Cubul RubikÎntr-o epocă dominată de jocurile pe calculator, puţini mai sunt pasionaţi de cubul lui Rubik. Totuşi, majoritatea îl cunoaştem, şi, cel puţin o dată în viaţă, ne-am lăsat seduşi de acest joc, pe cât de simplu, pe atât de fascinant. Când şi cum a luat naştere acest cub? (video inclus)

 

 

 

Câte combinaţii există şi cum dăm de cea exactă? Care este recordul de rezolvare şi cine îl deţine?

S-a estimat că aproximativ a opta parte din populaţia globului s-a jucat cel puţin o dată cu cubul lui Rubik. Câţi oare chiar au reuşit să îl rezolve? Imposibil de ştiut! Dacă sunteţi printre cei care, în ciuda efortului depus, nu aţi reuşit să îl rezolvaţi sau aţi avut nevoie de mult timp pentru a găsi soluţia – vă puteţi consola cu ideea că inclusiv inventatorul acestui minunat joc a avut nevoie de circa o lună pentru a-l “îmblânzi”.

Cubul lui Rubik nu s-a născut ca joc, ci ca un ajutor util arhitectului Erno Rubik, care preda arhitectura la Budapesta. Acesta, în 1974, a inventat un obiect care i-ar fi putut fi util în lecţiile despre corpurile solide şi geometria acestora: un cub cu o culoare diferită pe fiecare din cele şase feţe, compus din 26 cubuleţe mai mici, având în interior un mecanism ce permitea rotirea acestora.




 

Rubik însuşi a fost fascinat de acest obiect şi de implicaţiile matematice şi statistice. Numărul de combinaţii care pot rezulta rotind obiectul este impresionant! Circa 43 de miliarde de miliarde! Un număr impresionant. Dacă am avea acest număr de cuburi ale lui Rubik, din cele standard, am putea acoperi întreaga suprafaţă a Pământului de circa 275 de ori. Dintre toate aceste combinaţii, însă, doar una este cea corectă.

Într-o zi, Rubik a început să se joace cu cubul pe care l-a inventat, amestecând culorile. Doar după o lună de zile a reuşit să readucă cubul în configuraţia iniţială – pe fiecare faţă o singură culoare.

În 1975, Rubik a propus acest cub drept joc unei industrii care se ocupa de jucării la Budapesta, Politechnika şi a obţinut un brevet de invenţie în 1977, an în care primul cub a fost pus în vânzare într-un magazin de jucării din capitala Ungariei. A avut imediat un succes enorm – şi de atunci au fost vândute sute de milioane de bucăţi! Ba mai mult, din 1982 se desfăşoară în fiecare an campionatul mondial de rezolvare a cubului.

Dacă în 1982 competiţia, desfăşurată în RFG (Germania de vest) a fost câştigată de Ronald Brinkmann, care a reuşit să îl rezolve în doar 19 secunde, în 2011, în cadrul campionatului desfăşurat la Melbourne, în Australia (Melbourne Winter Open 2011), Feliks Zemdegs a reuşit să îl rezolve în incredibilul timp de 5.66 secunde! Adică mai puţin timp decât v-a luat să citiţi fraza anterioară.

Recordul de cuburi rezolvate în 24 de ore este de 4.786 cuburi şi aparţine lui Milán Baticz din Ungaria, fiind stabilit în 16/17 noiembrie 2008.

 

 

 

 

Cel mai tânăr participant la un concurs oficial, care a reuşit să rezolve un cub Rubik, este Enxi Xiem din China, în vârstă de 4 ani, 6 luni şi 10 zile. El a rezolvat cubul într-un minut, 28 de secunde şi 6 sutimi, la Guangdong Open 2007.



 

La ora actuală exista cuburi asemănătoare cu cel al lui Rubik, care conţin însă mai multe cubuleţe mici: cum ar fi 4x4 pe faţă sau chiar şi 7x7.

Rezolvarea acestora este mult mai complicată: recordul de rezolvare a unui cub gen 7x7 este de 3 minute, 13 secunde şi 19 sutimi şi aparţine lui Michał Halczuk (Polonia), fiind stabilit în 2011.

 

 

Cubul lui Rubik este într-adevăr un joc fascinant, care dezvoltă inteligenţa şi percepţia spaţiului, precum şi capacitatea strategică.

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.