul de bord a oprit, în mod automat, întreaga procedură de lansare. George Diller – cel care făcea numărătoarea inversă – a trebuit să se corecteze, întrucât tocmai spunea „3,2,1,0, decolare”, când, în urma bruştei opriri, a adăugat „nu, nu a decolat”.

 



La originea acestei opriri se pare că este o problemă la presiunea în camera de combustie a motorului, care ar fi depăşit limitele tehnice.  Dacă problema va fi rezolvată, o nouă lansare spre staţiunea spaţială ISS este prevăzută pentru ziua de marţi, 22 mai.

Aceasta lansare are un obiectiv extrem de important: ar demonstra cum companiile private pot să efectueze cu succes zboruri în spaţiu şi să concureze cu capsulele ruseşti Soyuz, de care, la ora actuală, NASA depinde pentru a-şi trimite astronauţii în spaţiu.

Capsula Dragon are o lungime de 5.2 metri, un diametru de 3.6 metri şi cântăreşte circa 6 tone.  Pentru prima conectare a acestei capsule la ISS astronauţii de la bordul staţiunii spaţiale vor utiliza un braţ robotizat pentru interceptarea capsulei Dragon. Dragon poate transporta pe ISS şase tone de materiale şi, dacă este nevoie, se poate reîntoarce pe Pământ cu o încărcătură de trei tone.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.