QuasarRecent a fost descoperită cea mai mare rezervă de apă cunoscută până acum din Univers. Este vorba despre o cantitate enormă de vapori de apă distribuită în jurul unei găuri negre situate într-un quasar la circa 12 miliarde de ani-lumină faţă de Terra.

 

 

 

Într-un articol recent am prezentat descoperirea celui mai îndepărtat quasar descoperit până în prezent, situat la circa 12.9 miliarde de ani-lumină faţă de noi. Quasarii rezervă încă multe surprize. În acest articol vă prezentăm o nouă descoperire legată de un quasar îndepărtat, care găzduieşte o cantitate enormă de vapori de apă.

Două echipe de cercetători au descoperit cea mai mare rezervă de apă cunoscut până acum în Univers. Apa, aflată sub formă de vapori, este în cantitate de circa 140 de milioane de milioane de ori mai mare decât cea din toate oceanele lumii.

Un quasar este alimentat de către o enormă gaură neagră situată în interiorul acestuia, care consumă materia ce îl înconjoară. Procesul de „înghiţire” a materiei de către gaura neagră este însoţit de eliberarea de cantităţi enorme de energie. În quasarul observat de cele două echipe de cercetători, APM 08279+5255, se găseşte o gaură neagră cu masa de circa 20 de miliarde de ori mai mare ca cea a Soarelui, care produce o cantitate de energie echivalentă cu cea produsă de o mie de miliarde de miliarde aştri similari Soarelui.

Vaporii de apă care înconjoară această gaură neagră se întind pe o distanţă de sute de ani-lumină. Temperatura acestui gaz este de circa -53o C şi densitatea corespunzătoare este de circa 300 de milioane de milioane de ori mai mică decât cea a vaporilor de apă din atmosfera Pământului.






Descoperirea a fost făcută în mod independent de către două echipe: echipa de astronomi care a folosit telescopul Z-spec instalat la Mauna Kea, în Hawai şi echipa condusă de Dariusz Lis, care a folosit interferometrul Plateau de Bure Interferometer (PdBI) din Alpii francezi.

Cantitatea de vapori de apă şi cea sub forma altor molecule ar putea alimenta gaura neagră până când aceasta ar creşte de circa 6 ori în dimensiune. Semnalul corespunzător existenţei apei a fost descoperirea unor linii spectrale care corespund acesteia.

De remarcat faptul că aceşti vapori de apă s-au format cu circa 12 miliarde de ani în urmă, deoarece aceasta este distanţa la care se situează quasarul observat (şi, implicit, timpul de care au avut nevoie semnalele electromagnetice să ajungă până la noi).

Deşi pe de o parte este evident că această descoperire nu va rezolva problema spinoasă a apei pe Pământ, rămânem pe de altă parte cu certitudinea că aceste entităţi cosmice, quasarii, reprezintă obiecte extrem de interesante; multe alte mistere pe care ele le ascund ar putea să fie dezvăluite în viitorul apropiat.

Bibliografie (în engleză):
Astronomers Find Largest, Most Distant Reservoir of Water



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.